Læsetid: 3 min.

Der skal jo være plads til os alle

Fire nye, danske kortfilm for børn tager indfølt og poetisk alvorlige emner som skilsmisse, håb og mobning under behandling. Og det er bare ét af mange gode tilbud på børne- og ungdomsfilm-festivalen Buster, som begynder i dag
Kultur
18. september 2008

Farlige er de ikke ligefrem, de fire nye, danske kortfilm, som under samletitlen Farlige film - kun for børn vises på Buster, Københavns filmfestival for børn og unge, der begynder i dag og er et velkomment alternativ til biografernes amerikanskdominerede udbud. Men alle fire film tager i børneunderholdningssammenhæng sjældent alvorlige og 'tunge' emner som skilsmisse, uforstående forældre, mobning og gruppepres under behandling af en lille håndfuld unge instruktører med meget på hjerte. Det bliver heldigvis aldrig didaktisk, men mildt pædagogisk og ofte både poetisk og indfølt.

I Heidi Maria Faisst har dansk film et stort og lovende talent, og med Frederikke har hun lavet en velformet og overbevisende skildring af skilsmissebarnets ofte umulige vilkår. Frederikkes mor har glemt, at hun skulle komme i weekenden og har i stedet besøg af sin nye kæreste, som ikke bryder sig om børn og tilmed nærmest er flyttet ind på Frederikkes værelse. Det, der skulle have været en hyggelig weekend, bliver i stedet til en følelsesmæssigt turbulent oplevelse for Frederikke og hendes mor, der lader sine frustrationer gå ud over pigen.

Moralsk og opbyggelig

Heidi Maria Faisst har et utroligt godt blik for alle de små detaljer, der får en fortælling til at leve, og hun hiver en virkelig fin og overbevisende præstation ud af Laura Rihan i rollen som Frederikke. Camilla Hjelm Knudsens stemningsladede billeder og Jomi Massages smukke musik giver filmen en poetisk dimension, og som fraskilt far til to børn kunne jeg i hvert fald ikke lade være med at spejle mig selv i filmens temaer og situationer.

Poetisk er Anders Morgenthalers Eat Shit and Die ikke ligefrem, men den dybt moralske filmmager har drejet en såre opbyggelig, computeranimeret fortælling om tre drenge, der leger Jackass. En dag bliver de uvenner, fordi den ene af dem, Benjamin, ikke tør gennemføre et vildt stunt involverende en indkøbsvogn og en stejl bakke. Benjamin hånes af sin storebror for at være en tøsedreng, og det ender med, at han alligevel giver efter og gennemfører stuntet - med fatale følger og et overraskende twist til slut.

Med et mundret sprog og en tidstypisk historie, der gerne vil opdrage, men ikke er for direkte med de løftede pegefingre, formår Morgenthaler som i spillefilmen Princess at udstille, hvor dårligt folk, denne gang børn, ofte behandler hinanden.

Demokrati og håb

Mobning er også omdrejningspunktet i Christina Rosendahls Pusling, der handler om Piv, som bliver drillet sin nye klassekammerat, Mie. Men en dag får Piv mulighed for at hævne sig og samtidig vise Mie, hvad det er, de voksne mener, når de taler om, at 'der jo skal være plads til os alle i et demokrati'.

Måske bliver persontegningen, især af de voksne, lige lovlig firkantet, fordi den skal passe til Rosendahls budskab, men også i Pusling får (social)realismen et lyrisk skær takket være Vagn Luvs musik og Gösta Reilands nærværende kamera.

I Vi der blev tilbage forlader Martin de Thurah til gengæld helt realismen og begaver i stedet publikum med en dyster fabel om et nedslidt samfund, hvor alle voksne har opgivet ævred og er gået deres vej. Tilbage er kun børnene, ikke mindst Adam, som kæmper for at holde håbet i live. De Thurah er dygtig til lade sine billeder med betydning og stemning, hvilket løfter en film, hvor skuespillet ikke kan leve op til de mange gode ideer og det dystre, allegoriske portræt af en verden på vej ud over kanten.

De 'Farlige film' kan alle ses på filmfestivalen Buster, der begynder i dag og varer en uge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her