Læsetid: 2 min.

Veloverstået premiere

DR's nye filmprogram, 'DR2 Premiere', har fundet sig en troværdig og skarp vært i Mikkel Munch-Fals
Kultur
17. september 2008

Det er ikke Bogart, men mindre kan også gøre det. DR2 og vært Mikkel Munch-Fals slap mandag aften helskindet fra premieren på kanalens nye filmprogram med det opfindsomme, mundrette navn DR2 Premiere. Anmeldt blev Mike Leighs Happy-Go-Lucky (virkelig god), det opbyggelige tyske drama Bølgen (velegnet til skole-lærere og -elever), Nicolas Cage-actionfilmen Bangkok Dangerous (noget bras) og den danske familiekomedie Anja og Viktor - i medgang og modgang (okay).

Munch-Fals, der har læst film- og medievidenskab og selv lavet film, er kæk, men ikke for kæk - programmets lidt overgearede trailer gjorde ellers én nervøs. Han har et glimt i øjet, en naturlig autoritet på skærmen og virker troværdig, skarp og vidende, når han klædt i skjorte, vest og butterfly anmelder ugens biografpremierer og til sidst i programmet giver dem stjerner - på trods af at Mike Leighs Happy-Go-Lucky vist fik én stjerne mindre, end værtens begejstrede anmeldelse lagde op til.

Premiereklubben

Scenografien og grafikken i DR2 Premiere er lige så enkel, som den er indbydende og af og til endda elegant. Formen på programmet er bestemt ikke ny - en vært anmelder de seneste film og viser klip fra dem - men den virker, og selv om det da kunne have været sjovt med nogle flere slag i bolledejen, tjener det Mikkel Munch-Fals og den øvrige redaktion til ære, at de ikke har kastet alle traditioner og al forsigtighed overbord.

Omvendt manglede der måske - nu hvor det var første udgave af DR2 Premiere - et slagnummer eller to, som virkelig viste, hvad dette nye filmprogram kan, og hvad de andre, tidligere filmprogrammer ikke kunne. Man har jo arbejdet meget længe på at finde en form på programmet og en egnet vært.

Andre elementer kunne være et portræt af en aktuel skuespiller eller instruktør, et relevant interview, et debatindlæg eller noget helt fjerde, meget mere overraskende.

Det er selvfølgelig svært at få plads til det hele i løbet af programmet, der varer en lille halv time. Men så kunne man f.eks. droppe en af nyskabelserne, publikums egne anmeldelser. Et gennem-gående element er nemlig et anmelderpanel, Premiereklubben, bestående af almindelige biografgængere, som både på DR2 Premiere's hjemmeside og i selve programmet forholder sig til en af de nye film og således udfordrer Mikkel Munch-Fals.

Smagsdommeri

Denne gang var filmen Anja & Viktor - i medgang og modgang, som Premiereklubben ikke brød sig synderligt om, mens Munch-Fals faktisk var forholdsvis positiv.

Det giver selvfølgelig programmet en vis dynamik med den slags dialog, men man tænder vel for et filmprogram for at høre værtens uforgribelige mening om en bestemt film, ikke for at høre mere af det, internettet i forvejen svømmer over med.

At Premiereklubben også skal på tv, ligger lidt for godt i tråd med DR's omsiggribende, beklagelige opgør med det såkaldte smagsdommeri, hvor man i stedet for at bruge eksperter hellere lader folk udtale sig om ting, de ikke har synderlig forstand på.

Til sidst kan jeg ikke lade være med at undre mig over, at DR2 Premiere sendes mandag aften. Måske var der ikke plads på andre tidspunkter, men det betyder, at programmet enten er for tidligt ude i forhold til den kommende fredags premierer eller kommer en weekend for sent i forhold til den foregående fredag.

DR2 Premiere. Hver mandag aften kl. 20 på DR2dr.dk/dr2/premiere

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her