Læsetid: 3 min.

'Det er bare super flot'

Inden udgivelsen af hendes nye roman 'Dronningeofret' havde Hanne-Vibeke Holst i et interview i Politiken proklameret, at hun er pissesur over ikke at være anerkendt af det litterære parnas. Men lod kritikerne sig mon påvirke af det?
Kultur
9. oktober 2008

Hanne-Vibeke Holst er en af Danmarks bedst sælgende forfattere. Alligevel modtager hun ikke fornemme priser. Det er hun ikke bleg for at pointere det paradoksale i. Jyllands-Postens Jakob Levisen kan ikke forstå, hvad hun overhovedet vil i det dér litterære parnas. Hun både tjener mere og er mere berømt end de fleste af det litterære parnas' elefanter. Og så har hun endda optrådt i en musikvideo sammen med Jokeren. "Hvor meget mere respekt kan en pige ønske sig," spørger Levisensen i en kommentar og leverer muligvis med sin egen formulering en del af svaret.

Men det satte selvfølgelig kritikerne i en prekær situation, hvis de valgte at læse avis i ugen op til udgivelsen af Dronningeofret. Næsten samtlige dagblade tog debatten om den manglende anerkendelse af Holst op.

På to ben

Informations Erik Skyum-Nielsen har tydeligvis fulgt debatten og anmelder bogen stående på to ben. Han hæfter sig ved Holsts sprog: "Alt skal op og stå på bogens sider, thi for Hanne-Vibeke Holst er fænomenet 'undertekst' en landsby i det yderste Sibirien, for nu at anslå hendes eget friskfyragtigt poppende jargonsprog. Læseren skal være villig til at læne sig tilbage i sædet og lade sig fodre med ske. Jah, Dooor Dreng, tænker man, hver gang babubilen har afleveret atter en mundfuld mos." Men Erik Skyum-Nielsen giver samtidig Holst ros for at made med ske, når det gælder politiske budskaber: "Hun skriver groft og kulørt, javist, men hun er muligvis præcis den forfatter, Danmark har brug for nu."

Også Politikens May Schack har læst avis: "Man kan godt forstå, at hun i interview har klaget over, at hun ikke er med, hvor priserne og roserne uddeles, når hun med sit store engagement, sin research og sin effektive, underholdende prosa har gjort sit som ikke mange andre for at tage temperaturen i dagens Danmark med politisk spin, magt- og kønskamp og farlige polariseringer i samfundet. Men hun bliver læst og hørt, og hendes romaner er i spil i en grad, som ikke mange forfattere oplever. Man skulle tro, det var nok," skriver hun.

I Levinsens ånd diskuterer Henriette Bacher Lind i sin anmeldelse i Jyllands-Posten ikke, om Hanne-Vibeke Holst fortjener mere anerkendelse eller ej. Hun giver hende det bare. "Det er bare super flot," skriver hun.

Mænd er hovedpersoner

Muligvis har Bo Bjørnvig ikke læst aviser, eller også interesserer debatten ham slet ikke. Nej, det er noget helt andet, han beskæftiger sig med i sin anmeldelse. Nemlig sig selv og sit køn. Han mener at måtte være den eneste mand, der har læst hele Holsts forfatterskab.

"Mændene er stereotyper, som kun bringes ind i handlingen, fordi der nu engang er mænd i verden," skriver han om mændene i Holsts bog: "De tildeles roller som opofrende, romantiske ægtemænd med en norsk skibsreder i spidsen." Når kvinder reducerer mænd til bipersoner, så er der åbenbart noget galt. Bjørnvig mener i hvert fald ikke, at Holst har en pointe med det; "Det er nok snarere udtryk for et feministisk credo: Se, kvinder, I kan godt gøre superkarriere og samtidig finde manden i jeres liv." Og så fik han alligevel gjort mændene til hovedpersoner i kvinders liv. Pyha. Det er da trods alt også vigtigere at holde fast i, end diskussionen om hvorvidt Holst fortjener anerkendelse.

I forhold til anerkendelsen er Ekstra-Bladets Carsten Norton også bare ligeglad: "Husmoderlitteratur," kalder han Hanne-Vibeke Holsts nye bog. Og det er ikke en kompliment.

Serie

Spinatbedet

Seneste artikler

 • Alle elskede Inger Christensen

  8. januar 2009
  Digteren Inger Christensen, der døde i fredags, er oversat til 30 sprog. Men bortset fra i skandinaviske aviser er det i Tyskland, man skal søge efter de gode nekrologer – endnu
 • Dronningens fald

  16. oktober 2008
  Kritikerne er hårde ved Pia Tafdrups nye roman, 'Stjerne uden land'. Men så må man jo bare selv gøre reklame for sin bog
 • Ikke for fastholdere

  2. oktober 2008
  Rune Lykkebergs 'Kampen om sandhederne' blev højlydt applauderet men bragte også usikkerheden frem
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her