Læsetid: 2 min.

Bestsellerforfattere sprænger banken

Ikke alle forfattere er tvunget til at henslæbe en tilværelse på overførsels-indkomst og midlertidige støttekroner. En netop offentliggjort liste afslører astronomiske lønninger til verdens bedst sælgende forfattere
Ikke alle forfattere er tvunget til at henslæbe en tilværelse på overførsels-indkomst og midlertidige støttekroner. En netop offentliggjort liste afslører astronomiske lønninger til verdens bedst sælgende forfattere
Kultur
16. oktober 2008

Der findes rige forfattere, stenrige forfattere, og så findes der J.K. Rowling. Ifølge en netop offentliggjort liste fra det amerikanske Forbes Magazine er forfatteren bag kæmpesuccesen Harry Potter god for en årsløn på 1,6 milliarder kroner. Det svarer til en timeløn på 18o.oo0 kroner eller 3.000 kroner i minuttet. Successerien om teenagetroldmanden Harry Potter og hans klassekammerater på Hogwarts tog sin begyndelse i 1997, da det første af i alt syv bind, Harry Potter og De Vises Sten, udkom. Serien lokkede en hel generation af nye læsere ind i bøgernes verden og forvandlede J.K. Rowling fra subsistensløs, enlig mor til Storbritanniens rigeste kvinde. I dag kan ikke engang Dronning Elizabeth II bryste sig af en større sparegris end den ukronede dronning af fantasy-genren.

På Forbes' liste må de nærmeste bestsellerkonkurrenter da også se sig slået med flere længder. Nærmeste forfølger er den amerikanske spændingsforfatter James Patterson, der må 'nøjes' med en årsløn på 275 millioner kroner. Som kompensation kan han til gengæld trøste sig med at være den forfatter, der har indtaget New York Times' bestsellerliste flest gange.

På tredje- og fjerdepladsen finder man gamle kendinge som Stephen King og Tom Clancy, mens sjettepladsen indtages af den produktive triviforfatter Danielle Steel (hun har netop udgivet sin roman nr. 71). Fra juni 2007 til juni 2008 indkasserede hun 165 millioner kroner - eller det, der svarer til en timeløn på 19.000 kroner.

Danske forhold

Sammenlignet med danske forhold er tallene astronomiske, erkender formanden for Foreningen for Danske skønlitterære Forfattere, Jan Thielke. Han anslår, at danske forfattere i gennemsnit tjener 100.000 kroner om året på deres forfattervirksomhed. Det svarer til halvdelen af det beløb, J.K. Rowling kan præstere på en times arbejde.

"Vi kan nok klare os med mindre, men vi vil gerne have vores forhold forbedret," siger Jan Thielke.

Så sent som i sidste uge skrev han et indlæg i Politiken, hvor han beklagede sig over, at danske forfattere har været sat uden for den højkonjunktur, som nu brat nærmer sig sin afslutning. Mens den almindelige lønmodtager har oplevet en indtægtsfremgang på 15 procent, er forfatternes indtægt er i gennemsnit faldet.

"Samtidig står forfattere uden for det sociale sikkerhedsnet og har ikke pensionsordninger. Den fattigdom har vi råbt op om i årevis, men i det nye finanslovsforslag skærer man forfatterstøtten med 2,5 millioner," skrev han med tydelig adresse til den nyudnævnte kulturminister Carina Christensen.

Lytter ministeren ikke, skulle Thielke måske i stedet overveje at søge forståelse blandt bestsellerforfatterne på Forbes' liste. Her ville sølle 2,5 millioner kroner være at regne for et greb i lommen. Eller et par timers overarbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Johs. Møller

Ondskabens hotel er ikke baseret på Carrie, men på The Shining (Drengen der skinnede).