Læsetid: 3 min.

Bognyheder

J.K. Rowling, Jens Christian Grøndahl og Dickens' trøst under finanskrisen
J.K. Rowling, Jens Christian Grøndahl og Dickens' trøst under finanskrisen
Kultur
23. oktober 2008

Velgørenhed

Hvad sker der, når en substistensløs enlig mor bliver den rigeste kvinde i Storbritanien? Ja, hvis man tror, at hun bortøder formuen på Mulberry-rober og gin&tonics, så kan man godt tro om igen. Den stenrige engelske forfatterinde - til Harry Potter-bøgerne - J.K. Rowling er medstifter af hjælpeorganisationen The Children's High Level Group, og nu vil hun bruge nogle af sine mange penge på at forbedre vilkårene for udsatte børn i Østeuropa.

"Hundred tusinder sårbare børn i Østeuropa lever under forfærdelige vilkår i store boligkaréer," siger hun til The Guardian. "I modsætning til hvad de fleste tror, så er mindre end fire procent af børnene forældreløse, men de lever uden for hjemmet, fordi de bliver anset for at være handicappede, eller fordi deres forældre er fattige eller fra etniske mindretal."

Til december udgiver J.K. Rowling bogen Beedle the Bard, som skal rejse penge til, at børnene kan placeres i plejefamilier eller på børnehjem. Som fans vil vide, optrådte bogen Beedle the Bard i J.K Rowlings sidste Harry Potter-roman, hvor den hjalp Harry Potter til endelig at besejre den onde Lord Voldemort. J.K Rowling håber på, at hendes store fanskare vil være med til at tage ansvar for verdens børn.

"Jeg håber, at fortællingerne om Beedle the Bard, udover at være en kærkommen gave til Potter-fans, vil være med til at give forladte børn en stemme. Jeg vil opfordre unge mennesker over hele verden til at tænke på dem, der ikke har det så godt som dem selv, og hjælpe med at forbedre de unge liv," siger J.K. Rowling.

Beedle the Bard var ikke oprindeligt tænkt til masseproduktion, så J.K. Rowling lavede i første omgang syv håndskrevne udgaver med egne illustrationer. Amazon.com har købt et eksemplar for 1,95 millioner pund.

Udenlandsk anerkendelse

Forfatteren Jens Christian Grøndahls nye roman, Fire dage i marts, udkommer først i Danmark om en uge, men bogen er allerede på nuværende tidspunkt en overbevisende succes i Holland og Belgien, skriver Politiken.

Fire dage i marts er blevet vel modtaget af både læsere og anmeldere, og kritikere har døbt Grøndahl 'sjælens mesterkirurg'. Romanen handler om kvinden Eva Dreyer, der prøver at forstå, hvorfor hendes liv ligner en blindgyde.

Jens Christian Grøndahl fortsætter hermed sin serie af kvindeportrætter, der påbegyndes med romanerne Lucca og Et andet lys. Fire dage i marts blev ifølge Politiken solgt i 10.000 eksemplarer allerede i den første uge, og det franske forlag Gallimard har købt romanen til udgivelse i de fransktalende lande inkl. Canada.

Finanskrise

Når finanskrisen truer, søger englænderne trøst og råd hos den victorianske forfatter Charles Dickens. Og det er der god ræson i, skriver lektor i litteratur Robert Douglas-Fairhurst i et essay i The Telegraph.

"Ikke alene kan vi finde paralleller til den nuværende krise i hans romaner, vi kan også lære af dem, hvordan vi skal overleve og overvinde krisen," skriver han i The Telegraph. Dickens kom fra fattige kår, og faderen havde siddet i gældsfængsel. Det glemte Dickens aldrig, og da han var blevet en veletableret forfatter, kritiserede han åbent de institutioner, bla. domstolene og kostskolerne, som han mente favoriserede de velhavende og fastholdt de fattige i armodet. Instruktøren Matthew Macfadyen mener også, at Dickens har en særlig relevans under finanskrisen. Han har netop færdiggjort en helt ny adaption af Dickens' fængselsroman Lille Dorrit, som vises på den engelske tv-kanal BBC i slutningen af denne månede.

"Lille Dorrit handler først og fremmest om penge," siger Matthew Macfadyen til The Telegraph.

"Og om penge og status. Der er banker i romanen, som låner penge ud, de ikke har, og til folk, som ikke kan betale dem tilbage."

Selv om Dickens var almindeligt kendt som en gavmild mand, efterlod han sig ved sin død i 1870 en formue, der i vore dage ville give betegnelsen millionær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her