Læsetid: 3 min.

Bognyheder

Kultur
9. oktober 2008

Dracula går igen

Skvæt vievand på dørtærskelen, hæng hvidløgsranker i vindueskarmen og slå korsets tegn over sengegærdet! Vampyren Grev Dracula vender ved gode venners hjælp tilbage fra de døde. Nu udgiver Dacre Stoker, efterkommer af forfatteren Bram Stoker, en efterfølger til gyserromanen Dracula, der ikke har været ude af trykken, siden den udkom i 1897. Efterfølgeren skriver Dacre Stoker sammen med Dracula-historikeren Ian Holt, der er medlem af intet mindre end Det Transylvanske Dracula Selskab. De er i fællesskab dykket ned i Bram Stokers håndskrevne manuskripter og vil i deres vampyrroman tage tråden op fra de ideer og ledemotiver, der ikke kom med i den endelige version af Dracula.

Dacre Stoker læste faktisk først sin forfaders berømte bog efter at have set et utal af vampyrfilm, fortæller til han The Guardian. Han første reaktion var ærgrelse: "Når romanen nu er så god og har overlevet alle disse år, er det overordentligt ærgerligt, at alt det skidt, Hollywood producerer, skal besudle Brams og min families litterære eftermæle."

Det vil han nu rette op på. Et nyt filmmanuskript fra hans hånd er nemlig også på vej, og optagelserne begynder i juni. "Vores hensigt er at give både Bram og Dracula, deres værdighed tilbage," siger Dacre Stoker til the Guardian. "Og hvad der er endnu vigtigere, vi ønsker at give de loyale fans det, de har ventet på i et helt århundrede: den rigtige grev Draculas genkomst."/amm

Livet - en brugsanvisning

Hvis du nogensinde har slået op i franske Georges Perecs roman Livet - en brugsanvisning og fundet, at der trods titlens implicitte løfte hverken er bud på, hvad du skal gøre, når den helt store kærlighed opstår eller brister, så skulle du måske i stedet vende dig mod de nye udgivelser fra det juridiske forlag Ret & Rimeligt.

I en ny håndbogsserie, der bla. usentimentalt præsenterer titlerne Vi skal giftes og Jeg skal skilles lige efter hinanden, gennemgår en række jurister i en strengt faglig optik livets forskellige aspekter fra økonomi til kærlighed. Modsat den kryptiske ord-ekvilibrist Georges Perec, udlægger juristerne gerne meningen med deres bøger. I forordet til Klagehåndbogen hedder det derfor formanende: "Klagehåndbogen er ikke (...) tænkt som inspirationskilde for kværulanter og andre, der som tidsfordriv klager over ligegyldigheder og på den måde unødvendigt ligger beslag på myndigheders og klageinstansernes ressourcer." /amm

Et menneskeligt ansigt

Det har altid været hårdt at være visionær i Frankrig. Marquis de Sade blev spærret inde, Robespierre blev guillotineret, og Zolá døde af en mystisk kulosforgiftning.

Den kontroversielle franske forfatter Michel Houllebecq bekender nu offentligt, at han føler sig så hadet og forfulgt, som var han nazist. I en meget omtalt brevbog, hvis titel kan oversættes med Nære fjender (Ennemis intimes), bliver Houllebecq enig med sin svorne fjende, filosoffen Bernard Henri Levy, om, at de er de franske mediers foretrukne mobbeofre. Begge bliver de latterliggjort og peget fingre af, så det er en ren ynk.

"Vi er på alle måder forskellige, bortset fra det faktum, at vi begge er helt igennem afskyvækkende personer," skriver Houllebecq ifølge The Guardian i bogen, der udkommer i næste uge. Bernard Henri Levy, hvis flotte hår, lækre hustru og ditto jakkesæt er et evigt genkommende skudsmål i pressen, er ligeså træt af at blive hængt ud som Houllebecq, men ser dog mere positivt på situationen.

"Det, der forener os, er det had, vi inspirerer," replicerer han. "Men det er også forvisningen om, at i sidste ende er det os, der ler bedst."

Måske behøver de ikke vente til en fjern fremtid med at få oprejsning. Bogen har nemlig fået en fin anmeldelse i La Journal du Dimanche, og anmelderen hæfter sig særligt ved, at de to mænd viser deres menneskelige ansigt. /amm

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her