Læsetid: 2 min.

Finanskrisen rammer kunstmarkedet

Kunstsamlere tale om ’blodbad’ og ’kollaps’ i markedet, da flere værker på weekendens auktioner måtte trækkes tilbage, fordi buddene var for lave. Nu mærker kunstmarkedet finanskrisens rystelser
Kultur
3. oktober 2008

I sidste weekend gik der et sug igennem det internationale kunstmarked: Den verdensberømte britiske streetart-kunstner Banksy, hvis værker i løbet af de senere år er gået for millionsummer, kunne pludselig ikke længere holde prisen. Det var forventet, at hans værk Fungle Junk, malet på siden af en varevogn, ville indbringe ca. halvanden million kroner. Værket blev imidlertid trukket tilbage fra auktionen, da de højeste bud lå på under halvdelen af den forventede pris - og en lang række andre værker led i weekenden samme skæbne.

Det rekorddårlige salg kom på et tidspunkt, hvor den internationale kunstverden holdt vejret og håbede på, at krakket i finanssektoren ikke også ville ramme kunstmarkedet. For små tre uger siden åndede kunstverdenen lettet op, da Damien Hirst overgik både sin egen og Picassos rekord ved at sælge sit hidtil dyreste værk og afholde den mest profitable auktion nogensinde.

Men ifølge The Independent er det nu uomtvisteligt, at finanskrisen også har ramt kunstverdenen. På auktionerne i lørdags talte kunstkendere og -samlere således om et 'kollaps' på markedet.

"Alle forhandlere, jeg taler med, er blanket af. De sidder alle sammen inde med genstande, som de ikke kan sælge. Der vil selvfølgelig altid være de superrige, som holder toppen af markedet kørende, men alle andre steder er det et blodbad," sagde en af kunstsamlerne til Independent.

En boble

Eksperter vurderer, at det globale kunstmarked har en værdi på omkring 30-50 milliarder dollar (150-250 mia. kr.), og ifølge Mei Moses-indekset har kunst de seneste 50 år været en mere profitabel investering end obligationer. Men det kan meget vel ændre sig nu.

"I de 36 år, hvor jeg har samlet kunst, har der været en uhørt stor interesse for samtidskunst, så det er helt naturligt, at der nu kommer en modreaktion. Jeg ved ikke, om det kommer til at ske på novemberauktionerne, eller om det først sker til maj," siger den amerikanske milliardær og kunstsamler Eli Broad til New York Times.

Lige nu holder kunstmarkedet vejret og afventer udviklingen på de store kunstauktioner, som hvert år bliver afholdt i november. Men selv hvis novemberauktionerne skulle gå bedre end forventet, er det ikke ensbetydende med, at kunstmarkedet har klaret at styre uden om krisen. Ifølge Michael Moses, som står bag Mei Moses-indekset og er en af verdens førende kunstøkonomer, følger kunstmarkedet nemlig oftest resten af finansmarkedet med minimum et halvt års efterslæb.

Ifølge Michael Moses er en af årsagerne til, at finanskrisen breder sig til kunstmarkedet, at mange virksomheder og privatpersoner føler sig tvunget til at sælge ud af deres værker for at skaffe likvider - og på den måde oversvømmer de markedet og 'dumper' priserne på kunstværker.

"Vi så det også dengang dot. com-boblen brast. Der var mange direktører, som blev tvunget til at sælge ud af deres samlinger," siger Michael Moses til artnet. En af de direktører, der i denne omgang har været tvunget til at sælge ud af sin samling, er Richard Fuld, formanden for den nu krakkede bank Lehman Brothers. Han har overdraget kunst for ca. 20 mio. dollar til Christie's, hvor værkerne nu er sat til salg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her