Læsetid: 3 min.

Finsk-russisk mad

Oplevelse. For en god uges tid siden besøgte jeg Helsinki og var med til en konference om 'Den nordiska smakens språk'. Det gav mig en stribe oplevelser med finsk mad - og andet end krebs og snaps med snapseviser!
Oplevelse. For en god uges tid siden besøgte jeg Helsinki og var med til en konference om 'Den nordiska smakens språk'. Det gav mig en stribe oplevelser med finsk mad - og andet end krebs og snaps med snapseviser!
Kultur
3. oktober 2008

Ved havnen i Helsinki er det ældste af byens to salutorve, der er overdækkede madmarkeder, som også kendes fra Sverige med en stribe madudsalg. Her er også en 'alko', som svarer til det svenske systembolag, hvor man kan købe alkoholiske drikke. Ved siden af salutorvet er det kendte udendørs marked, hvor der bl.a. handles fisk. Fra mindre både sælger lokale fra øerne kartofler til kunder på kajen. For mange pål markedet er det en tradition at besøge det varme telt 'Toripojat' (der kan ses på www.toripojat.com). Her serveres rygende varm kaffe til sødt og salt bagværk. En specialitet er lune Lihapiirakka der er friturestegt dejpakker med fyld af hakket kød, ris og løg. Markedet bugner for tiden af kantareller, sorte trumpethatte og tyttebær, der sælges i litermål og ikke som herhjemme efter vægt. Fra vogne sælges mange forskellige røgede fisk - især laks og ørred - men på denne årstid er det sæson for en lang tynd sag, der hedder Nahkiainen (flodlampret), der spises med fingrene som en pølse og dyppes i en sennepsdip.

Finland har mange slags grove brød og varianter af knækbrød. Fra boder kan man også få madder af små runde søde rugbrød med røget laks og varianter af pirogger med fiskefyld, løg, kål, men også søde hindbær. Den russiske nabo har haft tydelig indflydelse på madkulturen. Der er flere russiske restauranter i byen, hvor man kan få klassiske russiske retter som blinis med kaviar og borsjtj. En noget enklere russisk forret er saltede agurker skåret i stænger med mild cremefraiche og flydende blomsterhonning - faktisk ret fint! En anden mere moderne finsk forret eller frokostsalat er en grøn salat med stegte kantareller, rå rødløg, små stykker rå agurk og olie-eddikedressing med dild. Rigtigt godt med det gode finske grove brød til.

Fra det klassisk finske køkken er det værd at opleve Vorschmack. Retten kom til Finland i begyndelsen af 1900-årene, da Mannerheim efter sigende som ung officer tog opskriften med hjem fra Polen, og det var en af den madglade præsidents favoritter. Mannerheim er en meget fremtrædende figur i den finske historie, da han var med til at gøre Finland uafhængigt af Rusland. Retten består af okse, lam, sild og evt. ansjoser, vand og krydderier, der koger sammen i flere dage. Et par steder i byen laver man stadig retten, bl.a. på Restaurant Savoy, der er indrettet af arkitekten Alvar Aalto (ham med vasen). På Savoy er retten lavet af hele stykker kød og ikke hakket kød. Her er en opskrift på en vorschmack, der kan koges på et par timer. Det skal blive som en meget tyk kødsovs eller rillette og spises med syltede rødbeder og agurker og syrnet fløde. Retten smager utroligt godt og af mere, end man lige skulle tro.

Til slut en kop sort russisk te med vilde modne hindbær og måske en lille småkage. Hindbærrene kan være fra frost eller de sidste danske sensommerhindbær rørt med en anelse blomsterhonning. Tilsmag evt. teen med lidt frisk citronsaft.

Vorschmack og Finsk hulbrødVorschmack - den hurtige hjemmekøkkenudgave!

500 g hakket lammekød500 g hakket oksekød

1 glas ansjoser (ca. 125 g drænet vægt) eller saltede sild

2 store løg

2 spsk. god tomatkoncentrat

4 fed hvidløg

Mindst 0,5 liter vand

Friskkværnet peber

Tilbehør: kartoffelmos, syltede rødbeder, syltede agurker, cremefraiche og evt. fint hakket løg

Brun kødet med hakket løg i lidt olie. Tilsæt hakkede ansjoser, tomatkoncentrat og pillede hvidløgsfed. Tilsæt vand så det dækker. Kog under jævnlig omrøring ca. 2 timer. Spæd evt. med vand løbende. Kog ind til fast konsistens. Smag til med masser af peber.

Nyd den intense kødsmag med kartoffelmos, små tern af syltede rødbeder og agurker, en kølig klat cremefraiche og evt. lidt hakket rå løg.

Finsk hulbrød (1 brød)

25 g gær (1/2 pakke)

0,5 dl varmt vand

50 g smør

2 spsk. honning

2 tsk. groft salt

2 1/2 dl lunkent vand

250 g groft rugmel + 2 spsk til drys

ca. 150 g hvedemel

Rør smuldret gær ud i vand. Tilsæt smeltet smør og honning, salt resten af vandet. Tilsæt rugmel og gradvist hvedemel. Ælt dejen godt - den skal være blød og ikke for tør. Lad dejen hæve lunt 1 time.

Ælt dejen igennem, og form et rundt brød med hul i midten og en diameter på ca. 25 cm. Læg hulbrødet på bagepapir på bageplade. Strø hulbrødet med rugmel, og lad det efterhæve ca. 1 time. Prik brødet med en spise- eller strikkepind. Sæt det i 200 grader varm ovn og bag ca. 35 min. Bank på det i bunden. Når det lyder hult er det færdigbagt. Afkøl på bagerist - nyd det friskbagt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her