Læsetid: 3 min.

Min højtskattede arv

Liv Carlé Mortensen er modtager af Palle Fogtdals Rejselegat på 50.000 kroner, blandt andet for sit fotografiske virke, hvor hun skildrer sin familie, kvinden, og hvordan livet føles
Ikonet med Raphaels Jomfru Maria.

Ikonet med Raphaels Jomfru Maria.

Liv Carlé Mortensen

Kultur
23. oktober 2008

- Hvad er dit yndlingsobjekt?

"Jeg fik et ikon, da min farmor døde for 22 år siden, som er et smukt sort-hvidt tryk af Raphaels Jomfru Maria med jesusbarnet, som har hængt i min farmors gang gennem hele min barndom. Når jeg lukker øjnene, så er hun der altid, Jomfru Maria, og så tænker jeg på farmor, som stod i gangen med Jomfru Maria som baggrund. Det billede fik jeg under huden i min barndom. Hun havde fået det af min farfar, som var ude at sejle som maskinmester, så han bragte dette ikon med hjem som en slags skytsengel. Billedet er det første, jeg hænger op, når jeg flytter, for der stråler sådan en energi fra det. Meget af min inspiration kommer fra hende."

- Hvis du skulle 'parre' dit yndlingsobjekt med noget, hvad skulle det så være? Og hvorfor?

"Umiddelbart så er det noget, jeg skulle parre med en engel. Det ville gøre, at det fysiske billede og dets energi kommer med mig, når jeg forlader hjemmet. Så kunne englen vandre med én i Jomfru Marias udtryk - det ville være fantastisk. Og også lyse for andre og give dem den samme energi. Det er jo det, kunst kan gøre."

- Hvad betyder det for dig at eje noget, som har en så stærk virkning på dig?

"Det er et af de smukkeste minder, jeg har fra min barndom. Det er et stykke familiehistorie, kulturhistorie, og religionshistorie, og det er derudover noget, jeg kan give videre til mine børn. Og desuden har jeg så Dantes Himmelbørn, de to ting har jeg taget meget vare på. De kan rejse videre med mine børn, når jeg engang ikke er her mere, og blive en del af en slægt, som fortaber sig, og det kan så forgrene sig i dem og give det videre."

Aftryk i hjertet

- Ville du lægge mærke til, hvis det forsvandt?

"Ja, det kan jeg love dig for. Jeg åbnede en udstilling, som hedder 'Starfuckers', som handler meget om idoldyrkelse, hvor jeg har taget Jomfru Maria med, hvor hun spejler sig i mine fotografier. Det er første gang, jeg har taget det ned, når jeg ikke skal flytte, og hjemme på væggen hænger der bare et stort, blankt hvidt felt og et søm. Men jeg ved, at det er i gode hænder."

- Hvad ville i så fald erstatte det?

"Man kan sige, at jeg har haft hende så længe, at jeg kender hver en streg, og det aftryk er i mit hjerte. I mine børns klasseværelse hænger det samme billede, så aftrykket vil følge med mig i mit hjerte, det er derfor, det er så vigtigt. Fysiske ting kan komme og gå, men det her er med mig."

- Hvorfor tror du, at du har fået prisen?

"Fordi jeg benhårdt og meget målrettet har haft hjertet dedikeret til kvinden og holdt fast på det med stædighed. Og så har jeg integreret mine børn i arbejdet, for hvis jeg ikke havde ikke gjort det, var jeg stagneret, fordi jeg også skulle være skaffedyr. Man skal stadig forsørge som kvinde og kunstner og betale skole og institutionspladser, man skal have arbejde ved siden af, når man udøver kunst, hvis man vil have børne- og familieliv. Jeg har nogle superskønne rollinger, som ser det her selvbiografiske arbejde som værdifuldt."

Torsdag den 9. oktober uddeltes Palle Fogtdals Fotografpris. I den kommende tid udspørger Information prismodtagerne om deres yndlingsobjekt. Første del af serien er med Liv Carlé Mortensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her