Læsetid: 1 min.

J.M.G. Le Clézio modtager Nobels Litteraturpris

Den franske forfatter Jean-Marie Gustave Le Clézio er årets overraskende modtager af Nobelprisen i Litteratur
Kultur
9. oktober 2008

Den franske romanforfatter Jean-Marie Gustave Le Clézio er årets modtager af Nobelprisen i Litteratur. Det afslørede Svenska Akademien i dag.

Le Clézio, der er født 13. april 1940 i Nice, slog igennem allerede som 23 årig med sin første Roman ’Le Procès-Verbal’ (på dansk: ’Rapport om Adam’). Siden da har han udgivet omkring 30 bøger der spænder fra noveller og romaner til essays og oversættelser.

Det Svenske Akademi kalder i sin begrundelse Jean-Marie Gustave Le Clézio for ”opbruddets, det poetiske eventyrs og den sensuelle ekstases forfatter, udforsker af en menneskelighed udenfor og nedenunder den herskende civilisation.”

Tværkulturelt forfatterskab

Akademiet lagde derudover specielt vægt på forfatterskabets tværkulturelle sider. Om romanen ’Désert’ (da: ’Ørken’) fra 1980 sagde Akademiet således at den ”indeholder strålende billeder af en tabt kultur i den nordafrikanske ørken, der kontrasteres med en beskrivelse af Europa set gennem øjnene af uønskede immigranter.”

Også Le Clézios indsats som en "økologisk engageret forfatter" blev af Akademiet nævnt som begrundelse for tildelingen af litteraturprisen.

Favoritter overset

Favoritter til at vinde Litteraturprisen i år var den italienske forfatter Claudio Magris og amerikanerne Philip Roth, Don DeLillo og Joyce Carol Oates. Af bookmakerne blev Le Clézio vurderet til at ligge på linje med bl.a. danske Inger Christensen.

Men det blev altså Jean-Marie Gustave Le Clézio der løb med prisen og de 10 mio. svenske kroner der følger med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nu må det snart være Eco's tur.