Kommentar
Læsetid: 3 min.

Jørn Nielsen i Tivoli

Er det pressens opgave at bringe nationen på kælenavn med en vaneforbryder ?
Jørn Nielsen taler med pressen foran Københavns Byret.

Jørn Nielsen taler med pressen foran Københavns Byret.

Sisse Stroyer

Kultur
17. oktober 2008

Onsdag blev en 48-årig rocker løsladt fra Københavns Byret efter at have været varetægtsfængslet siden december 2007. Han blev modtaget af en stor skare begejstrede tilhængere. Det kan man ikke undre sig over. Det bruger man i de kredse.

Hvad man kan undre sig over - hvis man orker, og det gør jeg mærkeligt nok - er, at han også blev modtaget af stort set hele den samlede danske verdenspresse, snurrende kameraer og råbende journalister, der masede sig frem for at opfange guldkornene fra - havde jeg nær sagt - idolet. Det hele lignede grangiveligt en scene fra den legendariske pressefilm The Front Page. Journalisterne manglede bare støvfrakker og bløde hatte med pressekort i linningen.

Den medievante hovedperson undrede sig ikke. "Flyt dig hellere, ellers kommer du på landsdækkende tv," sagde han venligt til en af de mange ventende beundrerinder, der kastede sig om halsen på ham. Men om det var omsorg eller uvilje mod at dele rampelyset, er ikke til at sige.

Manden er tidligere dømt for mord og vold af særlig farlig karakter. Varetægtsfængslingen skyldtes et knivoverfald i december, der bl.a. medførte, at pågældende under protest blev underkastet en mentalundersøgelse på Sikringsanstalten i Nykøbing Sjælland. Den viser, at han er normal. Han er velbegavet og er god til at skabe relationer til andre mennesker. Altså ikke psykopat. Det betyder, at han er egnet til en tidsudmålt straf og ikke - som nogle havde håbet - kan gemmes væk på ubestemt tid.

Mentalundersøgelsen kaldte han krænkende og "forsøg på karaktermord", selv om han af forståelige grunde var tilfreds med udfaldet og i øvrigt syntes, at der var rigtig rart på Sikringsanstalten.

Blandt andet havde han hygget om de øvrige indsatte, som omfatter nogle af Danmarks farligste og mest afstumpede kriminelle, med at holde grillaften. Som en dokumentation for mentalundersøgelsens erklæring om, at han er god til at skabe relationer til andre mennesker.

Mikrofonholderi

Mandens navn er Jørn Nielsen. Det ved jeg ikke fra pressereferaterne. En netsøgning viser, at han overalti den danske presse konsekvent omtales som Jønke.

Ikke alene er pressen på kælenavn med Jørn Nielsen. De holder også mikrofonen for ham, som om han var førnævnte idol. Allerede på Domhusets trappe blev han spurgt, om han nu vil gøre sin indflydelse gældende i bandekrigen, og han svarede beskedent, at han lige ville se på sagen. Han havde jo været væk så længe.

Siden kunne vi følge ham på diverse tv-kanaler, hvor han dels tog imod i rockerborgen, dels lød sig ledsage af TV 2 i Tivoli.

Bemærk lige: Tivoli. Ikke mere jævne rockeres normale tilholdssted, Bakken. De har vel lukket, men mon ikke det ville være en smal sag for så indflydelsesrig en person som Nielsen at få åbnet et enkelt værtshus til at holde hof i?

Men, nej. Det skulle være middelklasse-Danmarks højborg, Tivoli. Hovedpersonen ville næppe være blevet forbløffet, hvis han var blevet mødt af Tivolis direktør og måske en tivoligardist med en blomsterkurv. Han tog al opmærksomheden med den ophøjede ro og imødekommenhed, der kendetegner en virkelig stjerne.

Det var også TV 2, der omtalte rockeren som "tidligere præsident for Hells Angels". Det fik mig til at mindes Radioavisens legendariske oplæser Ole Emil Riis-agers raserianfald, da en yngre medarbejder ved en tidligere lejlighed omtalte samme Nielsen som "Hells Angels-præsident":

"USA har en præsident, Frankrig har en præsident, Finland har en præsident. Hells Angels har en bande-leder," fastslog Riisager.

Han havde og har naturligvis ret. Sproget betyder noget. Ligesom iscenesættelsen. Det ved hr. Nielsen naturligvis alt om. Ellers havde vi næppe set hami Tivoli.

Identifikation

Er der nogen, der kan fortælle mig, hvorfor en vaneforbryder skal modtages som en sportsstjerne af et kæmpe presseopbud, når han kommer ud af spjældet? (Må man kalde en normalt begavet rocker, der ikke bevæger sig uden livvagt, for en vaneforbryder, eller er det injurierende?)

Jeg er opmærksom på, at pressen i stigende omfang redigeres efter det, man kalder "identifikation", og især derfor vil jeg gerne vide, hvad det er, der foregår, når jeg og hele nationen skal være på kælenavn med JørnNielsen? Hvad sker der i hovedet på pressefolk? Manden har et navn. Overlad det til hans bandekammerater at være på intime kælenavne.

Jeg identificerer mig ikke med Nielsen, og selv om man skal være varsom med at bekymre sig på andres vegne, så kunne jeg godt frygte, at andre yngre og svagere sjæle af pressedækningen kunne få den opfattelse, at det er ret sejt at være bandeleder. Hvis pressen har en opgave, så er det vel næppe den?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg håber, at Han ikke læser Information på Internettet, men det er heller ikke ment som nogen af kritik af Jørn Nielsens person - overhovedet ikke, I er nogle herlige gutter alle sammen, langt bedre end perkere og pædofile - jeg siger bare, at forherligelsen af kriminelle er en en hundredårig folkelig traditioner, der holdes ved lige af Proletariatets medier, Ekstra Bladet og TV 2, der havde inviteret Jørn Nielsen til hyldest i det vanvittige "program" "Go' Aften, Danmark!" Den populære kriminelle er åbenbart en slags lynafleder for mere organiseret folkelig protest og uro, dygtigt udnyttet af Systemets medier.

"Er der nogen, der kan fortælle mig, hvorfor en vaneforbryder skal modtages som en sportsstjerne af et kæmpe presseopbud, når han kommer ud af spjældet?"

Alle der spiller udlændingekortet bliver helt automatisk den danske presses darling. Det gælder naturligvis også HA.

... desværre, jo - men Han var også populær inden Kampagnen mod de Fremmede ("Hvem er de egentlig? i 1996) og Tegningerne (2006-07) - pressens begejstring skyldtes vel, at han så beredvilligt og uden irriterende psykologiseren og skydfølelse, med spændende detaljer i autentisk politi-præsens "fortalte" om den set fra et samfunds- og forretningsmæssigt synspunkt nødvendige likvidering af "Makrellen". Siden tog Han (og hans manager?) på danmarkssturné til skoler, biblioteker og plejehjem med den ikke-selvrefleksive, men veloplagt selvtillidsfulde erindringsbog "Mit Liv".

Hans Jørgen Lassen

Nielsen er ikke en farlig mand. Han har jo kun indflydelse i sit eget miljø.

En farlig mand er derimod Rasmussen. En notorisk løgner sidder som statsminister i Danmark.

Vi ved, at Irak har masseødelæggelsesvåben.

Lars Peter Simonsen

"En farlig mand er derimod Rasmussen. En notorisk løgner sidder som statsminister i Danmark."
Og i sin tid måtte han gå af som skatteminister på grund af kreativ bogføring! Visse partier tiltrækker folk med tvivlsom moral, hvorfor stemmer I på dem?
Den anden burde kun omtales i forbindelse med de domme han bliver idømt eller frikendt med udførlig beskrivelse af de udførte gerninger, og ellers ignoreres...

Lars Peter Simonsen

Rettelse:
"En farlig mand er derimod Rasmussen. En notorisk løgner sidder som statsminister i Danmark."
Og i sin tid måtte han gå af som skatteminister på grund af kreativ bogføring! Visse partier tiltrækker folk med tvivlsom moral, hvorfor stemmer I på dem?
Den anden burde kun omtales i forbindelse med de domme han bliver idømt , eller når han bliver frikendt; med udførlig beskrivelse af de udførte gerninger, og ellers ignoreres...

Hans Jørgen Lassen

Ja, det er et højst interessant spørgsmål, hvorfor folk stemmer på sådanne tvivlsomme personer.

Jeg kender ikke svaret. Og har ikke engang en formodning.

Sammenstillingen af Fogh og Nielsen er interessant. Hvad man end kan sige om Nielsen, har Han vist aldrig næret sympati for islamisterne og er næppe krøbet ynkeligt i skjul under den Mohammed-krise, der samlede danskerne, efter at fårene - der modsat det oprindelige Bibel-citat her optræder som skurkene - blev adskilt fra bukkene.

Lone Wienberg Hansen

Praksisser i promenade og vædelse evolutions lavine. Forviser risicis med gæstegiver for tapperhedens farbare flydebevægelser. Og som fantaster forbløffende op til vendepunkt i stabens uansvarlige eskapister i ætervadere. Og fabulanter galdrende movere er presset i gære mod prima adsprede. Der gerere paa kreativitetens prægtige formerer i sværmeri. Og hovens nedladende brams skred. Der funderende bryder asens uplettede stoks hulning og skærende jævne fiduser. i udløbs hulning vises grundende ekspatriering frem over en prægtig smøge bakke i tapperhedens opmærksomheder.

Hans Jørgen Lassen

Det kunne ikke siges bedre, Lone.

Inger Sundsvald

Og forstår ikke en hylende f.. Men det er sikkert en brist i min opdragelse. Måske er der nogen som kan oversætte?