Nyhed
Læsetid: 1 min.

Kunderas hemmmelighed

Den tjekkiske dissidentforfatter Milan Kundera stak i 1950 en vestlig agent til de kommunistiske myndigheder i Prag. Det påstår en forsker, som har personlig forbindelse til sagens parter. Kundera afviser anklagen som 'snigmord på en forfatter'
Kultur
14. oktober 2008

Det er en forsker ved Det tjekkiske Institut for Studier af Totalitære Regimer, Adam Hradilek, der i går gik til angreb på symbolet Kundera i det tjekkiske magasin Respekt. Ifølge Hradilek angav den dengang 21-årige studerende Milan Kundera i 1950 Miroslav Dvořáček, en anti-kommunistisk agent til myndighederne. Politiet arresterede Dvořáček, der tilbragte de næste 14 år i arbejdslejre.

Modstandskamp

Et af hovedtemaerne i Kunderas forfatterskab er kampen mod det totalitære. I Tjekkiet og i Vesteuropa står han som et ikon for den intellektuelle kamp mod den totalitære kommunisme. Derfor sender nyheden om Kunderas stikkervirksomhed chokbølger gennem den litterære verden.

I Kunderas kendteste roman 'Tilværelsens ulidelige lethed' må hovedpersonen, en succesfuld kirurg, flygte fra Tjekkiet, fordi han skriver et læserbrev, som er kritisk overfor styret. Noget lignende skete for Kundera, da hans liv som forfatter i Tjekkiet var blevet så besværligt, at han flyttede til Frankrig.

Forfatteren er kendt for at være besværlig. Han giver stort set aldrig interviews eller udtaler sig til pressen. Den regel brød Kundera dog i går, hvor han afviste anklagerne mod sig som 'snigmord på en forfatter'.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her