Læsetid: 5 min.

Kup styrter konge i Valakiet

Valakiets udenrigs-minister har fået en domstols ord for, at Kong Boleslav Den Nådige ikke har ret til at styre rigets finanser - fremover vil tronen blive overtaget af Kong Vladimir II
Kultur
14. oktober 2008

Skønt Kongeriget Valakiet kun findes i fantasien, har det mange af en virkelig nations kendetegn. Det har således et flag, en valuta, et universitet, en statslig limousine og et nationalt pas. Nu kan det også tilføje en bitter magtkamp til listen, for et højst aparte statskup har netop rystet dette ellers så rolige hjørne af Centraleuropa, hvor grænsen mellem fantasi og virkelighed synes stadig mere sløret.

Valakiet er en lille bjergrig region (på størrelse med Luxembourg) i landsdelen Mähren i det sydøstlige hjørne af Tjekkiet. I 1997 hittede forfatteren og fotografen Tomas Harabis imidlertid på at skabe Kongeriget Valakiet som den perfekte gimmick til at tiltrække turister til regionen. Og hans idé virkede. Kongeriget voksede og blev til en af de største turistattraktioner i landet med kong Boleslav Den Nådige som sit ceremonielle statsoverhoved og Harabis selv som udenrigsministeren, der tog sig af de løbende forretninger.

Men gradvis begyndte det at lugte råddent i Kongeriget Valakiet, efterhånden som kong Boleslav - den tjekkiske komiker Bolek Polivka - tog sin rolle stedse mere alvorligt og krævede magt over økonomien i sine besiddelser, dvs. en aktiepost i det virkelige livs turistindustri.

En forbitret for ikke at sige surrealistisk kamp har raset i årevis mellem kongen og udenrigsministeren om kontrol over fantasiriget. I sidste uge kunne en tjekkisk dom-stol så fastslå, at Polivka ikke har nogen ret til profitere på nogen form for tilknytning til det 'kongerige', som er den 36-årige Harabis' opfindelse. Om den afviste konge herefter vil gå stille og roligt af, er dog langtfra givet.

En lysegul Trabant

Harabis fandt på ideen om kongeriget for 10 år siden.

"Vi har mange af de kendetegn, som er karakteristiske for et rigtigt land," forklarer han stolt.

Dog kan møntfoden jurovalsar ikke bruges nogen som helst steder, ligesom det eneste studium, universitetet udbyder, er et kursus i at fremstille og drikke Slivovitz (blommebrændevin). Den statslige limousine er en lysegul Trabant fra kommunist-tiden med karrosseri i plastic og totaktsmotor. Og passet er ikke et juridisk gyldigt rejsedokument, selv om Harabis hævder engang at have brugt det, da han krydsede grænsen mellem Alaska og Canada.

I 2000 blev der holdt en stor kroningsceremoni for landets første konge. Som komiker forekom Polivka at være et oplagt valg, og højtideligt tog han på sig at være Boleslav den Nådige.

"Desværre begyndte kongen hurtigt at forveksle fiktion og virkelighed, og han forsøgte at overtage styringen med rigets økonomi," fortæller Harabis. "Men kongeriget drives via mit firma, og vi kunne derfor ikke tillade, at han blandede sig i kontrakter, valg af forretningspartnere eller pengeforhold."

Kongens geskæftighed begyndte især at blive et problem, da fantasiriget efter de første vanskelige år efterhånden begyndte at kaste gode indtægter af sig. Flere og flere besøgende begyndte at agte sig de 300 kilometer fra Prag til det østlige Tjekkiet for at besøge Valakiet, der har sin egen særlige kultur og dialekt, som er stærkt påvirket af rumænske hyrder. Hyrdebefolkningen slog sig ned i området for flere århundreder siden, efter at have drevet sine flokke langs Karpaterbjergenes bue fra Transsylvanien, og hyrdernes karakteristiske sorte hat pryder også kongerigets officielle våbenskjold.

Kongeriget har sin egen guidebog med oplysninger om dets mærkværdige historie og de betingelser, man skal opfylde for at opnå statsborgerskab. Her kan man også læse, hvorledes man ved hjælp af et snørebånd kan finde ud, af hvordan vejret bliver i Valakiet:

"Iagttag snørebåndet nøje i mindst ét minut (jo længere du iagttager det, desto mere præcis bliver din måling) ... Hvis snørebåndet er vådt, så regner det - hvis det bevæger sig, blæser det."

En skygge over idyllen

Men tvisten mellem kong Boleslav og hans udenrigsminister har efterhånden kastet en skygge over den landlige (og komiske) idyl. Polivka insisterer på, at han havde ret til at bruge varemærket Valakiet, fordi han allerede i 1993 i et tv-program - længe før Harabi havde fundet på fantasiriget - for sjov havde kaldt sig selv for kong Boleslav af Valakiet.

Harabi er helt uenig:

"I det tv-program kaldte han sig selv for præsident og chefklovn for Republikken Valakiet - ikke kongeriget. Så der er tale om et helt andet land."

Relationen imellem de to blev fordærvede, da Polivka angiveligt krævede at få udbetalt en million tjekkiske kroner (300.000 kr.) for sine tjenester, hvilket ville have fået firmaet til at gå konkurs.

"Valakiet er et virkeligt sted med virkelige mennesker og en virkelig økonomi, men vores promovering af regionen gjorde den også til et humoristisk sted," siger Harabi. "Desværre forstod Bolek Polivka og folkene omkring ham til sidst ikke længere at skelne fakta fra eventyr."

Trækker sig ikke

I 2001 forsøgte Harabi at gennemføre et paladskup og at indsætte en velkendt folkesangerinde som dronningemoder, men det hindrede ikke Polivka i fortsat at gøre krav på tronen. I sidste uge endte Polivkas kamp for at vinde retten til varemærket ved en tjekkisk domstol.

"Domstolen fastslog, at Polivka kan ikke tjene penge på kongeriget eller fremstille noget, der bærer Kongeriget Valakiets varemærke," siger Harabis.

Boleslav den Nådige har imidlertid ingen intentioner om at trække sig tilbage til et tavst eksil. Det har ikke været muligt at træffe ham for en kommentar, da han angiveligt har travlt med tv-optagelser, men en af hans assistenter, Marek Zouhar, siger, at han agter at "fortsætte spillet".

"Denne retssag handlede kun om varemærket, men ingen domstol har forbudt hr. Polivka at spille Kongen af Valakiet," siger Zouhar.

Et nyt kup synes imidlertid at være blevet en realitet. En ny monark er ved at blive kørt i stilling til tronen. En lokal ingeniør, Vladimir Zhanel, vandt for nylig en lokal 'ridderdyst' ved at besejre alle deltagere i sang, dans og en række særegne valakiske spil og kan nu kalde sig kong Vladimir II.

Harabis insisterer:

"At være valak handler ikke om, hvorfra man stammer, men om at have det rette hjerte og den rette ånd. Alle kan blive konge."

Medmindre man hedder Polivka, selvfølgelig.

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her