Læsetid: 1 min.

Milan Kundera kræver undskyldning

Det tjekkiske tidsskrift Respekt skal bringe en undskyldning på forsiden for sine anklager imod Milan Kundera. Det kræver forfatteren, der truer med søgsmål
Kultur
25. oktober 2008

Milan Kundera vil have en undskyldning fra det tjekkiske tidsskrift Respekt, der har anklaget forfatteren for i sin ungdom at have angivet en vestlig spion ved navn Miroslav Dvoracek til det kommunistiske statspoliti i Tjekkoslovakiet.

Og undskyldningen skal vel at mærke ikke gemmes af vejen nederst på de bagerste sider. Den skal stå på forsiden.

Sådan lyder kravet fra Kundera gennem hans litterære agent, Jiri Srstka. Og hvis tidsskriftet ikke imødekommer kravet inden for to uger, lægger forfatteren sag an mod indehaveren, siger Srstka til tjekkisk radio, men understreger, at Kundera ikke er ude efter økonomisk kompensation.

Kundera overrumplet

Da Respekt mandag i sidste uge trykte artiklen, hvor historikeren Adam Hradilek fremlagde anklagerne imod Kundera, var forfatteren hurtig til at svare tilbage.

"Jeg er blevet fuldstændig overrumplet af noget, som jeg ikke forventede, noget som jeg ikke vidste noget om før nu, og noget som ikke skete," sagde han til det tjekkiske nyhedsbureau.

Nu, hvor Milan Kundera imidlertid er gået i offensiven og kræver en uforbeholden og skriftlig undskyldning, svarer Respekts chefredaktør, Martin Simecka, tilbage, at advokater tager stilling til kravet, og at tidsskriftet hurtigst muligt vil komme med en kommentar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her