Læsetid: 2 min.

Mussolini på Kgs. Nytorv

Hvis Jyllands-Posten vil bruge internationale koryfæer i sin markedsføring, så vælg dog personer, avisen tidligere har støttet
Kultur
2. oktober 2008

"Livet er lettere, hvis du ikke siger din mening."

Under dette slogan har Jyllands-Posten de seneste uger markedsført sig selv i en plakatkampagne, hvor avisen har forsøgt at låne credibility af internationale notabiliteter som Mandela, Gandhi og Dalai Lama.

Som Information tidligere har omtalt i artikelserien om FORTIDENS SYNDER, er det nu så som så med den støtte, f.eks. Mandela modtog fra avisen fra Viby, før han blev idømt livsvarigt fængsel af apartheidstyret. Tværtimod var Jyllands-Posten i 1960 fuld af forståelse for det hvide Sydafrikas trængsler med alle de primitive negre.

For at gøre livet lettere i Viby vil Information af lutter kollegial hjælpsomhed derfor foreslå den jyske avis at bruge andre internationale kändisser til fremtidige reklameplakater - men vel at mærke personer, som historisk set er i tråd med avisens udenrigsdækning. Et godt valg kunne være Benito Mussolini, italiensk diktator indtil til han blev skudt og senere hængt op i en lygtepæl i Milano. Om ham skrev Jyllands-Posten særdeles rosende i en ledende artikel den 17. maj 1933:

"Mussolini reddede Italien fra den kommunistiske Syndflod, som et udueligt parlamentarisk Styre havde gjort det modent til, og ingen kan bestride, at hans Diktatur har været en Velgerning for det italienske Folk."

Lederen slutter med en påpegning af, at der er så stor "Lede ved hele det parlamentariske Styre, at sikkert et stort Flertal af danske Vælgere med Glæde vilde hilse en Mussolini, der vilde og kunde handle samfundsmæssigt og derfor maatte sætte Politikerne paa Porten".

Se, med det historiske udgangspunkt kan Jyllands-Posten sagtens tillade sig at læne sig tungt op af den italienske diktator. Og en reklameplakat med Mussolini kunne så forsynes med bundteksten:

"Benito Mussolini, født i 1883, italiensk journalist og politiker. Som forhenværende socialist og medarbejder på avisen Avanti udviklede han sig til en ledende modstander af demokrati og parlamentarisme. Fra 1922 premiereminister, en post han bevarede næsten frem til sin alt for pludselige død i 1945. Mussolini kunne have taget en nemmere vej gennnem livet, men han valgte at sige sin mening og kæmpe for sin overbevisning."

Serie

Fortidens synder

Seneste artikler

 • Fortidens synder - og nutidens

  17. november 2008
  Der var engang, hvor Danmarks to borgerlige aviser, Berlingske Tidende og Jyllands-Posten, holdt med USA. Det var dengang hvor enhver kritik af den vestlige halvkugles supermagt automatisk blev udlagt som en forræderisk håndsrækning til Sovjet-diktaturet
 • 'Den normale kritiske sans er koblet helt fra'

  15. november 2008
  Koldkrigsprofessor Bent Jensen finder Informations nu afsluttede artikelserie om udenrigsdækningen i Jyllands-Posten og Berlingske 'nyttig og lærerig'. Andre er knap så begejstrede ...
 • Løgnenes krige

  18. oktober 2008
  Berlingske Tidende og Jyllands-Posten støttede helhjertet, at USA gik ind i Vietnamkrigen i 1964. Senere viste det sig, at det skete på grundlag af en løgn. De to aviser støttede lige så helhjertet, at Danmark i 2003 gik i krig mod Irak sammen med USA. Også det skete på en løgn
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Virkelig morsomt . Af alle havens planter er skadefryden dog den smukkeste. For real....

"Mussolini kunne være kommet nemmere gennem livet, hvis han ikke havde sagt sin mening. Af en eller anden grund har Jyllands-Posten dog ikke valgt ham til deres plakatkampagne, selv om avisen tidligere har skrevet rigtig pænt om ham."

Kan der monstro være tale om en slags selvcensur?