Læsetid: 5 min.

Opdag New York, igen

New York er en idé, lige så meget som det er en by. Det er derfor, alle kommer - mexicanere, børsmæglere, kunstnere, hipstere, musikanter, immigranter, studenter og turister. Og det er derfor, man skal tage derhen. Og så skal man åbne øjnene. Og leje en cykel
Kultur
11. oktober 2008

NEW YORK - New York City er blevet en by, der virker. Hvis man altså lige ser bort fra Wall Street, som for tiden hovedsageligt kører på klos, selvfølgelig. Men den er der heller ikke specielt meget ved. Kriminaliteten i hele byen er år for år raslet ned siden begyndelsen af 1990'erne. Parkerne bliver bedre og bedre. Det er den eneste by i USA med et ordentligt offentligt transportsystem. Og New York tiltrækker stadig mængder af driftige tilflyttere i alle farver og faconer - drømmere, desperadoer, puklere og poeter - som sammen skaber en buldrende dynamisk by, man kan blive ved og ved at gå på opdagelse i.

Det skal derfor være det første råd til den rejsende: Gå på opdagelse. Far vild. Men har man læst hertil, vil man nok alligevel gerne have noget lidt mere konkret, så lad os begynde med de dele af byen, som teknisk set ikke rigtig er by:

Græs og træer

New Yorks parker er nemlig fantastiske og ofte nyrenoverede, og det bedste, man kan gøre, er at leje en cykel. Den temmelig kuperede Central Park Drive løber hele parken rundt og er for det meste spærret for biltrafik. På en solskinsdag er her fyldt med joggere, rulleskøjteløbere og cyklister - og det er selvfølgelig nemt at tage en afstikker ind i midten af parken, hvis man trænger til en bænk og et hvil, eller gerne vil se på folk, som spiller baseball.

Har man mod på mere cykling, kan Manhattans vestbred anbefales: Der er trafikfri cykelsti langs Hudson-floden (stort set) hele vejen fra Morningside Heights i nord, gennem Riverside Park og Hudson River Park og forbi Chelsea Piers til Battery Park i syd - og faktisk et godt stykke videre nordpå langs Manhattans østbred. Man kan også fortsætte over Brooklyn Bridge og trampe videre til Brooklyns svar på Central Park (samme arkitekter, Frederick Law Olmsted og Calvert Vaux), men så må man finde sig i at dele et stykke af vejen med biler.

Kort over cykelstier finder man på www.nycbikemaps.com.

Kunst

Men de færreste kommer nok til byen kun for at cykle - langt flere kommer for at se på kunst. Og der er selvfølgelig MoMA og Metropolitan Museum of Art, som skulle tale for sig selv. Men vil man se samtidskunst, kan New Museum i Soho, Brooklyn Museum og PS1 i Long Island City, Queens anbefales - sidstnævnte drives i øvrigt af MoMA.

Vil man endnu længere frem i skoene, og hvem vil ikke det, bør man gå på galleri-crawl. Og hertil er Williamsburg i Brooklyn velegnet - i øvrigt formentlig det nærmeste, man nu om dage kommer det Greenwich Village, som kun findes inde i hovedet på alle os, der har lyttet til og læst om Cohen, Dylan, Lenon, Ginsberg og co. Det er et festligt og relativt ny-gentrificeret område fyldt med kække butikker, barer og restauranter. Men ikke mere gentrificeret, end at de ortodokse jøder stadig forsøger at få fjernet cykelstierne fra vejene igen, fordi de angiveligt tiltrækker "letpåklædte" unge cyklister, som kører hasarderet.

Kvarteret omkring Havermayer St., Roebling St. og Metropolitan Avenue er et godt sted at begynde en gallerijagt.

Hver anden fredag er der desuden gratis sprut og meget smarte hatte på skrå rundt omkring i hele bydelen (se williamsburggalleryassociation.com for datoer). For flere adresser og udstillinger, tjek f.eks. freewilliamsburg.com, wagmag.org, ardcards.cc og artcal.net - de sidste to websider dækker hele New York.

Mad

Glem det. Jeg slynger ikke bare lige den dér nyåbnede kulinariske åbenbaring med betalelige måltider, som får englene til at synge, ud i spalterne.

Og dét heller ikke, hvis jeg vidste, hvor den var.

I stedet vil jeg anbefale noget helt andet: Tag til Harlem og spis soul food. Det smager ofte godt. Spis kylling med ris og stegt bønnesjask i El Barrio, spis kinamad i Chinatown (men lad være med at spise italiensk i Little Italy - det er en turistfælde). Opsøg et par af de steder, som laver mad til de millioner af new-yorkere, som ikke går på gallerier og drikker hvidvin. De er også New York, og indimellem spiser de god og meget billig mad i - ahem, rustikke omgivelser.

Vil man alligevel have tips til de sidste nye og knaldgode spisesteder, kan man eventuelt købe sig et Time Out New York-blad eller konsultere brugerne på yelp.com.

Og så alligevel et tip herfra: Kvarteret omkring Bedford Avenue i Williamsburg er slet ikke dårligt. Og det er New Yorks kulturliv heller ikke.

Musik og fis

Man skulle derfor i dén grad være et skarn, hvis man ikke kunne finde en interessevækkende koncert eller lignende begivenhed i løbet af en forlænget weekend eller uge i New York.

Så her kommer et par gode steder at lede efter koncerter, begivenheder, barer og spillesteder: -newyork.going.com, -www.flavorpill.com/newyork,

-www.ticketmaster.com (landsdækkende),

-www.timeout.com/newyork - samt papirudgaven af samme, ugemagasinet Time Out New York.

Og lidt mere avanceret: -www.ephemeroi.com/windchill og -www.papermag.com.

Vil man, frem for at se dokumentarfilm og gå til sake-smagning, hellere bare drikke gode øl (rigtig gode, faktisk), er der hver lørdag rundvisning på Brooklyn Brewery klokken 13, 14, 15 og 16 (www.brooklynbrewery.com). Det kan anbefales.

Søvn

Det kan derimod ikke anbefales at tro, at New York aldrig sover. Det gør den. For eksempel er der ikke voldsomt meget gang i Lower East Side onsdag mellem tre og fire om morgenen, selvom der er fyldt med barer - de er faktisk lukkede. Så man kan roligt lægge sig til at sove, også i New York, selvom Frank Sinatra synger noget andet. Hoteller er ikke svært at finde på nettet, så her et par steder, man kan søge efter lejligheder eller værelser, som udlejes til de søvnige i kortere eller længere tid af gangen: nyhabitat.com, nofeerentals.com og endelig den uomgængelige Craigslist: new-york.craigslist.com.

Og så til sidst - når søvnen er ovre, bør man spærre øjnene op og beholde dem vidt åbne. Man bør gå på opdagelse, for det egner byen sig måske bedre til end nogen anden by. Og man kan alligevel ikke nå det hele.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her