Læsetid: 3 min.

'Overraskende aggresssiv antisemitisme'

Jyllands-Postens artikelserier om 'Jødeproblemet' er overraskende antisemitiske - også set i datidens lys. Det vurderer historikeren Sofie Lene Bak, som har forsket i dansk antisemitisme
Jyllands-Postens artikelserier om 'Jødeproblemet' er overraskende antisemitiske - også set i datidens lys. Det vurderer historikeren Sofie Lene Bak, som har forsket i dansk antisemitisme
8. oktober 2008

"Skrappe sager," lyder det umiddelbart fra ph.d. og historiker Sofie Lene Bak, Det Kongelige Bibliotek, om et antal lederartikler i Jyllands-Posten fra perioden 1919-23, som hun har læst på Informations foranledning.

For få år siden skrev Sofie Lene Bak en ph.d.-afhandling om dansk antisemitisme 1930-45, men alligevel er hun overrasket over, "hvor direkte, aggressiv og intens Jyllands-Postens antisemitisme er i de år", som hun udtrykker det.

Selv om antisemitismen i Danmark ikke er undersøgt til bunds, har det længe været antaget, at den kom skarpere til udtryk i 1920'erne end i 30'erne. I og med Hitlers magtovertagelse i Tyskland i 1933 gik antisemitismen i Danmark i en vis grad 'under jorden', fortæller Sofie Lene Bak. Og i det lys skal Jyllands-Postens artikler vurderes.

"Alligevel kommer det også bag på mig, hvor meget det fylder, og navnlig at det ikke bare var fordomme vendt mod ubestemmelige udenlandske jøder, men derimod navngivne danske jøder. Artiklerne i Jyllands-Posten rummer en udpegning og tilsvining af navngivne danske personer, og det er stærk kost, også sammenlignet med andre danske aviser på den tid."

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu