Læsetid: 5 min.

Sådan laver man en familie

Det var Signe Lindkvist og Anders Lund Madsen, der spurgte Wikke & Rasmussen, om de ville være med til at lave familieserien 'Far, Mor & Bjørn', der begynder lørdag aften på DR1
Signe Lindkvist, Rasmus Bjerg og Anders Lund Madsen i -Far, Mor & Bjørn-.

Signe Lindkvist, Rasmus Bjerg og Anders Lund Madsen i -Far, Mor & Bjørn-.

Græsted Film

Kultur
11. oktober 2008

Det er morgen i det lille hjem, og familien vågner langsomt op til dåd. Men ikke alt er, som det skal være. Mor Signe har ondt i ryggen og kan ikke trække vejret. Hun har pommes frites i næsen, øret og håret. Far Anders ligger under en stor fod fra en bjørn.

"Bjørnen, som igen ligger i revnen," siger han og er tydeligvis ikke tilfreds med situationen.

"Vi skal træde i karakter som forældre," siger Signe, som har taget pommes fritene ud af næsen og igen kan trække vejret. Det er på tide, at Bruno, som den pommes frites-gale bjørn hedder, lærer nogle nye vaner, bliver Signe og Anders enige om, og de sætter sig på sengekanten og finder Den Store Familiebog frem.

"Tak," siger Michael Wikke, der sammen med Steen Rasmussen har siddet foran to monitorer og grinet og gestikuleret begejstret, mens optagelserne har været i gang.

For optagelser er der tale om. Til Far, Mor & Bjørn, en familieserie i otte afsnit, der i aften begynder på DR og er et samarbejde mellem Wikke & Rasmussen og Anders Lund Madsen og Signe Lindkvist, der spiller Anders og Signe, samt Rasmus Bjerg, der er inden i Bruno.

De har integritet

Det var Signe Lindkvist og Anders Lund Madsen, der henvendte sig til Wikke & Rasmussen, fordi de gerne ville arbejde sammen med makkerparret - som i øvrigt straks sagde ja.

"Jeg har altid været en stor beundrer af de to," siger Lund Madsen om instruktørerne bag tv-serier og film som Tonny Toupé Show, Sonny Soufflé Chok Show, Hannibal & Jerry og Der var engang en dreng, som fik en lillesøster med vinger.

For mange år siden interviewede han Wikke & Rasmussen til Ekstra Bladet og fandt ud af, at de var præcis, hvad de gav sig ud for at være.

"De virker oprigtige, og de har en eller anden idé med deres ... jeg tror, at jeg vil bruge ordet 'virke'. De har en idé med deres virke, og det handler ikke om, at de vil ændre en helt masse ting, men at de godt vil lave noget, som de kan lide, og så vil de gøre rigtig meget for, at det ikke bliver fucked op af alle mulige andre. Min beundring bunder i deres enorme integritet."

Lund Madsen og Lindkvist fik for nogle år siden til opgave at ramme julekalenderen Bamses julerejse ind, og det gjorde de som Anders og Signe i selskab med bjørnen Bruno, og det er de figurer, der genbruges i den nye tv-serie.

"Det er en svær genre, og det kom lige oven i Dolph-hysteriet, men Rasmus Bjerg er fantastisk til at være virkelig, virkelig irriterende inden i en bjørn," siger Lund Madsen.

"Vi havde den der skide bjørn, og så tænkte vi, 'kan vi ikke lave noget, der hedder Far, Mor & Bjørn?' Signe og jeg er ikke skuespillere og bliver det heller aldrig, men vi ville godt lave noget, som kunne ses af voksne og børn, og så skulle det have den der magiske hygge, som Wikke & Rasmussen kan tilføre. Det skulle for-Wikkes på en eller anden måde. Og nu bliver Steen sur, men det er meget svært at sige for-Rasmussenses."

Kontrær og modsat

I kulissen, der forestiller Signe og Anders' soveværelse - det går i ét med husets stue og køkken - har Rasmus Bjerg fået hovedet af. Det er meget varmt at være bjørn, fortæller han og ser noget mat ud, mens en produktionsassistent vifter ham.

"Hovedet på," siger indspilningslederen, og man er klar til at tage scenen én gang til, denne gang i et nærbillede af den sovende Bruno, der ikke er klar over, at Anders og Signe planlægger hans genopdragelse.

"Vi optager med to kameraer, men vi burde mindst have fire. Det her er Alf, klassisk amerikansk sitcom. Når de har den, er det simpelthen så stramt. Så kan det bruges uklippet," siger Steen Rasmussen og forklarer, at hvert afsnit er tematisk.

"Vi har lavet en slags manual til, hvordan man laver en familie, som i hvert afsnit beskæftiger sig med de udfordringer, man møder som nystiftet familie. Det begynder med, at Anders og Signe bliver gift, og så får de sig et hus med den lille skavank, at der bor også deres gamle ven Bruno, og ham kan de ikke slippe af med. De vil gerne lave sig en familie, men hver eneste aften, når de skal i seng, lægger bamsen sig i midten, og så kan de alligevel ikke komme til at lave børn. På en måde bliver Bruno en allegori for alle børn i hele verden, og det udfylder han meget fint, fordi han er så kontrær."

Ingen replikker

Da Bruno vågner, er han da også noget morgensur og begynder straks at brokke sig over, at der ikke er nogen pommes frites, han kan spise - det er faktisk det eneste, han spiser, og afsnittet handler om at lære Bruno at spise ordentligt.

Anders Lund Madsen kløjes i sine replikker, fordi scenen skal gentages flere gange.

"Nej, nu bliver det da også helt replikagtigt," siger han.

"Så sig det, som I vil," siger Michael Wikke.

"De skal jo selv finde på replikkerne," siger Steen Rasmussen og forklarer, at det kun er rammerne for hvert afsnit af Far, Mor & Bjørn, der er skrevet ned. Resten improviseres frem under optagelserne, netop fordi hverken Signe Lindkvist eller Anders Lund Madsen erskuespillere:

"De har forløb at forholde sig til i de enkelte scener, men, som du kan se, er de hurtige i hovedet. Det er noget helt andet end film. Det er lige noget for os. Vi laver vores næste film sådan."

Wikke supplerer: "Man kan tro og håbe på, at det bliver sjovt, men man ved det aldrig. Signe, Anders og Rasmus er rigtig dygtige, og de ved, hvad der skal ske, så vi prøver os frem og griber de øjeblikke, der opstår. Det kræver, at man holder tungen lige i munden," siger han og afslører, at han og Steen Rasmussen selv medvirker i Far, Mor & Bjørn - som truckerne Bill og Bent i Brunos yndlingsserie: "Jeg er Bill/og jeg er Bent/ landevejen er vores bedste ven/ vi forstår, hvorfor du glor/ for vores vogn, den er temmelig stor ..."

'Far, Mor & Bjørn' kan ses i aften kl. 19.30 på DR1 og de næste syv lørdage på samme kanal og samme tidspunkt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her