Læsetid: 4 min.

Skriftens fluebinder

Pertentlighed. Han er lige så omhyggelig, når det handler om at binde den perfekte flue, som når det kommer til at forsyne sine romaner med sproglige ciseleringer og gesvejsninger. Alt andet ville være uæstetisk. Kristian Bang Foss er nomineret til Montanas Litteraturpris
16. oktober 2008

Blandt venner er han kendt som en mand, der ikke drikker øl fra glas uden at tjekke, om det er ordentligt rent i kanten. Kristian Bang Foss er pertentlig, hvad den slags angår, og hans pertentlighed sætter sig igennem i flere anliggender.

Dedikation til detaljen er måske det mest udtalte træk ved hans anmelderroste romaner Fiskens Vindue fra 2004 og Stormen i 99 fra 2008, og selv om den nærmest ekstreme fornemmelse for finesse kan synes absurd eller irrelevant ved første øjekast, er den i kombination med humor, sproglig virtuositet og en delvist skjult aggression så god, at Stormen i 99 er blevet nomineret til Montanas Litteraturpris.

Stormen i 99 er en art samtidsroman, der henter inspiration fra så mange forskellige kilder, at det er svært at give en entydig karakteristik af den, mener Kristian Bang Foss' redaktør på Gyldendal, Simon Pasternak.

"Den korte version kunne være: Rapport fra en gulvspand, skrevet af komikeren Jerry Seinfeld. Det er selvfølgelig dumt sagt, for den karakteristik fanger ikke Bang Foss' fantastiske sans for sproglige ciseleringer og gesvejsninger, men der er den sandhed i det, at han vender tilbage til 70'ernes kollektivroman om en arbejdsplads," siger Simon Pasternak.

Men blikket på arbejdspladsen er langt fra så solidarisk som i den traditionelle kollektivroman, indvender han.

"Gevindet er drejet et par gange siden 70'erne, så blikket på både genren og arbejdspladsen er fordrejet, kynisk, aggressivt, ironisk, sketchpræget og tvetydigt," siger Simon Pasternak.

Jyllands-Postens anmelder Julie Top-Nørgaard er enig i, at bogen placerer sig et sted mellem en kritisk samfundsudlevering og spids satire:

"Man kan vel godt kalde det en lidt dyster bog, spækket som den er med socialrealisme, der ligger og vipper mellem kras og karikeret, og det hele ville givetvis være temmelig nedslående læsning, hvis det ikke var, fordi det er så skarpt spiddet og derfor snarere temmelig opløftende."

Jazzet Østerbro-familie

Stormen i 99 foregår mestendels på lageret hos tøjfirmaet InWear, hvor Kristian Bang Foss selv har arbejdet. Stemningen de ansatte imellem er hadefuld, og de udspiller dagligt en pragtopvisning i menneskelig dårskab. Men selv om Kristian Bang Foss' skildring af sin tidligere arbejdsplads mildest talt er lidet flatterende, skal man i følge vennen Mads Eslund ikke forveksle fortællerens fordømmende personbeskrivelser med forfatterens menneskesyn.

"Man skal vide, at Kristian har været bevidst om, at han ville arbejde med en grov eller kynisk fortæller. Derfor forekommer folkene på InWear så utiltalende," siger Mads Eslund, som har gået på Forfatterskolen med Kristian Bang Foss fra 2001-2003 og arbejdet sammen med ham på skrivelinjen på Testrup Højskole.

Jens Jacob Toftegaard, der også kender Kristian Bang Foss fra årene på Forfatterskolen, er enig i, at Kristian Bang Foss ikke selv er et dømmende menneske.

"Kristian er aldrig arrogant eller hoven. Han er et helt igennem usnobbet menneske, så det har heller ikke været krænkende for ham at have et skodjob på et lager. Desuden har han altid haft en indre tillid til, at han ikke ville ende sådan, bare fordi han måtte tage et kedeligt eller hårdt arbejde i en periode. Det tror jeg, at han har haft med fra sit hjem, for han er opvokset i en begavet Østerbro-familie, der hører jazz," lyder Jens Jacob Toftegaards vurdering.

Med mange stemmer

Som teenager øvede Kristian Bang Foss sig i at lave tegneserier. Selv om det foreløbig er blevet ved forsøget, har både tegneseriehelten Tintin og særligt Disney-tegneren Carl Barks sat sit aftryk på forfatterens fortælleteknik. Det samme har ældre forfattere som Joseph Conrad og Henrik Pontoppidan. Det giver fortællestemmen i Stormen i 99 mange udtryk, eller mange stemmer. Måske er der endda tale om flere fortællere, lyder det fra Simon Pasternak.

"Som jeg læste bogen, er der ikke én fortæller, men mange - og en af dem er en meget sludrende og poetiserende alvidende fortæller, der - apropos titlen - er helt hen og oppe i vejret og kommenterer alt muligt, stort og småt. Det er klart en gammeldags fortæller, måske også 'ældre' end Pontoppidan og Conrad. Men der er også andre fortællere på spil, der er tættere på karaktererne, og derfor forekommer mere moderne. Som jeg ser det, er det Bang Foss' suveræne slentren mellem fortællerne, der skaber fortællepositionen."

Forlod fysikken

Kristian Bang Foss var egentlig begyndt at studere matematik og fysik, men forlod studierne til fordel for livet som forfatter. Alligevel nærer han stadig kærlighed til den logiske tænkning. Når han fisker med sin far og fætteren Palle Sigsgaard, der er digter, er det med naturvidenskabsmandens lidenskab, fortæller Mads Eslund:

"Han er meget eksakt og interesserer sig rigtig meget for fluefiskeri. Det, der optager ham, er den præcise sammenhæng: Hvilke fluer spises af hvilke fisk, hvornår og hvorfor. Man sætter sig ind i fiskens univers i stedet for blot at plumpe noget tilfældigt ned for at hale den op. Fluefiskeri er lidt af en samvittighedssag for ham. Jeg tror simpelthen, at han synes det er grimt at fiske med blink, både i æstetisk og etisk henseende," siger Mads Eslund.

Kristian Bang Foss gider ikke være "en lovende forfatter". Så præcist har han sagt det i et interview i Weekendavisen. Han synes, at udtrykket er direkte patroniserende og henstiller til, at kritikkerne vurderer den enkelte bog, som den er, i stedet for at gisne om forfatterens næste bog. Det er hermed gjort: Kristian Bang Foss er ikke en lovende ung forfatter. Med Stormen i 99 er han er en seriøs kandidat til Montanas Litteraturpris.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu