Læsetid: 12 min.

Hvor skyerne altid hænger lidt lavere

Sønderjylland er igen kommet på det kulturelle danmarkskort. I næste uge har Erling Jepsens 'Frygtelig Lykkelig' premiere. En film om et Sønderjylland som det vilde vesten, hvor alt bliver fejet ned under gulvtæppet, og hvor man passer sig selv. Da Herman Bang skrev om landsdelen, var det som det tabte paradis, mens journalisterne Nikolaj Thomassen og Mads Brügger har beskrevet den som 'et selvdødt pindsvin'. Vi tegner et portræt
Grænselandet. I Sønderjylland, hvor landskabet er fladere end noget andet sted i Danmark og præget af endeløse marker, passer man sig selv - og man skal helst ikke skille sig for meget ud.

Grænselandet. I Sønderjylland, hvor landskabet er fladere end noget andet sted i Danmark og præget af endeløse marker, passer man sig selv - og man skal helst ikke skille sig for meget ud.

Steffen Ortmann

17. oktober 2008

Lidt syd for Kolding begynder det. Landskabet er fladt, fladere end noget andet sted i Danmark. Fugle kredser hen over markerne, som er lagt i brune plovfolder kun afbrudt af enkelte rækker af træer for at holde vinden i skak. Så kommer Vojens, Haderslev, Rødekro, Tinglev, og til sidst når man Padborg på grænsen til Tyskland. Det er grænselandet. Her er fladt og brunt. Medmindre man kører østpå, væk fra motorvejen mod havet til skoven og bakkerne, hvor Aabenraa ligger med sine små byhuse, gågaden og havnen, hvorfra en ram stank af kraftfoder har det med at lægge sig som en dyne. Længere nede ligger Als og Sønderborg lige efter Dybbøl Mølle. Her er skov og skrænter og marker og bakker. Kører man i stedet mod vest fra motorvejen, rammer man Rømø, Tønder, Ribe - marsklandskabet ved Højer sluse, hvor der er græssende får, diger, fladt, fladt og fladt og kilometer af mudret vadehav, før man når vandet.

"På Google Earth ligner Tønder et selvdødt pindsvin, som en ådselæder har taget et par dygtige bidder af," skrev de københavnske journalister Nikolaj Thomassen og Mads Brügger i deres bog Grænselandet. Et psykisk landskab, kalder musikeren Michael Falch det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu