Interview
Læsetid: 5 min.

'Søren Kam skal for en domstol'

Foreningen Aktive Modstandsfolk har fået et nyt, gammelt dokument i hænde. Den mener,at en politirapport fra 1946 bør føre til genoptagelse af Søren Kam-sagen
Kultur
7. oktober 2008

Da Tyskland i fjor nægtede at udlevere nazisten Søren Kam til retsforfølgelse i Danmark, var der tilsyneladende sat punktum i sagen. Det mente daværende justitsminister Lene Espersen. Det mener Foreningen Aktive Modstandsfolk ikke. Derfor har formanden sendt et brev den nye justitsminister, Brian Mikkelsen, og samtidig ét til Lyngby Ret, som sagen hører under.

Formanden for foreningen, Frede Klitgård, bor i dag i et rækkehus i Allerød nord for København, hvorfra han redigerer tidsskriftet Håndslag, der er talerør for foreningen samt for Folke-bevægelsen Mod Nazisme.

For unge i dag, for hvem Besættelsen er en meget fjern fortid, kan det minde om en duel af typen last man standing. Søren Kam er 87 år, Frede Klitgård 83. Trods alderen er sidstnævnte en moderne mand med Per Arnoldi-plakat på væggen og PH-lampe i loftet i rækkehuset i Allerød. Han er tidligere cykelrytter og bokser og har været aktiv inden for meget- fra Hvidovre Fotoklub til Danmarks Naturfredningsforening - men det er engagementet i modstanderforeningen og folkebevægelsen, som stadig fylder alle hans hverdage.

- Hvad er det, der fortsat driver jer, så mange år efter?

"Det drejer sig ikke om personen Søren Kam. Han er gammel, og vi ønsker ikke, at han hverken skal hænges, skydes eller brændes. Men at få ham stillet for en domstol kan opklare mange uafklarede spørgsmål og bidrage til historien om jødeforfølgelserne i Danmark."

- Hvad er det nye for jer, som kan godtgøre en genoptagelse?

"Søren Kams medvirken til jødeforfølgelserne og dermed folkemordet på dem er nyt for os," siger Frede Klitgård. "Det eneste, vi hidtil har vidst, var, at han var med til mordet på redaktør Carl Henrik Clemmensen i august 1943."

Tyveriet

Frede Klitgård sidder med en genpart af en politirapport fra 1946 i hånden. Den fortæller om en afhøring af en arrestant, Paul Hennig, ligeledes dansk nazist, der havde meldt sig til SS. Hennig var genealog, og i kantinen i Germansk Central på Kriegersvej i København blev han i august 1943 antruffet af Søren Kam og to andre, om hvem han vidste, at de "var tildelt særlige opgaver". Det sagde de selv. Af rapporten fremgår, at Søren Kam havde spurgte Hennig, hvor jøderne opbevarede deres kirkebøger, "hvilket han jo som genealog måtte vide, og arrestanten svarede, at de opbevaredes i Den danske mosaiske Menigheds sekretariat i Nybrogade". Et par dage efter var kirkebøgerne stjålet, og Hennig forstod af den videre udvikling, at Kam og de to andre var gerningsmændene.

Dette mener Frede Klitgård er så stærkt et indicium på, at Søren Kam har været med til jagten på jøderne, der i oktober 1943 systematisk blev opsøgt og sendt i kz-lejre, at sagen bør genoptages.

Retten i Lyngby opfordres til "med føje" at udvide sigtelsen mod Kam til også at omfatte indbrud og tyveri af kirkebøgerne, som dannede grundlag for, at Hennig arbejdede videre med et 'jødekartotek'.

Ganske vist har dokumentet længe været tilgængeligt på internettet, fordi det indgår som kildemateriale i en bog om jødeforfølgelserne, som udkom på forlaget Systime for flere år siden. Men som Frede Klitgård siger:

"Foreningen har jo ikke selv en efterretningstjeneste", og rapporten bør komme frem i lyset.

Stiltiende aftale

Søren Kam var i sin tid chef for Lyngby Schalburgskole. Da den tyske domstol afviste at udlevere ham, skete det med den begrundelse, at der vat tale om drab på redaktør Clemmensen, ikke mord, hvorfor sagen er forældet. Men den køber Frede Klitgård ikke.

"Efter tysk retsopfattelse begås mord med forsæt, drab i affekt. Muligvis var mordet ikke planlagt, men selve handlingen var jo helt overlagt, for de pumpede jo faktisk Clemmensen fuld af bly, som man siger."

Frede Klitgård er slet ikke tilfreds med den indsats, det officielle Danmark har ydet for at få opklaret sagerne om nazisternes forbrydelser.

"Min mening er, at der mellem Danmark og Tyskland har været en stiltiende aftale om, at de sager skulle man lade ligge og lade som om, de aldrig har fundet sted. Jeg tror, det hænger sammen med retableringen af Tyskland som NATO-land med tysk hær, for pludselig ophørte alle processer brat, f.eks. dem mod vagtmandskabet i kz-lejrene og mod såkaldte einsatz-grupper, som blev sat ind for at fange og dræbe jøder."

Faulis film

- Så du den film, hvor Clemmensens barnebarn opsøgte Søren Kam for at give ham tilgivelse?

"Ja, det er ham, der ligger nede på gulvet og kvækker som en chokoladefrø, ikke?"

- Jo, i en reklamefilm. Søren Fauli hedder han. Han er chokoladeskildpadde.

"Ham har jeg jo mødt. Vi var sammen ude til retssagen i Lyngby. Jeg fatter ikke en dyt af, at han selv tager ned til Tyskland, opsøger morderen og forærer ham en æske chokolade. Vi mener ikke, man bør behandle en morder på den måde."

Frede Klitgård har heller ikke meget tilovers for filmen Flammen og Citronen, som han har set tre gange i forbindelse med debatarrangementer med yngre mennesker.

"Særligt de meget unge opfattede det ikke alvorligt, men på linje med amerikanske tjubang-gangsterfilm. Vi mener, det er en utilladelig sammenblanding af fiktion og det, der virkelig skete, men mange filmfolk mener vist, at det er i orden."

Selv var typograflærlingen Frede Klitgård aktiv i en modstandsgruppe i Århus, som indgik i et netværk på cirka 100, heraf lærlinge fra Teknisk Skole. Det lykkedes nogle af dem - blandt talrige andre aktioner - at afbryde strømforsyningen, der kom fra Norge og Sverige, således at den ene elmast efter den anden sprang i luften ned gennem Jylland og derved ramte hele den nordtyske industri.

For Frede Klitgård sluttede det, da han kom cyklende gennem Viby og blev taget på fersk gerning med sprængstoffer på bagagebæreren. De eksploderede, og han blev slynget langt hen ad vejen. Derefter blev han arresteret og udleveret til tyskerne. Det var i september 1943.

I dag er der nok cirka 1.000 modstandsfolk tilbage - og 2.000 enker. Cirka 160 er medlemmer af Aktive Modstandsfolk.

"Selv om vi er lidt bedagede, lever og ånder vi endnu," siger han.

- Hvad forventer I, at der vil ske nu?

"Vi forventer, at Brian Mikkelsen vil få sagen genrejst og lægge sig i selen for at få Søren Kam udleveret."

Flere partier i Folketinget har ment, at man ikke uden videre burde acceptere den tyske afgørelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Travis Malmzon

Hvorfor skal disse ting nu blandes sammen ??.

Skal vi så heller ikke stille folk for retten idag, fordi ikke alle forbrydere bliver fanget ???

Endnu en af Justits-Lenes fadæser. Jeg ved fra en bekendt at EU var klar og parat til skrue hele maskineriet i gang overfor Tyskland så snart der kom ansøgningen om det fra København og Justitsministeriet. Den kom der bare aldrig, i stedet for pinlig stilhed.

Mon Søren K. ved lidt for meget om Riffelkompaniets aktiviteter?

Nej, Thomas - det tror jeg ikke. Til gengæld er de konservative måske blevet mere tyskvenlige på deres gamle dage. Glem ikke at de konservative har parti-til-parti-forbindelser med CDU/CSU. (Kam var jo medlem af - og blev beskyttet af - CSU i årevis).

Hvad sker der for Danmark ?
Frede Klitgård er det ,man plejede at kalde en hædersmand.
Søren Kam , der jævnligt tager til ( dokumenteret ) nazi træf med sine gamle fæller , er åbenbart " home safe " fordi han ser ud ,som man gør når man bliver ældre.
Vi har, tilsyneladende, stadig ikke råd til at skabe en dårlig stemning i Tyskland. Ach...

Det er egentlig et eklatyant eksempel på undertrykkelse af oplysninger, Informatiomn her lægger for dagen: Den 3. oktober udkom, bogen "Søren Kam - Hitlers danske yndling" skrevet af Gurli Haaest og mig (Erik Haaest.
Den er tilsendt alle aviser, også Information. Bogen er fyldt med forsøg på opklaring af mordet på Clemmensen. Den afslører, at justitsministeriets svar til Mosaisk Trossamfund og det jødiske Simon Wiesenthal Center (samme påstand som Frede Klitgaard fortsat fremfører) lader vente på sig,.
Hvorfor? Åbenbart fordi først Lene Espersen, nu Brian Mikkelsen, ikke tør sende det svar til de to nævnte organisationer. De har ventet på svar i 1½ år. Svaret har færdigt i ½ år (det ligger d.d. klar til minister-underskrift på statadvokat Liselotte Nilas' bord)
Hvorfor tør de så ikke det? Fordi dansk politi efter 1½ års undersøgelser er nået frem til, at der ikke er så meget som ½%'s hold i Klitgaards 'limpind'.
Hvorfor fortæller Information ikke om vor nye bog?
God eller dårlig anmeldelse fortæller både om bogen og anmelderen. Men at skjule bogens nye tilstedeværelse forekommer lumpent overfor læserne.

Erik,

Hvad er det, der ikke er hold i med den der limpind?

Har han ikke begået mordet eller hvad?

Kim Vibe -

Så vidt jeg kan forstå er det Kams rolle i jødeforfølgelser Erik Haaest benægter.
Der er mange links om Haaest ´s virke og meninger på nettet - så døm selv.
Utroligt at Kam kan tage til nazi træf med "gutterne" fra dengang og ellers nyde cigaren...

Jeg har læst flere af Erik's bøger, og de har så vidt jeg kunne vurdere og sammenholde med andre kilder været sandfærdige.

Erik var offer for en smædkampagne tilbage i 70'erne, fordi han var den første, der tog fat på at skrive om frikorpset og de danske SS frivillige, som der jo var langt flere af, end der var danskere i allieret tjeneste.

Alt ialt et kapitel af historien, det ikke var populært at skrive om 25 år efter.

Jannik Sørensen

Herregud, der er jo kun tale om drab, så derfor vil tyskerne ikke udlevere nazisten/SS'eren/Schalburglederen/landsforræderen Søren Kam til retsforfølgelse i Danmark.

I politikken kan man læse, at to personer kræves udleveret til Tyskland for at udgive nazistiske sange. De sidder oven i købet i fængsel for deres udåd.

Så drab er ok, men nazistiske sange er ikke?

http://politiken.dk/indland/article579630.ece

Der må jo være noget, nogen forsøger at skjule.

hej Kim

Har ikke læst Haaest´s bøger, så det er vel , ret beset,useriøst at dømme ham på baggrund af andres vurderinger. Men alligevel - jeg syn´s det lugter lidt af revisionisme af den dér ubehagelige slags .
Jeg læser liiige op på stoffet....

Nils,

Der er ikke noget revisionisme i hans bøger, men det er klart, at de i 70'erne blev anset for stærkt kontroversielle. Han kom jo først og ribbede op i en historie, som mange havde en interesse i at skjule. I dag er de nærmest mainstream for, hvad der bliver skrevet om de SS-frivillige.

Og så er de velskrevne. Jeg kan kun anbefale dem.

Erik,

Selvom modstandsbevægelsen helt sikkert er blevet pumpet op til grotesk størrelse i efterkrigstiden synes 100 mand, at virke som alt for lidt.

Der deltog eksempelvis omkring 100 mand alene i sabotagen mod Globus fabrikken i 44.

Tallet er alt, alt for lavt.

Der var 5.000 mand i den danske brigade.
Der var 44.000 mand i de militære ventegrupper.

Og så var der selvfølgelig de aktive modstandsgrupper.

De havde ingen rolle i jødeudryddelsen på østfronten. Det var der specialenheder, der tog sig af.

Det blev opløst, men i stedet blev der oprettet et regiment Dänemark som en del SS division Viking.

De fleste kom derover. Det gjorde Søren Kam også. En enkelt blev vist Brandenburger, men det var mere specialstyrkeoperationer af traditionel karakter, der var deres område.

Om der har været en dansker eller to i koncentrationslejrene, skal jeg ikke gøre mig klog på, men det har i så fald været en absolut undtagelse.

Waffen SS blev normalt ikke brugt til de opgaver. Det var der SS politidivisioner og indsatsbrigader til som Dirlewanger og Kaminski til. Disse var for det meste rekrutteret lokalt i Østeuropa.

Som en del af SS division Nordland, skulle der have stået. Søren Kam kom dog i Viking og endte som midlertidig bartaljonchef ved regiment Germania.