Læsetid: 3 min.

Tysken og den mindst ringe

Tysk vin er ikke kun 'Liebfraumilch'. Vores nabo mod syd laver faktisk fremragende vine
Kultur
17. oktober 2008

Selv om dagbladet Information endnu er ungt, knytter der sig en omfattende mytologi til bladets store skikkelser. Blandt husets mange vandrehistorier findes også skrønen om dengang, daværende chefredaktør Lasse Ellegaard truede en vinanmelder med et par på skrinet, fordi denne havde skrevet noget pænt om tysk vin. Den slags fandt Ellegaard angiveligt upassende på Børge Outzes avis. Historien er naturligvis aldrig dokumenteret, men er til gengæld blevet bedre med tiden.

Meget er hændt siden, og da Lasse Ellegaard oftest er langt borte som bladets korrespondent i Beirut og vel efterhånden også har fået et mere beskedent løbepensum og slagrepertoire, må det være tid at vove et øje og tage de tyske vine til nåde.

Langt mellem de gode

Engang bestod den slags herhjemme mest af tarvelige vine som 'Zeller Schwartze Katze' og et fluidum med benævnelsen 'Liebfraumilch', der med skam at melde endnu udgør næsten 25 procent af Rheinhessens samlede produktion. Tysk vin var billig og først og fremmest indkøbt i de bugnende grænsebutikker. Ordentlige folk serverede aldrig tysk vin. Den dag i dag er der stadig langt mellem gode tyske vine på supermarkedernes hylder, mens de fleste vinhandlere med respekt for sig selv har flere af slagsen.

Tyskland er et (undskyld Ellegaard) fuldstændig vidunderligt vinland. Bevares, der findes bunker af bras som i alle andre lande, men ofrer man lidt ekstra for gode oplevelser, er mulighederne, som også dagens fire forslag indikerer, legio.

Langt det meste tyske vin kommer fra områderne langs Mosel og Rhinen. Som i andre lande er der oftest sammenhæng mellem pris og kvalitet, og jo længere man kommer mod syd, jo tørrere og bedre er vinene normalt.

En af Tysklands dygtigste producenter, Ernst Loosen, har i Pfalz kastet sig over tørre vine på Riesling og gjort et lille mesterværk med J.L.Wolf Riesling Trocken 2006. Det er en tør vin med en nærmest overvældende bouquet, der i en enkelt slurk opsummerer meget af det bedste ved tysk vin. Den kan bestemt nydes til meget af den mad, man i øvrigt drikker tørre hvidvine til, men den er også fin uden andet selskab end sit eget.

Har øvet sig i 700 år

Dr. Loosen prædiker gerne, at tør Riesling ikke kan produceres langs Mosel, men familien Haart har åbenbart ikke hørt efter, for deres Haart Piesporter Riesling 2007 (trocken) er bestemt mere end drikkelig. Det skyldes måske, at familien har øvet sig i små 700 år, og deres tørre vin har nærmest perfekt symmetri mellem mineraler og citrus og er en yderst velduftende oplevelse. Vinen står nok allersmukkest til den sidste fjordreje og en klat hjemmerørt mayonnaise

Den tredje af dagens vine bærer det imponerende navn 'Dr. von Bassermann-Jordan' og er i 2007-udgaven af Deidesheimer Kieselberg Riesling Trocken ganske enkelt skøn. Smagen er let mineralsk med tydelig frugt, og den elegante vin nærmest skriger på søtunge eller anden fisk af høj kvalitet.

Bedst som aperitif

Dagens sidste vin er August Kesselers 2005 Riesling 'R'. Vinen er den sødeste af ugens fire vine - men uden at være rigtig sød - og balancen mellem sødme og syre fungerer fint. Den er elegant, og selv om forhandleren foreslår den til sushi, vil den nok fungere allerbedst som aperitif, og den er et godt eksempel på, at tysk kvalitetsvin kan købes for væsentligt under 100 kroner.

Tyske vine 'styrer' - og skulle Ellegaard atter få lyst til at diskutere det betimelige i tyske vine i blades spalter, er løbeskoene for længst fundet frem.

J.L Wolf Forster 2006: www.wine.dk, 95 kroner

Reinhold Haart Piesport: www.loegismose.dk, 115 kroner

Deidesheimer Kieselberg Riesling Trocken 2007: Vinspecialisten/Magasin, 129,95 kroner

August Kesseler 'R' Riesling 2005: www.philipsonwine.com, 69,95 kroner v/12 flasker

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her