Læsetid: 2 min.

Undergrund på universitetet

Litteraturvidenskab på Københavns Universitet har lavet et nyt tidsskrift. Trappe Tusind hedder det og i torsdags var der reception. Første nummer byder på politik, Pia Tafdrup og Inger Christensen
Kultur
27. oktober 2008
Litteraturvidenskab på Københavns Universitet har lavet et nyt tidsskrift. Trappe Tusind hedder det. Første nummer byder på politik, Pia Tafdrup og Inger Christensen

Et nyt litterært tidsskrift med navnet Trappe Tusind har set dagens lys. I torsdags var der reception på Roland bar på Københavns Universitet med oplæsninger, musik og pølsehorn til de fremmødte studerende, forfattere og litterære hangarounds.

Et par forfatterskoleelever læste op fra de tekster, der havde givet dem adgang til skolen. Og lidt senere var det avantgardejazzensemblet Camilla, der larmede med klarinetter og trommemaskiner.

I tidsskriftet er det Hvedekornsredaktøren Lars Bukdahl, der lægger ud og anmelder første nummer. Med en Bukdahlsk ”pludren” får man hans syn på trapper og tidsskrifter: ”Og husk, redaktion, på dansk kan man godt trippe på en trappe uden at falde på den! Og gelænder er ikke en roman af Kirsten Hammann,” belærer han.

Derudover indeholder tidsskriftet alt fra queerlæsninger af tysk romantik over nye forfatterskoleelever til en fin slutning med to hidtil upublicerede ungdomsdigte af Inger Christensen.

Fin besætning

Det er i det hele taget en fin besætning redaktionen har formået at mønstre til dette første nummer. Bagved det Arnoldiagtige omslag virker tidsskriftet dog en smule indspist. Man får ikke nogen nærmere præsentation af bidragyderne udover Forfatterskoleeleverne.

Det mest interessante i Trappe Tusind er de sidste 15 sider, der byder på prosa og lyrik. Især er det rart at få et lille indblik i, hvad der egentlig foregår på den Forfatterskole i form af ansøgningsteksterne. Men også de mere etablerede Pia Tafdrup, Morten Søndergaard og Inger Christensen har fine bidrag.

11. september

Dette første nummer af Trappe Tusind er ikke påhæftet noget tema. Men der er alligevel en rød tråd af noget politisk. Flere gange optræder 11. september. Som her hos Morten Søndergaard i San Vincenzo:

”Jeg mærker fysisk, hvordan mit verdensforventningsbillede skal vendes, en enorm konstruktion af mursten, mørtel og metal, taljer og snoretræk, der er en knirken af planker og spær,” skriver han om jegets reaktion på terrorangrebet i New York.

Og det politiske fortsætter hos Julie Sten-Knudsen, der er elev på en svensk forfatterskole:

”Det gælder om at se / at vi ikke kan få det vi mangler / hvis der ikke er nogen som afgiver, det de har / og hvis ingen vil afgive det de har / er vi nødt til at tage det selv”.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her