Læsetid: 1 min.

Wall Street (1987)

Nogle skuespillere er født middelmådige, andre opnår middelmådighed, og andre igen påtvinges middelmådighed. I Charlie Sheens tilfælde er det alle tre
Kultur
17. oktober 2008

Nogle skuespillere er født middelmådige, andre opnår middelmådighed, og andre igen påtvinges middelmådighed. I Charlie Sheens tilfælde er det alle tre. Michael Douglas tromlede da også hen over ham, da de mødtes i Oliver Stones Wall Street. Her spiller Sheen en ung, ambitiøs børsmægler, der bliver taget under den ubarmhjertige ultrakapitalist Gordon Gekkos (Douglas' figurs) vinge. Da Gekko planlægger at hive indvoldene ud på det firma, Buds proletarfar - som spilles af Charlies faktiske far, Martin Sheen - har slidt og slæbt for hele sit liv, må junior vælge mellem den onde og den gode faderskikkelse. En både klassisk og sentimental historie, men værd at se blandt andet for Stones elegante måde at skabe samklang mellem æstetik og tema via billeder af en gylden himmel over Manhattans skyline. I filmens mest berømte scene lovpriser karismatiske Gekko menneskets trang til at rage til sig: "Grådighed er godt. Grådighed er rigtigt. Grådighed fungerer. Grådighed skaber klarhed, skærer igennem og indfanger essensen af evolutionens ånd." Med Gekko skabte Douglas et af Reagan-æraens mest mindeværdige møgsvin og fik en Oscar for det. JVK

Wall Street. Instruktion: Oliver Stone. Manuskript: Oliver Stone og Stanley Weiser. Kan fås som Region-2-dvd fra 20th Century Fox.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her