Læsetid: 2 min.

Barbie Chicas i Argentina

I Argentina er den kendte dukke ikke et stykke pigelegetøj - hun er kult og kvindeideal
I Buenos Aires er netop åbent en 650 kvadratmeter Barbie-butik. fuld af lyserødt tilbehør, hvor piger kan få manicure og andre voksne ting.

I Buenos Aires er netop åbent en 650 kvadratmeter Barbie-butik. fuld af lyserødt tilbehør, hvor piger kan få manicure og andre voksne ting.

Kultur
17. november 2008

BUENOS AIRES - Argentinske kvinder har i forvejen et ry for at forlange det uopnåelige angående deres udseende. Nu skal deres døtre til at spejle sig i en af de mest ironiske af alle urealistisk proportionerede rollemodeller: Barbie-dukken.

Buenos Aires' Barbie-butik - den første af sin art i verden - ikke bare sælger den slanke 11-tommers dukke. Den sælger alt, hvad der er nødvendigt for selv at blive Barbara Millicent Roberts, den berømte blondine fra den fiktive by Willows i Wisconsin. Og når Barbie næste år fylder 50, er tanken at eksportere succesen til hele kloden fra Southampton til Shanghai.

Den argentinske prototype er på 650 kvadratmeter og fuld af lyserødt og hvidt tilbehør. Der er Barbie-mærket tøj, Barbie-ure og Barbie-kamme. Og ikke kun til dukker, men til det virkelige livs Barbier! Ud over tøjsektionen findes en skønhedssalon, der tilbyder argentinske piger alt fra simpel manicure til den komplette Barbie-makeover. At få Barbiehår koster fra 100 kr. og op til 250 kr. for en fuldt opsat Barbie-frisure. I Argentina dyrker man udseende og krop som en besættelse.

Kirurgi og traumer

Antallet af argentinere, der undergår plastikkirurgi, er svimlende stort, og mindst 10 procent af de unge argentinske piger lider spiseforstyrrelser, hævder en lokal klinik. I Argentina har Barbie været et kæmpehit i årevis - ja, hun har sågar sin egen musical i bedste Broadway-stil Barbie Live, som den hedder, er en sensation i Buenos Aires.

"Alle argentinske kvinder ønsker at blive som Barbie," siger Ramiro Mayol, producenten af showet, til lokale medier.

Og Barbie-stilen dyrkes på allerhøjeste niveau: Det forbløffende ungdommelige udseende og spændstige hud hos Argentinas 53-årige præsident, Christina Fernández Kirchner, siges at være et værk af plastikkirurger. Og som en subtil ironi hedder landets præsidentbolig faktisk kort og godt for Casa Rosada (Det Lyserøde Hus)

I Barbie-butikken, hvor otteårige piger med julelys i øjnene får lakeret negle, kan mor og bedstemor slappe af på Barbie Café og nyde småkager med skrigende pink glasur. Her kan de mindes dengang, de selv dyrkede Barbie og studere diverse trivialviden, som er opslået på væggen.

Vidste De f.eks., at hvis alle de Barbie-dukker, der er produceret siden 1959, blev lagt side ved side, så ville de kunne nå rundt om jordkloden hele verden syv gange? Eller at Barbie først fik en navle, da hun fyldte 41?

"Barbiebutikken er et sted, hvor små piger føler sig store, og hvor mødre kan få lov at gå i barndom," siger butiksindehaver Tito Loizeau. I Casa Barbie kan man tillige fejre børnefødselsdage med Barbie-lagkager.

Skulle der forvilde sig småbrødre herind, så har man i baglokalet også æsker med Matchbox-legetøjsbiler.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her