Læsetid: 4 min.

El Diego vender tilbage, men til hvad?

Der er folkelig skepsis over udnævnelsen af Maradona til landstræner for kriseramte Argentina - men den tidligere spiller Osvaldo Ardiles tror på sin gamle kollega
Der er folkelig skepsis over udnævnelsen af Maradona til landstræner for kriseramte Argentina - men den tidligere spiller Osvaldo Ardiles tror på sin gamle kollega
Kultur
12. november 2008

"Con la mano de Dios" (med Guds hånd, red.) - sagde Diego Maradona om det mål, han under VM-slutrunden i 1986 scorede med hånden mod England. Det var det år, Argentina - eller rettere Maradona himself - vandt verdensmesterskabet i fodbold.

Kort tid senere scorede den lille argentiner (han er 165 centimeter høj) det mål, der stadig opfattes som århundredets mål; en perle af en afslutning efter en 48 meter lang dribletur uden om Terry Butcher (to gange), Glenn Hoddle, Kenny Sansom, Peter Reid og Terry Fenwick. Det var dengang.

I sidste uge blev den nu 48- årige argentiner udnævnt til landstræner for sit hjemlands landshold.

Argentinerne glemte for en tid den politiske krise, der har præget landet, siden Cristina Fernández de Kirchner overtog præsidentposten efter sin mand i 2007, og den interne splid, der har været siden i sommer, hvor vice-præsident Julio Cobos nedstemte præsidentens forslag til en eksportskat for landbruget.

Skepsis og skæbne

"Måske vil skæbnen, at det er vores tur i 2010. Personligt er jeg fortrøstningsfuld. Det var ikke nogen overraskelse for mig, at Diego blev udnævnt", siger den tidligere landsholdspiller Osvaldo Ardiles til den skotske avis The Scotsman.

Ligesom i 1986 har Fútbol givet argentinerne en kærkommen lejlighed til at koncentrere sig om andet end politik.

Men den fodboldfanatiske argentinske befolkning har reageret alt andet end positivt på, at historiens måske bedste spiller nu er blevet landstræner.

Ifølge meningsmålinger i aviserne La Nación og Clarín er over 70 procent af læserne 'skeptiske'.

Ifølge La Nación frygter mange, at Maradona ikke har den nødvendige psykiske stabilitet til at leve op til det kolossale pres, der ligger på landstrænerens skuldre.

Den opfattelse deler Ardiles ikke:

"Der har selvfølgelig været en del negative publicity omkring hans personlige problemer. Men det er et overstået kapitel. Vi har et af de mest talentfulde hold i verden. Selvfølgelig vil de kvalificere sig til VM. Diegos opgave bliver derefter at opildne og inspirere stjerner som Messi, Sergio Aguero og Javier Mascherano," siger den tidligere argentinske anfører og Tottenham Hotspur spiller.

Kokain og Castro

Maradona var indtil for to år siden stærkt overvægtig. Han havde efter sin karrieres afslutning udviklet et anseeligt kokainmisbrug.

Det er han nu blevet kureret for - blandt andet ved at flytte hjem til sin mor!

"Mors mad gør mig ikke fed," siger den nu slankere Maradona.

Den udbredte tvivl om Maradona skyldes også, at han i de senere år har optrådt som kendis mere end som sportsmand. Han har sit eget talkshow - La Noche del 10 - hvor han har interviewet blandt andre Mike Tyson og Fidel Castro.

Siden han blev behandlet for sit kokainmisbrug på et hospital i Havana, har Maradona været en varm tilhænger af Castro og Venezuelas præsident Hugo Chavez. Maradona har en tatovering af revolutionshelten Che Guevara på sin overarm.

Messi og Co.

Argentina har stjernespillere som Barcelonas Lionel Messi, Liverpool FC-midtbanespilleren Javier Mascherano og Manchester Uniteds Carlos Tévez. Men landsholdet har spillet alt andet end overbevisende.

Argentina ligger på en tredjeplads i deres kvalifikationsgruppe efter ti kampe - og er syv point efter Paraguay. Efter et nederlag til Chile blev landstræner Alfio Basile tvunget til at trække sig.

Spørgsmålet er nu, om El Diego kan samle nok point i de resterende otte kampe til, at Argentina kan kvalificere sig til VM.

Trods sine bedrifter for landsholdet - og for klubber som Boca Juniors, Barcelona og ikke mindst SSC Napoli (med hvem han vandt både mesterskabet og UEFA cuppen) - har Maradona ikke haft succes som træner.

Han har kun trænet relativt små klubber som Mandiyú de Corrientes og Racing Club de Avellaneda. Begge uden succes.

El Flaco

Maradona har altid været speciel.

Han var analfabet fra et slumkvarter, da den daværende argentinske landstræner César Luis Menotti - også kendt som 'den tynde' (El Flaco) opdagede ham. Den tidligere kæderygende landstræner beretter:

"I pausen kom der en lille - lettere overvægtig - dreng på banen. Han sparkede en bold op i luften, tog et skridt fremad, og bolden faldt ned på hans hæl. Uden at kigge en eneste gang på bolden jonglerede han den med hælen cirka 100 gange. Jeg glemte at tænde min cigaret."

"Slutteligt sparkede han bolden over hovedet - med hælen - og lagde den død i en eneste bevægelse. Jeg spurgte: 'hvem er han'. Hans navn var Diego Maradona. I det øjeblik vidste jeg, at han ville blive verdens bedste fodboldspiller."

Men nu har Maradona en anden udfordring; at træne et hold af overbetalte stjerner, der ikke kan spille sammen som et hold.

Det er en udfordring. Kun to trænere har også vundet VM som spillere; Brasiliens Mario Zagallo og Tysklands Franz Beckenbauer.

Den første prøve kommer den 19. november, hvor Argentina møder Skotland i Glasgow. Det er der symbolik i. Maradonas første landskamp som spiller var mod netop Skotland på Hampden Park i 1981.

Dengang scorede Maradona det første mål i 3-1 sejren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her