Læsetid: 7 min.

Fortællinger fra Stasi-fængslet

15 tidligere Stasi-fanger fortæller i en rystende teaterforestilling i Potsdam deres egne historier fra det nådesløse østtyske diktatur
Fælles for de 15 mennesker, der står på scenen i Hans Otto Theater i Potsdam, er, at de alle på et tidspunkt i løbet af DDR-s levetid fra 1949 til 1989 havnede i kløerne på Stasi - det østtyske diktaturs ministerium for statssikkerhed. Her Stasi-arkivet i Berlin.

Fælles for de 15 mennesker, der står på scenen i Hans Otto Theater i Potsdam, er, at de alle på et tidspunkt i løbet af DDR-s levetid fra 1949 til 1989 havnede i kløerne på Stasi - det østtyske diktaturs ministerium for statssikkerhed. Her Stasi-arkivet i Berlin.

Johannes Eisele

3. november 2008

POTSDAM - Hans-Eberhard Zahn står skråt på scenen med siden vendt let mod publikum . Han har hvidt, tilbagestrøget hår, et mørkeblåt jakkesæt og tunge briller. Zahn er 80 år gammel.

"Stasis strategi var at ydmyge én. Man var alene, men altid overvåget. Min strategi var at dyrke en arrogance i mig selv. Jeg fokuserede på indre aktiviteter. Jeg løste matematiske problemer. Jeg citerede for mig selv alt, hvad jeg havde lært udenad i mit liv, igen og igen," siger han og holder en pause.

Så citerer han Shakespeares sonet om at kunne se klarest, når øjet er lukket. Der er helt stille i salen bagefter. Man kan næsten høre, hvordan publikum synkront sænker øjenlågene for at blinke tårerne væk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu