Læsetid: 2 min.

Happy days are here again

Skål for Den Frie Verdens nye leder, frelser og forsoner - og smag på tre magtfulde amerikanere
Skål for Den Frie Verdens nye leder, frelser og forsoner - og smag på tre magtfulde amerikanere
Kultur
7. november 2008

Sikke en forløsning! Obama-forien skyller over verden. Den amerikanske borgerkrig sluttede tirsdag, da håbets ikon kastede den magtarrogante, træske Bushs 'de, der ikke er med os, er mod os'-æra på historiens mødding. Mismodets tid er forbi. Forandringens friske vind blæser fra Washington, og en ny epoke kan begynde. Happy days are here again, som de sang, da Roosevelt kom til i 1933.

Det må selvfølgelig fejres med manér og det skal i den grad være med de bedste, stærkeste dråber, der overhovedet kan opdrives fra hinsides dammen. Fra Staterne med andre ord, hvor alting er større, heftigere og nå, ja - mere vulgært - end her, sentimentalitet, forbrug, depressioner såvel som forhåbninger. Det gælder også øllet.

Fuld skrue

Den første skål for Obama skal udbringes i magtfulde Hercules - en supercharged IPA, der har fået alt, hvad amerikansk humle kan trække. En smule upassende for Den Store Forsoner er bryggeriets The Great Divide - den store skillelinje. Heftige Herkules' ravorange bryg holder en bitterhed på hele 85 ibu-enheder. Aromaen har floralt præg med noter af dåseananas og fyrrenål og i smagsbilledet er der tillige nødder, citrus og maltsødme. Er man til aggressive humleprofiler fra ølglade Colorado - en af de stater, Obama fravristede republikanerne - kender jeg ikke bedre bud, det skulle da lige være Maharaja fra bryggeriet Avery, som tidligere har fået topkarakter i denne klumme.

Overvældende stout

Vi hopper videre til den evige strømpils- og svingstat Ohio, hvor den klare majoritet også foretrak demokraternes sweet talker og opskænker en pokalfuld kraftig havrestout af den russiske imperiale slags til hans ære. Boris - the Crusher er på alle måder overvældende. Dybtsort og tyktflydende som motorolie er den, og man bliver ganske blæst omkuld af dens tunge komplekse orkester af tobak, chokolade, kaffe, lakrids, sirup, vanilje og ristet malt. Mundfølelsen er cremet, karboneringen kunne være stærkere, men alkoholprocenten næsten oppe og kysse de 10. Sæt Boris på bordet, hvis der bliver brug for at drikke Medvedev under bordet under lange, natlige missilskjoldssamtaler. Dette er øllets svar på en Humvee ... eller på Arnold Schwarzenegger, men han kører også Humvee.

Ender i glasskab

Vores amerikanske øldyssé ender i Obama-højborgen Californien hos bryggeriet Lagunitas, hvor vi byder manden, hvis mellemnavn er Hussein, på den foruroligende Gnarley Wine. Etiketten advarer: "Den første slurk indbyder til tørst, den anden til nydelse, den tredje til erkendelse, og den fjerde - til ren galskab." Der er barley wines, der kæmper for at finde balancen, afbalancerede barley wines, og så er der ekstremt afbalancerede barley wines - dette højpotente produkt tilhører sidste kategori. Hvis dette er sejrens sødme, så smager sejr af karamelliseret sukker, grapefrugt og flerstrenget humlesymfoni. At eftersmagen så er intenst bitter, kan man så tage som et varsel om oppustede forhåbningers forestående brist, men hvorfor tænke på det nu? Skål på dit velgående, Barack Obama. Fra din danske oversætter.

Great Divide, Hercules Double IPA. Høkeren, Ravnsborggade 13, Kbh. N. 66 cl, 9,1 pct., 70 kr.

Boris - the Crusher, Hoppin' Frog, 70 kr.: 9,4 pct.

Gnarly Wine, Olde Lagunitas. Barley Wine, Læderstræde 16, Kbh. K:. 60 cl, 9,7 pct., 45 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lone Wienberg Hansen

Umulige opmuntringer med den avis. Et buskads som jeg bugserer rundt med i tanke og kradser som en kyrasser. Ruster mig trygt og lader det hele drille. Træge mens til trange kår giver det en del ar. Mindre gode fortrin er der mangel paa de festforestillinger som optager ret sagnagtige i grupper. Er jeg led og lader det kløve til delte meningsmålinger. Hæslig og tudegrim. Kvitterer jeg bons vrangstillinger til kontrært digte til løjerternes. 0 er stavnens forældende formedelst ret gyngende og lige ud ad landevejen hvor sneen er faldet en smule til isglatte baner. Troskyldigt lirkes til lempende skriftkloge rent teologisk organisere jeg aktivitets dragter som en gammel beg rotte. Hvilken smørelse at stå for. Monstro om der dukker frie og løse tråde op til formidlende skabertrang. Entusiasme og kompetencerne gør jo lidenskaben. Til rene kontakter at slukke med.

Lone Wienberg Hansens indlæg er et godt eksempel på, at kommentarerne ofte langt overgår artiklerne, når det gælder relevans, læseværdighed og originalitet…