Læsetid: 3 min.

Intellektuel politisk økonomi

Den intellektuelle verden er blandt meget anden også social praksis, smag, fællesskaber og magt. Illusioner om andet slører for selvkritiske erkendelser og den forkalkning, som kan ramme selv den mest oplyste
Kultur
15. november 2008

Det er dejligt at blive citeret; helst med angivelse og af de rigtige. De fleste skribenter synes formentlig, det er federe at blive citeret af en lederskribent på et stort dagblad, af statsministeren eller fremtrædende tænkere frem for af studerende eller inferiøre eksistenser. Nogle akademikere lever et halvt liv på at være blevet citeret, henvist til af fagets hot shot.

Den, der citerer eller refererer, har jo i givet faldt tillagt noget sagt eller skrevet betydning, ofte positiv betydning. Det akademiske og intellektuelle livs citationspraksis og mønstre for referencer er ikke alene et spørgsmål om angive sine kilder, vedgå sig sine inspirationer, men også et socialt spil, måske endda en hel intellektuel politisk økonomi.

Selvspejling

Et trivielt eksempel herpå er Politikens stort opsatte artikel om Obama i den forgangne weekend. Her citeres Bob Dylan for en gang banaliteter om at tage det bedste med fra fortiden og indtage fremtiden. Helt igennem uinteressant og banalt, men Dylan er fed at citere, ligesom Thomas Mann eller Malarmé, hvis det skal være rigtig fint (fuck - nu gjorde jeg det selv der!).

Et andet interessant udtryk for samme så vi i forbindelse med anmeldelserne af herværende dagblads Rune Lykkebergs glimrende bog Kampen om sandhederne, der fortjenstfuldt har fået gode anmeldelser. Rune Lykkeberg baserer ikke uvæsentlige teser i bogen og et vist teoretisk beredskab på den danske politolog Gitte Sommer Harrits afhandling Hvad betyder klasse? Det fremgår klart af bogen, og i øvrigt i en lang række andre artikler af Lykkeberg. Det forbigår Politikens anmelder Mikkel Bruun Zangenberg elegant, men når i forbifarten at nævne 15-20 koryfæer på den intellektuelle stjernehimmel, hvoraf langt de fleste er betydelig mindre væsentlige for bogen end netop Sommer Harrits' arbejde.

Det er ikke namedroppingen, der er problemet (det kan såmænd være en udmærket angivelse af intellektuelle koordinater), men derimod det forhold, at det retvisende billede af bogens teoretiske og filosofiske scenografi træder i baggrunden til fordel for et stalinorgel af tænkere, som anmelderen uafvendeligt spejler sig i.

Tak til Giddens, Beck ...

Det handler om at nævne de rigtige og at blive nævnt af de rigtige. Det fordeler kapital, udtrykker smag (og dermed afsmag) og viser positionering(-skampe). Af samme grund er en populær genre taksigelser i forord.

Her handler det om at få takket ikoner og big shots for dialog og feedback, selvom den nu og da måske kun har varet under et minut på en konference, bestået i en afsendt mail besvaret med auto-reply. Man så kan man skrive - uden at lyve - at man takker for dialogen med Anthony Giddens, Ulrich Beck, Bruno Latour, eller hvem det nu kunne være. Kolleger og studerende, man har siddet lårene af, bliver benævnt anonymt.

Men aldrig lærebøger

Et andet godt trick består i ikke alene gennem citationspraksis at bekræfte sit medlemsskab på en intellektuel alfarvej, men også at vise sin sans for overskridelse og fornyelse ved gentagne gange at referere til tænkere uden for mainstream, f.eks. en slovensk lingvist i en anmeldelse af retsfilosofi.

En tredje lidt mere kinky variant består i at referere til samtaler med den lokale pølsemand, med den pakistanske grønthandler på torvet etc. Men for alt i verden aldrig til en lærebog i et fag (med mindre den har fået klassikerstatus og meta-læses) - det er jo fortygget stof.

Den akademiske og intellektuelle verden er også social praksis, smag, fællesskaber og magt. Det reducerer den ikke til det. Langt fra, om end der ryger lidt transcendens undervejs. Det ville være en plat pointe at reducere videnskab til sociale spil, men illusionen om det modsatte slører for selvkritiske erkendelser og for de forkalkninger, som rammer selv de mest oplyste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her