Læsetid: 2 min.

Juleoplysningstiden

Juleilluminerede huse med sparepærer i kæderne illustrerer en effekt af spareråd: Nemlig at besparelsen omsættes i merforbrug. Når bilen bruger mindre benzin, kan vi tillade os at køre mere i den osv.
Juleilluminerede huse med sparepærer i kæderne illustrerer en effekt af spareråd: Nemlig at besparelsen omsættes i merforbrug. Når bilen bruger mindre benzin, kan vi tillade os at køre mere i den osv.
Kultur
26. november 2008

Det er en smagssag, om man synes, at dette stangamerikanske forslag i Kvicklys julekatalog er smukt. Det meste danske parcelhusarkitektur har godt af mørke. Om de mange lys virker mod vinterdepressioner eller gør det lettere at finde hjem efter julefrokosten, får stå hen.

Men det vil give billeder i verdenspressen, hvis Marienborg stråler efter Kvicklys og COOP's forslag under klimatopmødet i december 2009.

Der er tale om lysdioder med et ringe strømforbrug, Men der er til gengæld mange af dem. Der skal nok være 2-3.000 stykker på billedet. Hvis hver diode bruger 0,075 watt, og de skal lyse 10 timer i 30 dage, svarer det til ca. 25-37 kg udslip af kuldioxid. Plus det, der er opstået ved fremstillingen af lyskæderne.

Det illuminerede hus illustrerer en effekt af spareforanstaltninger og -råd. Nemlig at besparelsen omsættes i merforbrug. Når bilen bruger mindre benzin, kan vi tillade os at køre mere i den. Eller måske endda købe en ekstra bil. En vandsparedims på køkkenhanen giver god samvittighed, når man åbner for massagedyserne i brusenichen og fylder spabadet. Og sparepærer bringer Aladdinpaladset inden for rækkevidde.

Connie Hedegaard og elspareguruerne opfordrer os indtrængende til at slukke for lyset, når vi ikke har brug for det. Det har ingen mening, når det gælder juleilluminationen af parcelhus og omgivende vækster.

TV 2 har del af miseren

For det, vi tilsyneladende har brug for her, er netop at prale med vores forbrug og vise, at vi har råd til at spilde penge på at oplyse vinternatten.

Når alt dette er sagt, må man indrømme, at Kvickly/COOP's forslag til at ødsle med CO2-kvoterne er kulturradikalt smagfuldt sammenlignet med, hvad man ellers kan komme ud for.

Prøv at kigge på hjemmesiden www.kiksetjulelys.dk. Under mottoet "Nedsæt CO2-forureningen, sluk et kikset julelys og bær en nissehue hele året præsenteres virketrang med lyskæder fra hele verden. Man kan bl.a. se, at flere huse i et kvarter Ottowa i Canada har koblet deres lysdekorationer sammen, så de kan blinke synkront med musik. I den sande globaliserings ånd kan man koble sin egen dekoration på projektet og blinke med.

Kiksetjulelys.dk beder om bidrag til samlingen af rædsler og rådgiver om natfotografering.

Desuden skubber TV2's årlige konkurrence om den flotteste elektriske juleillumination også den forkerte vej. I 2007 blev den vundet af Jette og Knud Sørensen i Klattrup, som alene i december brændte for 25.000 kr. el af på fornøjelsen. Det er faktisk fire-fem gange det årlige forbrug i et almindeligt parcelhus.

Det udløste en del forargelse, som må være grunden til, at TV2 har mistet lysten til at fortsætte med at afholde denne konkurrence.

"Vil man ikke lyset kimende, skal man sig på lyset brænde"

Hans Adolph Brorson (1694-1764)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her