Læsetid: 3 min.

Lederartiklens ulidelige lethed

Hvis Store Robert i virkeligheden er et avanceret fugleskræmsel, er Jesus på korset over Rio de Janeiro det så sandelig også. Læs her om en lederskribents afgrundsdybe tvivl og 'second thoughts'
5. november 2008

Aldrig så snart havde jeg i en lederartikel her i bladet for et par uger siden bakket uforbeholdent op om placeringen af skulpturen Store Robert i Københavns Havn, førend jeg gerådede i den dybeste tvivl.

Jeg fik det, som englændere kalder second thoughts.

Det kom sig af, at jeg stod på altanen til min søns lejlighed ved Nordhavn Station og skuede ud over havneindsejlingen. For mit indre øje så jeg den store jernskulptur - to gange Rundetårns højde - stå ude i havet. Ville det i virkeligheden, som de rasende kritikere hævder, se grimt ud?

Det kunne jo ikke udelukkes, at de havde ret, og at skulpturen ville tage sig ud som et fugleskræmsel, hvis primære funktion ville blive at skræmme havmågerne bort samt få turisterne til at grine deres dertil indrettede røve i laser, fordi nogen kunne barsle med et så provinsielt indslag.

Troværdighed

For pokker da, tænkte jeg, hvad så med lederen, for kan man trække et ledersynspunkt tilbage? Jeg er overbevist om, at det kan man godt.

Det er netop lederartiklers ulidelige lethed, at de jo blot er den mening, en given skribent har på den dag, hvor den skrives - en definition formuleret af den finlitterære lederskribent fra Dagens Nyheter, Oluf Lagercrantz. Ham kunne jeg hælde mit hovede til. Den fordel har politikere ikke. De er pinedød nødt til for troværdighedens skyld jævnt hen at holde sig til de meninger, de har udtrykt, og i tilfældet Store Robert er der tale om en flertalsvedtagelse i Københavns Borgerrepræsentation. Her kan politikerne ikke komme løbende dagen efter og sige: "Hovsa, jeg mente det forresten ikke ..."

I hvert fald må de tilsløre det, hvis de skifter mening, mumle om 'ændrede forudsætninger' eller lignende, med mindre de som Jens Otto Krag tager tyren ved hornene: "Man har et standpunkt, til man tager et nyt!"

På lossepladsen

Aldrig så snart havde jeg tænkt tanken, førend jeg i hastig rækkefølge fik third thoughts, fourth thoughts, fifth thoughts, osv.

Det ville da være tåbeligt af politikerne at sige nej til en donation til 200 millioner kroner, når det drejer sig om et værk af en kunstner, som ganske vist aldrig har sagt mig meget - indrømmet! - men som er gået over i kunsthistorien og i Frankrig er slået til ridder af - ikke Fremmedlegionen - men æreslegionen for sin fornyelse af billedkunsten.

Tredje tanke: Skulpturen kunne måske stå bedre midt i den planlagte, nye science fictionlignende by her ved Nordhavn, hvor der skal bygges høje huse, helt op til 140 meter, blandt andet en FN-bygning. Yes! Det måtte være sagen.

Fjerde tanke: Den kunne jo også placeres på Københavns største losseplads som et fint symbol på, at noget kan genopstå af gammelt jern, altså affald. En smuk miljøtanke, som dog næppe ville behage alle og slet ikke arvingerne.

Rodebutik

Femte tanke: Københavns Havn er i forvejen én stor rodebutik med en moderne vindmøllepark side om side med resterne af den gamle marinestation på Holmen og en stor, grim B&W-hal, hvor der nu er golfbaner. Store Robert vil kunne fuldende dette postmodernistiske gesamtkunstwerk af en havn.

Det kunne blive et postmodernistisk hovedværk rent ud sagt. Er netop roderiet ikke charmen ved en storby frem for arkitekttegnede harmonier?

Sjette tanke: Stående i havneindsejlingen vil Store Robert kunne vinke op til de velplacerede skulpturer på plænerne foran Louisiana i Humlebæk, og når man i Rio de Janeiro kan have Jesus på korset stående i kæmpeformat, højt hævet over byen, så kan vi vel også, for det er da virkelig et ørnefugleskræmsel.

Men er Store Robert trods alt for grim? Ja, jeg er virkelig i tvivl. Jeg går mig en tur.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bare rolig Kresten, hvis de to siloer bliver bygget på ydermolerne ved indsejlingen til nordhavnen, kan Frederik ikke se Store Robert.
God kunst skal skabe debat, så SR må vil være god kunst!