Læsetid: 1 min.

Markise von 0 (1976)

Der er god grund til at søge tilbage til forfinede film som denne, for noget lignende ses sjældent i dag
28. november 2008

Den franske instruktør Eric Rohmer, 88 år, har efter eget udsagn nok lavet sin sidste film i 2007. Over en snes er det blevet til ialt, stilfuldt underfundige moralske fortællinger fulde af psykologisk indsigt og koncist fortælletalent.

En af hans mindre kendte film er hans første forsøg i kostumedramaet, Markise von O. Den bygger på en novelle fra 1811 af Heinrich von Kleist – en tekst, som angiveligt følges nøje. Alligevel minder den klare opbygning, rolige rytme og det diskret ironiserende tonefald meget om stilen i de moderne spidsfindige film, Rohmer har lavet efter eget manuskript. Titlens markise er en ung enke, der reddes ud af krigs- og voldtægtsfare af en ung oberstløjtnant. Ikke desto mindre bliver hun kort efter gravid. Hvordan kan det gå til?

Mesteren Nestor Almendros har fotograferet funktionelt i elegante totalbilledforløb. Og en af moderne films store tyske skuespillere, Bruno Ganz, brillerer med udsøgt underspil som den tapre oberstløjtnant, der måske ikke er helt så fin i kanten, som han lader ane. Der er god grund til at søge tilbage til forfinede film som denne, for noget lignende ses sjældent i dag. Nu skal der i reglen kraftigere, men ikke nødvendigvis mere velsmagende boller på suppen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu