Læsetid: 1 min.

Out of the past (1947)

4. november 2008

Robert Mitchum får ørerne gevaldigt i maskinen af Jane Greers tiltrækkende, men også farligt opportunistiske femme fatale i denne film noir-klassiker instrueret af Jacques Tourneur. Mitchum spiller den tidligere privatdetektiv Jeff Bailey, en cool cat, der frister en tilværelse som tankpasser i en lille by efter at have haft et kedeligt sammenstød med Kathie Moffat (Greer) og hendes alt andet end tilgivende kæreste, gangsteren Whit Sterling (Kirk Douglas). Men bedst, som Jeff tror, at alt er blevet nogenlunde godt igen – han har blandt andet fået sig en sød kæreste – dukker Whit og Kathie op i hans liv igen, og fremtiden tegner sig pludselig noget mere dyster.

Det er ikke mindst skuespillet, der gør 'Out of the Past' til en fantastisk film. Mitchum, Greer og Douglas er alle i topform, og franskfødte Tourneur maler som altid stemningsfuldt med den sort/hvide pensel, mens han og manuskriptforfatter Daniel Mainwaring – der har baseret manuskriptet på sin egen bog – vittigt, sort og usentimentalt fortæller om menneskelig dårskab, grådighed og kærlighedens mange blindgyder og faldgruber.

Out of the Past. Instruktion: Jacques Tourneur. Manuskript: Daniel Mainwaring. Kan bl.a. fås på amerikansk region 1-dvd via amazon.com

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu