Læsetid: 2 min.

Det republikanske opgør

Knivene er anonyme, men skarptslebne, og de er helt ude af ærmerne i den republikanske storvask efter præsidentvalgs-nederlaget. Igen går det værst ud over Sarah Palin. John McCains folk kalder hende for en hjernedød shopaholic, som troede, at Afrika var et land - ikke et kontinent. Og så troede hun, at Nicolas Sarkozy ringede hende op for en privat sludder under kampagnen
Kultur
8. november 2008
Selvom valgkampen er overstået står Sarah Palin fortsat for skud i den amerikanske presse, hvor kritikken nu kommer fra egne rækker i det republikanske parti.

Selvom valgkampen er overstået står Sarah Palin fortsat for skud i den amerikanske presse, hvor kritikken nu kommer fra egne rækker i det republikanske parti.

Jim Watson

Drejebogen kunne være skrevet på forhånd. Det er altid vinderne, der skriver historien, mens taberne må slås med hinanden om skylden for nederlaget.

Så derfor svømmer de amerikanske medier nu over med sladder om, hvordan den Republikanske præsidentkandidat John McCains stab lå i en konstant og iskold skyttegravskrig med vicepræsidentkandidat Sarah Palins folk.

Magasinet Newsweek har konkurreret med Fox News om de onde detaljer, såsom at Palin tilsyneladende ikke vidste, at Afrika var et kontinent, men troede, det var et land. Vi ved også, at den tiltrækkende guvernør lukkede John McCains stab ind i sit hotelværelse blot iført et badehåndklæde (ikke at der er noget galt i det, vil Bagsidens medarbejder gerne understrege, men i det puritanske USA, er den slags ilde set, og især for en politiker, der bejler til nationens næsthøjeste embede).

Efter nederlaget ønskede Palin at holde sin egen tale til nationen efter McCain - et brud med alle traditioner, og hun havde allerede skrevet talen, da hun modtog beskeden fra en af McCains pressechefer, om at hun godt kunne glemme alt om den sag.

Vi elsker dig Sarko

En anden gang talte Palin karakteristisk muntert og lige ud af posen, da hun troede, hun havde den franske præsident Nicolas Sarkozy i røret. "Hvor er det herligt, at De ringer - John McCain og jeg, vi elsker Dem og er så glade for Deres støtte" udbrød Palin, der ikke anede, at hun talte med den kendte canadiske komiker Marc-Antoine Audette på live radio, udstyret med en til lejligheden absurd fransk accent i sit engelske. Palin havde ikke forhåndsorienteret McCain om sit tilsagn om en sludder med den franske præsident.

Opkaldet ligger nu bl.a. på YouTube, hvor man kan muntre sig med at høre Palin sige, at hun måske kunne blive præsident "om otte år" og at hun bare har det som en maratonløber, hvor sejren ligger og venter. "De er ægte, ligesom jeg er det," smigrer den falske Sarko, og Palin samtykker leende.

Oprah venter

Der er dog ikke meget at grine ad i bunken af anonyme tilsvininger af den republikanske guvernør fra McCains kampagnefolk, der beskriver hendes indkøbstur på partiets regning som "ekstravagante og totalt ude af kontrol."

Palin havde fået besked på at købe "tre sæt tøj til partikonventet og tre til kampagnen," men gik i stedet amok med indkøb til hele familien, hvor både hun selv, børn og mand blev udstyret med tøj, sko, kufferter og andet tilbehør til over en million kroner. En indigneret McCain-ansat beskriver Palin-familiens opførsel i Newsweek som: "Wasilla hillbillies på rov i Neiman Marcus fra kyst til kyst."

Nu har den republikanske partikomite besluttet sig til at sende sine egne jurister til Alaska for at få opklaret historien.

Palin kalder alle de artige historier for "opspind og sladder fra bitre smålige mennesker, der kun kan optræde anonymt, og som blot er dårlige tabere."

Verden har næppe hørt det sidste fra Alaskas guvernør, som pt. overvejer attraktive tilbud fra alle USA's ledende talkshows om at optræde som celeber gæst. Fra Oprah Winfrey til David Letterman.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her