Læsetid: 2 min.

U-bådsfarce bryder grænser

Afstanden til Anden Verdenskrig er blevet så stor, at tysk film i dag kan lægge humoristisk distance til Det Tredje Rige
Afstanden til Anden Verdenskrig er blevet så stor, at tysk film i dag kan lægge humoristisk distance til Det Tredje Rige
7. november 2008

BERLIN - En ny filmkomedie, som parodierer det legendariske, men dødsens alvorlige 1981-epos Das Boot har just haft premiere i Tyskland som den tyske filmbranches seneste forsøg på, at Den Anden Verdenskrig ikke længere skal være et tabuemne for humor.

U-900, som er instrueret af Sven Unterwald, gengiver loyalt den truende uhygge fra Wolfgang Petersens oprindelige prisbelønnede u-bådsklassiker, og det helt ned til den dramatiske filmmusik og den skrækslagne besætning, der råber paniske ordrer til hinanden under dybvandsbombardementer.

Men denne gang står Ubåden under kommando af en af Tysklands mest folkekære stand-up-komikere. Da han træder om bord på U-900, spørger han sine undergivne, hvis ansigter er lagt i dystre folder:

"Hvad vil de have, vi skal gøre, hvis vi støder på en hval - beholde den som kæledyr eller æde den," hvorpå førstestyrmanden bryder ud i gråd:

"Alt, hvad han siger, er totalt gak."

Forklædt kaptajn

Rollen som kaptajn spilles af Atze Schröder, en tidligere bladkioskejer, som er slået igennem som komiker, med permanentkrøller og friluftsgebis. Han er i Tyskland bedst kendt for sin tv-serie, hvor han spiller rollen som en snusket kioskindehaver med forkærlighed for soft porno. I U-900 er Schröder castet som en tysker, der har forklædt sig som u-bådskaptajn og set sig nødsaget til at kapre U-900 og flygte med to medskyldige efter at være blevet grebet på fersk gerning i seng med en nazigenerals datter.

Selv om han ikke ved spor om at navigere, lykkes det ham at føre ubåden gennem Gibraltarstrædet til Amerika, hvor han fejlagtigt bydes velkommen som nazi-fredsmægler.

"At gøre grin med nazister, er den største ære for for en komiker i dag," sagde Schröder under filmoptagelserne.

"Vi forsøger ikke at give en historielektion - vi vil bare dreje en komedie om en person, som konstant løber ind i enhver tænkelig knibe."

Ifølge Unterwald er Schröder ideel til at spille den komiske kaptajn.

"Som populær komiker er han den fuldendte antitese til nazisterne og deres autoritet og lydighed," siger han.

Filmen er dog ikke den første tyske film, der gør grin med nazisterne. Sidste år blev den jødiske instruktør Danny Levys film Mein Führer den første efterkrigstidsproduktion til at skildre Hitler som en komisk figur, herunder som både narkoman og sengevæder.

Indtil for nylig har tysk film og tv begrænset sin dækning af Anden Verdenskrig til dokumentarfilm. Petersens store spillefilmssucces Das Boot, som var baseret på forfatteren Lothar Buchheims krigserindringer, var en sjælden undtagelse.

Nogle kritikere hævder dog, at gennembruddet kom med Bernd Eichingers prisbelønnede film om Hitlers sidste dage i den belejrede førerbunke i Berlin og betegnede de apoplektiske udbrud fra den nazistiske leder, som blev spillet af den schweiziske karakterskuespiller Bruno Ganzso, "ren komedie".

© The Independent og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu