Læsetid: 2 min.

'Min allerkæreste Bosie'

En samling breve fra Oscar Wildes hånd, som mentes tabt, er dukket op. Blandt disse er et brev til forfatteres senere elsker, unge Lord Alfred Douglas
Kultur
18. december 2008
En samling breve fra Oscar Wildes hånd, som mentes tabt, er dukket op. Blandt disse er et brev til forfatteres senere elsker, unge Lord Alfred Douglas

En samling af breve og manuskripter fra Oscar Wilde, der mentes gået tabt for 50 år siden, er nu dukket op igen.

De ni manuskripter og fire breve, som kaster nyt lys over den engelske forfatter og dramatiker, der blev så berømt for sit verbale vid, at han udnævnte sig selv til 'Sprogets Hersker', er allerede givet videre til Wilde-samlingen i Morgan Library i New York.

Blandt papirerne findes det ældst bevarede brev fra Wilde til dennes elsker, Lord Alfred Douglas, som han kaldte 'Bosie' - et brev, der dokumenterer Wildes skæbnesvangre bøsseforhold til Magdalen College-studenten i begyndelsen af 1890'erne.

Skandaleretssag

I brevet, som er skrevet på brevpapir fra Albemarle Club, formentlig sidst i 1892, udtrykker Wilde sin oprigtige længsel efter snart at være sammen med Douglas og sit håb om, at Douglas synes om den æske til visitkort, Wilde har foræret ham til hans 22-årsdag. Han skriver:

"Min allerkæreste Bosie. Jeg er så glad over, at du har fået det bedre og synes om den lille kortæske. Oxford er ikke noget behageligt sted at opholde sig ved vintertide. Jeg drager til Paris inden for den næste uge, eller måske om 10 dage eller så (-) Hvor ville jeg dog ønske, at jeg sammen med dig kunne rejse et sted hen, hvor der er varmt (-) Jeg har så forfærdelig travlt her i byen - Om mit nye digt vil jeg skrive til dig i morgen. Oscar."

Douglas tilintetgjorde mange af de breve, Wilde sendte til ham. Næsten alle han gemte, opbevares i Clark Library i UCLA, så dette brevs tilvejebringelse har stor betydning. De efterladte papirer tilhørte Douglas' far, den niende markis af Queensberry, hvis raseri over sin søns affære med Wilde førte til en af tidens mest omtalte kriminalsager, som resulterede i, at Wilde blev dømt skyldig i en anklage om at have begået "groft usømmelige" handlinger.

Papirerne er bundet ind i et bind, hvorpå er indpræget Queensberrys våbenmærke med to vingede heste over mottoet 'Fremad'. Manuskripterne og brevene blev samlet og bevaret for eftertiden af den 11. markis af Queensberry, barnebarn til den 9.

I et brev til en ung mand ved navn George Kersley skriver Wilde om sin novellesamling fra 1888, The Happy Prince and Other Tales, som han betegner som "prosaøvelser, som af romantiske grunde har fået fantasifuld form, og som er bestemt til at blive læst dels af børn, dels af voksne, der har bevaret deres barnlige evner til at føle undren og glæde."

Forskere ved Morgan Library vil nu begynde at granske forfatterens papirer i håb om at gøre nye opdagelser. De over 50 håndskrevne sider vil blive udstillet for offentligheden til april.

Bindet blev doneret af Lucia Moreira Salles, en brasiliansk født filantrop, som arvede materialet efter sin afdøde mand, Walter Moreira Salles, en brasiliansk bankmand og bogsamler.

© The Independent og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her