Læsetid: 1 min.

Der var engang en krig (1966)

Kultur
19. december 2008

Mod sædvane har vi valgt en ugens klassiker, som ikke er tilgængelig på dvd – for venligt, men bestemt, at påpege, hvor stor en fejl og mangel dette er.

Det drejer sig om Klaus Rifbjerg og Palle Kjærulff-Schmidts Der var engang en krig, som er inspireret af den franske nybølge. Anden verdenskrig raser og Danmark er besat, men i en forstad til København står 13-årige Tim overfor en kamp, som synes ligeså vigtig: Kampen, der skal vinde ham den flere år ældre Lis med de mandelformede øjne og smukt svungne læbers gunst.

Nu og da tager Tim et smut til en forestillingsverden, hvor han giver den som en frygtløs frihedskæmper, der er på fornavn med Winston Churchill. Andre gange er det dog pubertetstilværelsens frygt og bæven, der fylder Tims fantasi.

Med sit udtryks- og alvorsfulde ansigt er Ole Busck et fund i hovedrollen og som begærets mål er stoiske Yvonne Ingdal yderst indtagende. En poetisk, vittig og charmerende film, som ubesværet forener jordnær miljøskildring med metarefleksion og højstemt symbolik.

På den jazzede lydside er nazisterne allerede fordrevet, og filmens to skabere lader Tim være i næsten konstant bevægelse, på cykel eller i fuldt firspring over Amager Fælled. Videre, videre mod voksenlivet.

Der var engang en krig. Instruktion: Palle Kjærulff-Schmidt. Manuskript: Klaus Rifbjerg. Kan forhåbentlig snart fås som Region 2-dvd

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her