Nyhed
Læsetid: 2 min.

Europæisk filmuge i København

European Film Awards uddeles i år i København. I den anledning viser Dagmar, Grand, Empire og Cinemateket dem kommende uge de 13 film, som kæmper om hæderen ved lørdagens prisuddeling i Forum
European Film Awards uddeles i år i København. I den anledning viser Dagmar, Grand, Empire og Cinemateket dem kommende uge de 13 film, som kæmper om hæderen ved lørdagens prisuddeling i Forum
Kultur
1. december 2008

Den kommende uge giver en sjælden chance for at komme up-to-date med udviklingen i europæisk film. 13 af årets bedste europæiske film bliver vist i biografer i København. For flere af dems vedkommende er det den eneste gang, et dansk publikum får chanchen for at se dem på det store lærred.

Den europæiske filmuge løber fra den 1. til den 7. december. Den er arrangeret af Det Europæiske Filmakademi, som også står bag award-showet lørdag. Akademiets målsætning er at gøre European Film Awards til Europas svar på de noget mere Oscarstatuetter, som uddeles af Filmakademiet i USA.

Europas slagsider

Det skorter ikke på spændende titler blandt de 13 film, som bliver vist i løbet af ugen. Mange er allerde blevet vist på de europæiske A-festivaler Berlin, Cannes og Venedig, men de fleste har endnu ikke været vist i Danmark.

Det gælder bl.a. for de belgiske Dardenne-brødre, som to gange senest har vundet De Gyldne Palmer i Cannes, senest i 2005 for den socialrealistiske forældrfortælling Barnet. I Lorna’s Silence bliver den belgiske underverden bragt frem til overfladen med et portræt af den albanske kvinde Lorna, som indgår et ydmygende proformaægteskab for at kunne opholde sig lovligt i Belgien.

Livtag med virkeligheden

Interessen for den europæiske underklasses sociale mekanismer er også emnet for dette års Cannes-vinder, Klassen af franske Laurent Cantet. I filmen følges en lærers arbejde med en etnisk blandet skoleklasse i de socialt belastede banlieu udenfor Paris over et år. Cantet har brugt almindelige mennesker som skuespillere for at give filmen en autentisk kvalitet.

Et anderledes livtag med virkeligheden bliver taget i den israelske animationsfilm Waltz with Bashir. Filmen skal ifølge instruktøren selv ses som en animeret dokumentar om den første israelske Libanon-krig i 1982. Ari (som deler fornavn med instruktøren Ari Folman) opdager en dag, at han intet kan huske om sin tid som soldat i krigen. Det sætter ham på en konkret og mental odyssé med det mål at finde erindringerne fra hans tabte fortid frem igen.

Læs mere på Det Europæiske Filmakademis hjemmeside eller i faktaboksen her på siden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her