Læsetid: 2 min.

Kagestriden, der overlevede Anden Verdenskrig

I Wien spiser man stadig Sacher Torte. Men uanset hvor man spiser den, ligger den godt i maven, kan Informations korrespondent bevidne
En strid er endt: Hotel Sacher må kalde sin kage for -Original Sacher Torte-. Demel-s bare -Sacher Torte-.

En strid er endt: Hotel Sacher må kalde sin kage for -Original Sacher Torte-. Demel-s bare -Sacher Torte-.

Henriette Harris

2. december 2008

WIEN - 'Den søde syvårskrig'. Vi taler her om striden mellem Hotel Sacher og konditoriet Demel's i Wien: Hvem havde ophavsretten til Sachertorten? En kage, der begynder med, at man tager 14 æggeblommer. Der er også chokoladeglasur og abrikosmarmelade placeret på strategisk vigtige steder for at tage toppen af den søde smag.

Foran Hotel Sacher er der kagekø. Tvivlen nager: Skulle man så først forsøge sig hos Hofsukkerbager Demel's, hvis konditori siden 1786 har ligget i Wiens mest elegante gade, Kohlmarkt? I dag dør om dør med yndlingsbutikker som Valentino og Salvatore Ferragamo. Et venligt ældre par advarer mig:

"Den originale får De altså på Hotel Sacher, selv om Demel's nu også har gode sager," synger manden på wiensk. Åbenbart ingen vej udenom køen foran Hotel Sacher ved Wieneroperaen.

Efter at have ventet ved messingskiltet: "Vent venligst, De vil blive placeret", bliver jeg bedt om at lægge frakken i garderoben. Så bliver jeg på tykke gulvtæpper ført til en sofa med rødt stof med S'er på, lige under et portræt af kejserinde Maria Theresia. En anden tid i løbet af ingen tid.

En ordentlig klat flødeskum ledsager kagen, der smager præcis, som man forestiller sig, at en Sachertorte skal smage. Men den kan umuligt spises op.

Tvisten forligt

Hotellet er grundlagt af Eduard Sacher, søn af den Franz Sacher, der opfandt Sachertorten som 16-årig i 1832. Sønnen Eduard videreudviklede den til nutidens form hos Demel's, hvor han var ansat. Da han grundlagde Hotel Sacher i 1876, tog han opskriften med sig. Men da den første kage ubestrideligt var bagt i Demel's ovn, kunne man kun her få 'Original Sacher Torte'. Eduards enke, den cigarrygende og spektakulære hotelejer Anna Sacher, døde i 1930, og hendes hotel gik konkurs i 1934. Eduards søn, Eduard jr., der også havde en sød tand, fik ansættelse hos Demel's. Konditoriet fik nu lov til med eneret at sælge 'Eduard-Sacher-Torte'.

Så Demel's skal prøves, dog først næste dag for at skåne min mave. Her er også kø, men det overdådigt udsmykkede konditori er ventetiden værd. Jeg placeres i en cremefarvet sofa, her er ingen garderobetvang og livligere snak end på Hotel Sacher. Den kappeklædte, ældre servitrice spørger, om jeg skal have flødeskum til (et vigtigt stridspunkt), og det skal jeg selvfølgelig. Demel's Sachertorte virker en anelse lettere. I hvert fald lykkes det mig denne gang at klemme den sidste bid ned.

Bedømmelse: Begge versioner smager ok. Og for mine endnu ikke konditorkagetoptrænede smagsløg ret ens.

I 1938 indtog Hitler Østrig, jublen ville ingen ende tage (før i 1945), men på Hotel Sacher og konditoriet Demel's var eftersmagen af den berømte kage bittersød. Hvem havde ret til at sælge kagen og kalde den original? Hvem lavede overhovedet den rigtige kage? Anden Verdenskrig blev en forstyrrende detalje i denne retstvist, men krigen blussede op igen i 1954, hvor de nye hotelejere insisterede på, at de havde eneret på kagen.

Efter syv år blev man enige om, at Hotel Sacher må kalde sin kage for Original Sacher Torte, mens Demel's kalder sin Demel's Sacher Torte. En dommer må have skåret igennem.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu