Læsetid: 4 min.

Man skal regere på skyldfølelsen

Magasin. Der er 'basketball med Barack', masser af billeder af den valgte præsident, historier om frygt og forandring og et interview med USA's næste præsident i dobbeltudgaven af Time, som kårer ham som årets person
Kultur
27. december 2008
Årets person. Det amerikanske magasin Time har kåret Obama som årets person. »Amerikanerne valgte ikke bare en præsident den fjerde november,« står der i begrundelsen: »De skabte et ikon.«

Årets person. Det amerikanske magasin Time har kåret Obama som årets person. »Amerikanerne valgte ikke bare en præsident den fjerde november,« står der i begrundelsen: »De skabte et ikon.«

Årets person er også årets ikon. De går med hans ansigt på maven, de har malet ham på murene i byerne, og valgplakater hænger stadig i folks vinduer længe efter valget. Så selvfølgelig blev Barack Hussein Obama valgt som årets person i magasinet Time. Det forekommer efterhånden lidt aparte, at journalister jubler og medier bedriver hyldestportrætter af en mand, der om lidt er USA's præsident. Time fejrer valget af årets person med en serie af billeder, malerier og graffitifortolkninger af Obama fra hele verden:

"Amerikanerne valgte ikke bare en præsident den fjerde november," står der i begrundelsen: "De skabte et ikon."

Magasinet har til lejligheden fået Obamas svoger, Craig Robinson, til at skrive et portræt af den valgte præsident som basketballspiller. Det passer jo til forestillingen om den autentiske, sorte mand, at han spillede basketball som forberedelse til hvert eneste primærvalg bortset fra den dag, han tabte i New Hampshire. Robinson er selv forhenværende stjerne i college basketball, og han redegør i detaljer for Obamas spillestil: Den valgte præsident er ekstremt venstrehåndet, men i modsætning til de fleste venstrehåndsspillere foretrækker han at drible mod højre og ikke mod venstre. Han er ifølge Robinson hverken den bedste eller den værste, når de spiller.

Det, som Robinsen ikke fortæller, er, hvorfor Obama altid som den eneste på banen spiller i lange træningsbukser. Men det er, fordi hans ben er så tynde, at han ville se svag og eftergivende ud, hvis det kom frem. Den slags ekstremt vigtige anliggender handler det også om, når den 44. amerikanske præsident diskuteres. Og det diskuteres alvorligt.

Skyldfølelse

Obama forklarer i et stort interview i anledning af kåringen sin ledelsesstrategi: Han leder ikke på frygt, men på skyldfølelse. Det gælder ikke om at skælde ud, men om at give de ansatte dårlig samvittighed:

"Jeg er ikke en leder, der råber. Det, der virkede over for mig som barn, og Michelle og jeg bruger over for vores børn, er at give folk skyldløse."

Ledelse handler ifølge Obama ikke om at stille sig op og sætte de andre på plads. Det handler om at få dem til selv at indse, at de har svigtet:

"Man skal sige ting som: 'Hold op, hvor er jeg skuffet over dig. Jeg havde forventet meget mere.' Jeg tror generelt, at folk gerne vil gøre det rigtige, og hvis du tydeligt har givet udtryk for, hvad der er det rigtige, og hvis de ser, at du gør det rigtige, så har du det, der skal til for lede dem."

Det er af progressive blevet sagt, at Obama skulle have erstattet håbet med frygten. Men det dementeres i interviewet: "Det er almindeligvis ikke særligt effektivt at skælde ud. Men der er undtagelser. Når skyldfølelse ikke virker, bliver man nødt til at regere på frygten."

Sarkozy & Palin

Nummer to i kåringen som årets person er lidt overraskende Bush-regeringens finansminister, Henry Paulson. Han er blevet kritiseret for, at han reagerede for sent på finanskrisen, og han er blevet gjort til grin, fordi han kommunikerer klodset. Men det hedder sig i begrundelsen, at Paulson er "intelligent, lytter til argumenter og viste vilje til at træffe beslutninger, da det gjaldt." Han var også villig til at ændre sine beslutninger under finanskrisen og forandre betingelserne for de mange milliarder, som kongressen bevilligede til de kriseramte banker. Den franske præsident Nicolas Sarkozy er årets nummer tre. Han hyldes som en leder med "energi, ideer og et overskud af handlekraft." En "betydningsfuld og beslutsom leder" kaldes han med henvisning til de store ord under finanskrisen og initiativerne i forhold til Rusland og Georgien. Selv om hun blev til valgkampens vittighed og var tv-komikernes yndlingsaversion, er Sarah Palin blevet valgt ind som nummer fire i kåringen af årets person. Hun er angiveligt ikke valgt så meget på grund af det, hun er, men på det hun måske kan blive til:

"Det mest interessante ved udviklingen af Sarah Palin bliver at se, hvordan hun træder i karakter, og om hun vil levere en filosofi, som er større end hendes personlighed."

Olympisk hyldest

Mellem alle de politiske ledere fra Vesten skal der jo også være plads til resten af verden og kulturen: Den kinesiske filminstruktør Xhang Yimou, som stod bag åbningsceremonien ved de Olympiske Lege, er valgt som nummer fem. Steven Spielberg beskriver i begrundelsen, hvordan "konflikterne i mennesket" i åbningsceremonien blev udlagt som "begær for indre fred." De fire første hyldes for beslutsomhed, kompetence, vitalitet og handlekraft. Det var åbenbart dyderne i 2008. Obama får lidt ekstra, fordi han talte til de amerikanske vælgere som en intelligent befolkning. Og så kommer Kina og kulturen bagefter med "harmoni" og "fred."

Allerede nu er man spændt på årets person 2009. For det kan godt være, amerikanerne skabte et ikon, men de får en præsident. Selv siger Obama, at vælgerne skal måle ham på følgende kriterier: "Har vi bidraget til at økonomien er blevet stabil igen efter den værste finansielle krise siden depression? Har vi skabt institutioner, som kan regulere finansmarkederne, så det ikke sker igen? Har vi skabt vellønnede jobs, som sikrer, at familier kan klare sig?"

Listerne over Obamas benchmarks er lang: Han vil måles på, om han har lukket Guantánamo, gjort op med tortur og genskabt balancen mellem forfatningen og hensynet til USA's sikkerhed. Han vil måles på sin indsats for grøn energi og kampen mod global opvarmning. Man kan skrive listen af og sætte krydser de næste par år. Selv siger han, at listen kan bruges til at evaluere hans indsats i 2010.

Så må vi se, om der er stadig er nogen, der bærer hans ansigt på t-shirts og har valgplakaterne hængende i vinduet.

Time Magazine December 29.-Januar 5., 2008, 40 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her