Læsetid: 2 min.

I seng med Hitler

I Beograd kunne man indtil denne weekend sove på et hotel med en Hitler suite. Rygtet går, at et lignende hotel er på vej til Wien. Men passer det?
Kultur
8. december 2008

WIEN - I den serbiske hovedstad, Beograd,, er design ikke ensbetydende med skandinavisk minimalisme og Milanostil. Her åbnede sidste efterår et såkaldt designhotel ved navn Mr. President. Hotellet ligger midt i Beograd og har 61 værelser. Rigtig spændende indrettet. Det roser sig nemlig af at være "temahotel for berømte historiske statsmænd", og i hvert værelse hænger et portræt af et statsoverhoved. Franklin D. Roosevelt, Nelson Mandela og Angela Merkel har hvert deres værelse. At ikke alle portrætterede har været eller er, hvad man kan betegne som præsidenter, bekymrer ikke hoteldirektør Zobunovic.

Han hænger sig ikke i historiske detaljer. Således kan man også hengive sig i Morfeus' arme overvåget af Mahatma Gandhi og Che Guevara, Josef Stalin og Mao Ze Dong. Den østrigske avis Der Standard bringer et foto af hoteldirektør Dusan Zobunovic henslængt på en seng under et maleri af den knejsende tyske diktator Adolf Hitler.

Hitler er væk

Hitler, der mindst har 30-40 millioner menneskeliv på sin samvittighed, råder sågar over en hel suite. Der hænger små spots på hver side af maleriet af ham, så man rigtig kan beundre manden, der skilter med et hagekors på venstre arm. Zobunovic fortæller, at han har store planer om også at åbne et hotel med Führer-suite i Wien.

"Hotellet går godt, Hitler- suiten er ikke noget problem her i Beograd," udtaler Zobunovic til Der Standard og betror avisen, at han disse dage forhandler om et hotel i den østrigske hovedstad.

I Østrig er forherligende fremstillinger af Hitler og offentliggørelse af nazisymboler som f.eks. hagekorset strengt forbudt. Men det bekymrer ikke hoteldirektøren.

"Jeg kender ikke de østrigske love så nøje, men jeg forestiller mig, at det nok skal gå," siger han fortrøstningsfuldt til avisen.

Måske skal han lige vende det med den britiske holocaustbenægter David Irving, der under en rejse til Østrig for nogle år siden blev anholdt, anklaget og dømt for "at glorificere det tyske nazistparti". Han fik næsten et års østrigsk fængsel.

Deres udsendte tjekker Der Standards oplysninger og ringer til Hotel Mr. President i Beograd. Samtalen med en meget venlig receptionist forløber som følger:

- Deres hotel er serbisk. Har De et Slobodan Milosevic-værelse?

"Nej, desværre. Det kan vi ikke hjælpe Dem med."

- Han var ellers Serbiens præsident...

"Ja, men, det har vi altså endnu ikke."

- Har De et Pol Pot-værelse?

"Pol Pot? Hvem er det?"

-Han var en slags præsident i Kampuchea, nu Cambodia.

"Cambodia... Nej, desværre. Det har vi ikke. Men det er nogle rigtig gode forslag, De her har givet os."

- Men De har dog altså et Adolf Hitler-værelse?

"Nej."

- Nej? Jamen, det reklamerer De da med!

"Vi har intet Hitler-værelse. Vi havde det oprindeligt, men ikke mere."

- Hvorfor ikke?

"Det har jeg ikke tilladelse til at fortælle Dem, desværre."

Østrigerne må nok forberede sig på alligevel ikke at få deres store landsmand tilbage ved denne lejlighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Du mener vel Birkenau. Auschwitz er jo bare et fængsel.

Det gaskammer, der er i selve Auschwitz, kan jo max indeholde et par personer. Jeg troede, at det var bygget til at henrette forbrydere.

Husk lige på at der var mere end et gas-kammer og mere end et Auschwitz. Auschwitz-Birkenau bestod til sidst af tre hovedlejre, ca. 40 sidelejre, med mindst 5 fuldt-udbyggede krematorier.

Men Auschwitz var fortrinsvis en arbejdslejr til bl.a. Buna-produktion.

De virkelige dødsmaskiner var Sobibor og Treblinka II, hvor døden var sat i system, så en togladning mennesker kunne dræbes og brændes på kortest mulig tid.

Ja, jeg tror nu også stadig, at det er Birkenau, Erik taler om, for gaskammeret i selve Auschwitz kan ikke indeholde 50 personer.

Det var det oprindelige gas-kammer i snakker om, men som I selv siger så er det ret lille. Det var derfor at SS byggede Krematorium II-V som var målrettet til massedrab og ombyggede dette til luftværnsbunker.

For at komme tilbage til artiklen, den viser meget godt menneskets fascination med det forbudte. Billederne over sengen får en næsten til at tænke på hvor tæt eros og thanatos egentlig er på hinanden i psyken.

Erik B.,

det var det oprindelige gaskammer ja, det blev brugt som sådanne 1941/42, ingen benægtelse der. Det blev ombygget til luftværnsbunker af SS i 1943 efter at Gaskammer/Krematorium-blokkene II til V var kommet i gang. Optil da var ca. 60'000 mennesker blevet dråbt deri. Efter krigen blev dets oprindelige udseende re-etableret, bl.a. ved at genåbne et tilmuret vindue og ved at indsætte en af de oprindelige døre.

Et billede her: http://en.auschwitz.org.pl/m/index.php?option=com_ponygallery&func=water...

Irvings benægtelse består deri at han sagde at det altid havde været en luftværnsbunker.

Lipstadt-Irving-retssagen gik mest ud på at han havde følt sig forudlempet af Lipstadt da hun in en bog betegnede ham som en løgner, bedrager og historie-forfalsker.

Det med Hitlers vegetarianisme er et dejligt eksempel på en af de nyeste 'logiske fejl', nemmest defineret som 'Hvis Hitler kunne lide det, så må det være ondt/dårligt/uønsket."

Erik B,

du husker forkert. Krematorium II, i Auschwitz-Birkenau, eller Auschwitz II, ligger stadigt i ruiner. Som kan ses på dette link: http://remember.org/camps/birkenau/index.html. Og du har ret, den var aldrig luftværnsbunker, altid kun mordsted.

Den fuldstændige, rekonstruerede bygning er Krematorium I som ligger i Auschwitz I, og den var først gaskammer, så luftværnsbunker.

Jeg tror foruden at vi begger er ret enige over at Irving og venner er forblændede. Leuchter's "rapport" er stadigt noget af det mere latterlige jeg har læst i den retning.

Øhmm, er der ikke noget om, at selv om Irving TIDLIGERE var Holocaust-benægter, har han senere skiftet holdning?

Irvings udvikling fra god historiker der akzeptere holocaust til holocaust-benægter begrunder han selv med at han aldrig har set et eneste dokument med Hitlers eller en ander højtrangerende NS-leders underskrift på der direkte befaler jødernes udryddelse.

Han glemmer selv den måde Hitler arbejdede på, ved at dele magtområder op i lige dele og så lade de nu opståede dødsrivaller kæmpe om hans gunst ved at de gennemfører hvad de tror er hans planer. Wannsee-protokollerne er noget af det menneskeligt koldeste man kan læse.

Enig, det er en skamplet på et frit samfund, at dømme folk for tanker og ytringer.