Læsetid: 4 min.

Sidste skoledag på Dansk Skolemuseum

Museet for den samlede danske uddannelseshistorie må lukke efter tovtrækkeri mellem to ministerier. Trods politiske løfter og stor offentlig bevågenhed må museumslederen på Dansk Skolemuseum erkende, at samlingen pakkes i kasser efter nytår
Kultur
23. december 2008
-Det er en kulturpolitisk skandale, at politikerne arbejder for et undervisningssystem i verdensklasse, mens de samtidig nedlægger dette unikke museum, der kan dokumentere og formidle skolens historie,- siger lederen af Dansk Skolemuseum, Keld Grinder-Hansen.

-Det er en kulturpolitisk skandale, at politikerne arbejder for et undervisningssystem i verdensklasse, mens de samtidig nedlægger dette unikke museum, der kan dokumentere og formidle skolens historie,- siger lederen af Dansk Skolemuseum, Keld Grinder-Hansen.

Massive skolepulte, smældende spanskrør og falmede landkort med glemte grænser. Fra gulv til luft er der pakket med hårde møbler, gamle dingenoter og gulnede bøger i montrer.

Dansk Skolemuseums fire etager høje bygning i Rådhusstræde i København huser den danske skole- og uddannelseshistorie. Omkring 125.000 genstande gør samlingen til Danmarks største, og da der var åbent, besøgte omkring to folkeskoleklasser og mange interesserede gæster museet dagligt, fortæller museumschef Keld Grinder-Hansen.

I morgen går han på ferie, men det er ikke med stor julejubel. Efter mange års arbejde står museet til at lukke den 1. januar. Der mangler nemlig en million kroner for at få museets regnskab til at hænge sammen, fordi den private hovedsponsor Lærerstandens Brandforsikring har trukket sin støtte.

Værste museumspolitik

Det er statens ansvar nu, lød argumentet, da beslutningen blev truffet i foråret. Men Folketinget er der trods gentagne løfter endnu ikke fundet en løsning, som kan redde museet fra at lukke. Keld Grinder-Hansen er skuffet.

Siden maj har museet nemlig været kastebold mellem Undervisningsministeriet, der ejer samlingen, og Kulturministeriet, der var den oplagte investor, fortæller han. Det eneste, tovtrækkeriet har medført, er ansvarsfralæggelse, mener Keld Grinder-Hansen:

"En embedsmand opsummerede det egentlig meget godt: Der bliver travlt ved håndvasken i denne sag. Det er nøjagtig, hvad der er blevet. De to ministerier skyder ansvaret på hinanden, men ingen tager det," siger han.

Den 1. januar fratræder Keld Grinder-Hansen officielt sin stilling som museumschef for det gamle museum, der oprindeligt lå det der, hvor Nationalmuseet ligger i dag. Det blev oprettet helt tilbage i 1887 af Emil Sauter, der også var med til at stifte Danmarks Lærerforening.

De mange ting har med tiden skiftet ejere og adresser, men det har i sin nuværende form eksisteret siden 1995, og Keld Grinder-Hansen har været leder af museet siden 1996.

Sideløbende har han været formand for Museumsrådet for København og Frederiksberg til december i år. Trods sine alt i alt 21 år i museumsmiljøet er denne sag udtryk for den værste museumspolitik, han har oplevet, fortæller han:

"Det her er en sag uden sidestykke. Og det er en kulturpolitisk skandale af dimensioner. Det hænger let ikke sammen med, at politikerne arbejder for et undervisningssystem i verdensklasse. For samtidig nedlægger man dette unikke museum, der kan dokumentere og formidle skolens historie."

Strandede projekter

På museets ene sal finder man nu halvfærdige udstillinger, som aldrig bliver til noget. Det er svært at motivere folk til at bruge en masse kræfter på at sætte tingene op, når udsigterne er som de er, fortæller museumschefen og forklarer, hvordan de gamle fysik- og biologiremedier skulle have været stablet som et tårn eller et overflødighedshorn i det ene lokale.

"Ja, det er nok ikke til at forestille sig," siger han og viser videre rundt i de mange lokaler, hvor folkeskoleleverne normalt får rundvisninger af pensionerede lærere, som med stor autenticitet kan berette om at sige frøken til lærerinden og om at memorere kongerækken.

Dansk Skolemuseum har også en samling af 12.000 såkaldte anskuelsesbilleder, der ifølge museumschefen er omkring 30 millioner kr. værd i sig selv. De symboliserer et nyt indlæringssyn og var lige så revolutionerende for skolen, som computeren har været det siden hen, mener Keld Grinder-Hansen.

Samlingen er museets største stolthed, og billederne skulle have indgået i et større EU-finansieret projekt om nationale og europæiske dannelsesidealer.

" Men det bliver svært nu og giver jo ikke så meget mening, hvis vi ikke får adgang til samlingen," siger han.

Og så var der projektet, der skulle laves med nogle sydafrikanske samarbejdspartnere, 'Skolen før og efter apartheid', men det bliver heller ikke til noget. Præcis som projektet med at indsamle højskolegenstande, der også hører en efterhånden svunden tid til. Det bliver ikke til noget.

Jødeplakaten pakkes væk

Keld Grinder-Hansen sidder for en af de sidste gange på sit kontor, hvorfra han gennem 12 år har ledet museet. Han kan skimte Christiansborg. Der er en direkte sammenhæng mellem de politiske beslutninger, der træffes derovre og så den situation, som danske museer er i nu, mener han:

"Dansk Skolemuseums skæbne afspejler den førte kulturpolitik på museumsområdet. Der er ingen hellige køer, heller ikke selvom det handler om vores kulturarv. De store besparelser på museernes driftsbudgetter rammer hårdt i disse år. Desværre er det Kulturministeriets holdning, at de ikke vil "spænde et sikkerhedsnet ud under museerne".

Hele efteråret har museumschefen kæmpet for at sætte fokus på museets situation, men nu har han mistet optimismen. Nedpakningen af de værdifulde genstande er begyndt at bekymre ham:

"Det bliver vel et flyttefirma, der skal pakke det ned. Jeg ved det ikke. Men vi må håbe, at de i det mindste sætter en fagperson på også. Ellers kan det blive helt umuligt at finde tingene igen," siger han og anslår, at det vil tage otte-10 mennesker en hel måned at pakke sagerne ned.

Busterne med negerhovedet, kineseren og eskimoen. Raceplakaten, der viser, hvordan en ægte jøde ser ud.

Det hele skal pakkes ned. Dansk Skolemuseum lukker, medmindre der sker noget meget drastisk meget snart.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvordan får vi museet tilbage?

Dorte Sørensen

Bemærkning til - "Der mangler nemlig en million kroner for at få museets regnskab til at hænge sammen, fordi den private hovedsponsor Lærerstandens Brandforsikring har trukket sin støtte. " -

Det lyder mærkeligt, at undervisningsministeriet og kulturministeriet ikke kan finde 1 mio kr. Hvis der var politisk vilje så bør 1 mio kr ikke være et problem - Vil politikerne ikke være ved, at Danmark indtil 1975 egenligt var en Bibelskole eller hvad er årsagen til, at politikerne med åbne øjne nu ikke vil give den NØDVENDIGE mio. kr.

Dorte Sørensen

PS: hvor meget vil det i øvrigt koste at pakke museet sammen og opbevare tingene?????