Kommentar
Læsetid: 2 min.

En skæv Vinn

Kulturradikalisme står først og fremmest for en insisteren på kvalitet i alle livets forhold. Blandt andet derfor er det godt, at vi har kulturradikale som Klaus Rifbjerg
Kultur
18. december 2008

I en veloplagt tekst, Forskel på folk, erklærer Bent Vinn Nielsen sig i Information 29.-30. november først for inhabil i diskussionen Rune Lykkeberg kontra Klaus Rifbjerg og fortsætter derpå med at tage bastant parti for førstnævnte. Rifbjerg og hans kulturradikale ligesindede har aldeles ingen ære for at have standset Dansk Folkeparti og al dets væsen, snarere tværtimod. I Vinn Nielsens fremstilling er kulturradikalisme nærmest lig med snobbisme af værste skuffe.

Jeg skal ikke gå ind i den store idédebat desangående, men først lige indskyde, at Klaus Rifbjerg er bedre som digter end polemiker. Derfor er det ikke irrelevant (som Vinn Nielsen hævder det), at han henviser til nogle værker, der viser betydelig indlevelse i såkaldt "almindelige menneskers" hverdag og tankesæt.

I mine øjne står kulturradikalismen ikke mindst som en insisteren på kvalitet. I alle livets forhold, som man siger.

I min lille filmverden er det netop den form for kvalitetsbevidsthed, der gør, at man kunne være modstandsdygtig, når en Søren Krarup i sin tid lobhudlede kitsch-instruktøren Knud Leif Thomsen, der prøvede at opbygge et ganske ufortjent martyrium.

Uden kulturradikalismen og al dets væsen ville Fremskridtspartiet og Dansk Folkeparti kulturelt have haft langt friere spil. Det er jeg fuldstændig overbevist om.

Ikke mundlam

Jeg har ikke noget imod at blive kaldt kulturradikal, men jeg føler mig nu ikke inkluderet i retningens kor af nu nærmest "mundlamme", som fremstillet af Vinn Nielsen.

Siden 2001 har jeg udgivet tre bøger om dansk film med et samlet omfang af ca. 2500 normale bogsider. Her lægges ikke fingre imellem, når dansk films folkekomedier fra nutid og især fortid skal bedømmes.

Alligevel er bøgerne blevet modtaget med stor glæde på det meget anvendte internet-site www.danskefilm.dk, der især besøges af yndere af de gamle danske folkekomedier. Iøvrigt mange i aldersklassen mellem 15 og 30 år.

Jeg har haft mange ordvekslinger med brugere af dette fine site og bruger det ofte selv. Selv om der ikke altid råder enighed, synes jeg det går udmærket med at skabe kontakt.

Min pointe er sådan set bare, at det er svært at tage patent på en definition af 'det almindelige'. Også selv om man nærmest er selvudnævnt ekspert på området som Vinn Nielsen.

Modsigelse og kritik

Mon ikke meningsytringer, kulturradikale eller ej, generelt modtages med en sund portion skepsis af de fleste, uden derfor nødvendigvis at blive totalt forkastede eller dømt irrelevante. Det er min erfaring.

Man har intet behov for smagsdiktatorer, men værdsætter en engageret, begrundet meningstilkendegivelse.

Nej, i mine øjne er Vinn Nielsens 'almindelige mennesker' i denne polemiske sammenhæng en abstraktion, hvor meget han end udmaler dem med hakkebøf på kakkelbordet og kronhjort på væggen.

Hvad der står fast, er derimod, at de tanker, der siden starten af 1970'erne har styret først Fremskridtspartiet og dernæst Dansk Folkeparti, har haft stærkt behov for modsigelse og kritik. Godt, at vi har haft kulturradikale som Klaus Rifbjerg i den opposition.

Serie

Vinn & Skæv

Seneste artikler

 • I skældsordenes rækker

  12. september 2014
  Jeg ser det for mig: ved lov forbydes det at udtrykke sig om andre mennesker, og i det hele taget, anonymt på nettet. Skriv hvad du vil, fascistiske møgsvin, men du har bare at lægge navn til
 • Morgenstemning i Nykøbing F

  5. september 2014
  Overgangen fra nat til dag i en mindre provinsby er lydlig. Lige pludselig, i løbet af få minutter, får byen lyd. Biler og fodgængere. Man kan høre skridt, selvom man skulle tro, det var løgn. Man kan høre stemmer. Derefter er der larm hele dagen
 • Gårdens dyr

  15. august 2014
  Når et får bræger, så bræger alle de andre også. Og de bliver ved og ved. Det lyder ikke så meget som politikere, det lyder mere som en vælgerbefolkning, der endnu en gang skælder ud på de politikere, de selv bliver ved med at stemme på
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her