Læsetid: 4 min.

Stjernerne sejrede, talenterne tabte

Det var David mod Goliat, talenterne mod stjernerne, provinsen mod metropolen, da Hoffenheim grusomt tabte til Bayern München i dette års mest spektakulære kamp i Bundesligaen
Kultur
10. december 2008
Bundesligaens topscorer, Vedad Ibisevic, bragte efter pausen Hoffenheim foran med 1-0 over Bayern München med sit 18. ligamål i denne sæson. Før denne sæson var Ibisevic lige så ukendt som oprykkerklubben fra Hoffenheim.

Bundesligaens topscorer, Vedad Ibisevic, bragte efter pausen Hoffenheim foran med 1-0 over Bayern München med sit 18. ligamål i denne sæson. Før denne sæson var Ibisevic lige så ukendt som oprykkerklubben fra Hoffenheim.

THOMAS LOHNES

"Selvfølgelig er vi bedre end Hoffenheim," brovtede Bayern Münchens manager, Uli Hoeness, før fredagens topbrag i Bundesligaen. Men helt så selvfølgeligt var det nu ikke.

Oprykkerne fra Hoffenheim indtog førstepladsen i ligaen og havde igennem efterårssæsonen fortryllet hele Tyskland med elegant, offensiv fodbold. Næsten tre gange havde de nettet pr. kamp i snit, og med uhørte 17 mål i 15 kampe var deres bosniske angriber Vedad Ibisevic ligaens målkonge.

Stjernerne fra München kunne til gengæld se tilbage på en historisk dårlig start på sæsonen. Da fodboldikonet Jürgen Klinsmann overtog trænerposten i sommer, var de fleste sikre på, at han ville sørge for guld til klubbens velspækkede medaljeskab. Men efter syv kampe havde Bayern hentet sølle ni point.

Så tog Klinsmann en snak med spillerne. Og det hjalp. Med syv sejre og en enkelt uafgjort kravlede de op på andenpladsen i ligaen, kun tre point efter Hoffenheim før fredagens gyser.

Spektakulært spil

Alle 69.000 sæder er besat på Allianz-Arena i München, og på bierstuberne sidder enhver tysk mand med respekt for sig selv klar foran skærmen med saltkringler og fyldt keramikølkrus. Florian Meyer fløjter kampen i gang, og fra start sætter begge mandskaber et tempo, der minder mere om Premier League end Bundesliga.

Nok er første halvleg målløs, men den er ikke kedelig. Bayerns offensive midtbanedynamo Frank Ribéry spiller som sædvanlig spektakulært. Den lavstammede franskmand, der har scoret seks mål i de seneste syv kampe og netop for anden gang i træk er blevet kåret til sit hjemlands bedste spiller, dribler igen og igen bolden i retning af hoffenheimernes mål.

Men opkomlingene i blåt forsvarer effektivt. Den 21-årige højre back, Andreas Beck, som Hoffenheim købte fra Stuttgart i sommer, formår gang på gang at bremse det franske TGV. Og den lille defensive midtbaneterrier Tobias Weiss bryder dygtigt den røde bølge og sender med flere fine stikninger ind bag forsvaret de hoffenheimske frontløbere af sted mod Michael Rensing i Bayerns mål.

Netop Michael Rensing udviser for øvrigt flere gange så stor usikkerhed, at man kan undre sig over, hvorfor han er blevet udpeget til Kong Kahns efterfølger. Men den stærke midterforsvarer Lucio, Brasiliens landsholdskaptajn, rydder effektivt op foran målet.

Bayern-Dusel

Anden halvleg er først netop begyndt, da Tobias Weiss fører bolden frem på højre fløj. Foran mål finder han - ja, hvem ellers? - Vedad Ibisevic, der udmanøvrerer Bayerns milanesiske lejesvend Massimo Oddo og kontant kanonerer kuglen i kassen.

Det bliver indledningen til en periode med massivt pres fra Hoffenheim. Alligevel er det Bayern, der scorer kampens andet mål. Angrebslystne Philipp Lahm bevæger sig med frem fra sin backplads. Han modtager bolden lidt over midterlinjen, dribler ind i banen og sender den, kort før han når feltet, i en blød bue op i højre hjørne.

Fra da af bølger kampen frem og tilbage. Den ellers så kompetente angrebsduo Luca Toni og Miroslav Klose misbruger indtil flere store chancer. Og det gør Hoffenheims indskiftede skarpskytte Sejad Salihovic også i den anden ende. Alene foran mål sender bosnieren, der angiveligt skulle være begavet med Bundesligaens bedste venstreben, bolden lige i benene på Michael Rensing.

Desto mere bittert er det, at det legendariske Bayern-Dusel, der må oversættes til Bayern-svineheld, som så ofte - tænk bare på Getafe-tragedien i april - træder i kraft i overtiden. I det 93. minut fumler Hoffenheims stakkels Andreas Ibertsberger bolden hen for fødderne af Luca Toni, der frit foran målet kan ekspedere den videre ind i netmaskerne til grusomme 2:1. Hvormed Bayern bevæger sig op på samme antal point i ligaen som Hoffenheim.

Moderne metoder

Tyske kommentatorer har kaldt kampen en af de mest seværdige i Bundesligaens historie. Men den var mere end det. Den var talenterne mod stjernerne, David mod Goliat, provinsen mod metropolen.

Bayern München er tysk fodbolds flagskib. Den hovedrige klub, som mange tyskere uden for Bayern afskyr for dens arrogance, har vundet flere mesterskaber og pokalturneringer end noget andet hold i landet og har fire gange hentet guld i Champions League og Den Europæiske Mesterholdsturnering.

Holdet fra lillebyen Hoffenheim uden for Mannheim var det derimod de færreste, der havde hørt tale om for bare et par år siden. I slutningen af 1980'erne befandt klubben sig i Tysklands syvende bedste liga. Men i løbet af 1990'erne begyndte it-milliardæren og filantropen Dietmar Hopp at pumpe penge i Hoffenheim, som han selv spillede for i sin ungdom.

I 2006 hentede Hopp så succestræneren Ralf Ragnick til klubben, der på det tidspunkt befandt sig i landets tredje bedste liga. Derudover købte han en lang række af de spillere, som det nuværende hold er bygget op omkring, og investerede massivt i at implementere de mest moderne metoder inden for mental- og fitnesstræning.

Ingen Abramovich

Naturligvis er Hopp blevet sammenlignet med Roman Abramovich, der på få år har gjort Chelsea til fodboldverdenens måske mægtigste magtfaktor. Men der er langt fra sydtyskeren i jeans og T-shirt til den russiske oliemagnat i skræddersyet silkesuit. Hopp har rigtignok spenderet omkring 150 millioner kr. på spillerindkøb inden for det seneste år. Men i modsætning til Abramovich har han ikke hentet en eneste stjerne. Han har købt unge, ufærdige talenter, mange af dem fra Afrika og Østeuropa, og derfor fået masser af spillere for pengene.

Det har givet pote. I løbet af de seneste tre sæsoner har Hoffenheim spillet sig fra regionalligaen over 2. Bundesliga til tops i den bedste række.

Fortællingen ville således være blevet bragt endnu et skridt videre, hvis de unge bondeknolde havde besejret Bayern. Men sådan skulle det ikke gå. Indtil videre ligger talenterne og stjernerne á point i kampen om mesterskabet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her