Læsetid: 1 min.

The Big Red One (1980)

At Mark Hamill var andet og mere end rumspejderdrengen Luke Skywalker, beviste han i Samuel Fullers delvist selvbiografiske drama om Anden Verdenskrig
Kultur
12. december 2008

At Mark Hamill var andet og mere end rumspejderdrengen Luke Skywalker, beviste han i Samuel Fullers delvist selvbiografiske drama om Anden Verdenskrig, The Big Red One. Hamill ses her som pacifistisk anlagt snigskytte og medlem af de såkaldte Four Horsemen of the Apocalypse, en kvartet af særdeles overlevelsesduelige menige anført af en traumatiseret veteran fra Første Verdenskrig (Lee Marvin med læderfjæset lagt i diskret selvironiske folder). Filmen følger soldaterne fra november 1942 til krigens afslutning, hvor Hamills pacifist lider sit livsfilosofiske Waterloo i en nyligt befriet kz-lejr. Krigsveteranen Fullers alter ego skulle efter sigende være den kæphøje forfatterspire Zab, som spilles af den yngste af Carradine-brødrene, Robert. Filmen er spækket med Fullers helt særlige humanisme. Hverken soldaterne eller vi får lov at glemme krigens moralske gråzoner og mentale omkostninger, og instruktørens falkeblik for slagmarkens absurditet kulminerer i en scene, hvor den lille deling hejser en fødeklar kvindes ben i vejret ved hjælp af et patronbælte for derefter at hjælpe hendes barn til verden. Ildkampen på et hjem for retarderede glemmer man heller ikke lige.

The Big Red One. Instruktion og manuskript: Samuel Fuller. Fås på dansk dvd fra Warner Bros. Entertainment

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her