Læsetid: 4 min.

De voksne har fået nissernes rolle

Indtil 2003 var Jesus fraværende i fjernsynets julekalendere, men så vendte han tilbage, og siden har blandt andet de nordiske guder og danske sagnhelte fulgt i hans filmfodspor
DR begyndte med julekalendere for børn kombineret med indsamling til børn i u-landene i 1962. Øverst med duret ses Ingrid og Lillebror (1971), Bamses Julerejse (1996), Vinterbyøster (1973), Magnus Tagmus (1967 & 1971) og endelig Poul og Nulles antijui i hullet (1980).

DR begyndte med julekalendere for børn kombineret med indsamling til børn i u-landene i 1962. Øverst med duret ses Ingrid og Lillebror (1971), Bamses Julerejse (1996), Vinterbyøster (1973), Magnus Tagmus (1967 & 1971) og endelig Poul og Nulles antijui i hullet (1980).

16. december 2008

Julekalendere i tv er blevet en tradition. Den første julekalender i tv var dukkekalenderen Julehistorier fra hele verden, som blev sendt på DR i 1962. Siden er julekalendere løbet over skærmen 24 dage i december som nedtælling til juleaften, hvor Jesu fødsel fejres. Men fødselsdagsbarnet har ikke været et tema i julekalenderne:

"Alt det med Jesus har været helt fraværende indtil Jesus og Josefine kom i 2003. Der tog det en mere religiøs drejning", siger Regitze Heiberg, der er stud.mag. i medievidenskab fra Københavns Universitet. Hun er det bedste bud på en tv-julekalender ekspert, idet hun har skrevet bacheloropgave om emnet, hvor hun analyserede julekalenderen Absalons Hemmelighed, blandt andet det mytologiske stof og synet på barnet i tv-serien.

De første tv-kalendere på DR havde ikke meget med jul at gøre. Indtil 1965 havde man fokus på de børn, som salget af julekalenderen støttede. Der blev bragt klip af de fattige og sultende børn midt i udsendelserne. Det droppede man dog ret hurtigt:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu