Læsetid: 2 min.

Arken afviser kritik fra Århus

Vi køber stort set aldrig værker, der er mere end et par måneder gamle, siger Michael Gether fra Arken som svar på kritikken af museet engagement i den nyeste kunst
'At stirre ind i glemslen' er en del af Arkens kommende udstilling med den kinesiske kunstner Qiu Anxiong. Værket er en stor kinesisk togvogn tilsat dokumentariske videoklip og poetiske skyggebilleder.

'At stirre ind i glemslen' er en del af Arkens kommende udstilling med den kinesiske kunstner Qiu Anxiong. Værket er en stor kinesisk togvogn tilsat dokumentariske videoklip og poetiske skyggebilleder.

Boers-Li Gallery

Kultur
20. januar 2009

Jens Erik Sørensen, direktør for kunstmuseet ARoS, fortalte i Information i lørdags om sit eget museums rolle på den danske kunstscene.

"Når vi taler om at være på forkant med, hvad der sker ude i kunstverdenen, så er vi ret alene i Danmark," sagde den århusianske direktør.

"Der er jo ingen af de københavnske museer, der arbejder konsekvent med det 21. århundredes kunst," sagde han og henviste bl.a. til Arken på trods af, at dette museum ellers har samtidskunst som et erklæret arbejdsområde.

"Arken, ja det kan jeg ikke helt finde ud af. Det er ældre kunst som Skagensmalerne, og det er også lidt nyt ind i mellem," var Jens Erik Sørensens beskrivelse af kollegerne fra den københavnske vestegn.

Værker af Hirst

Men karakteristikken af Arken som et museum uden et tilstrækkeligt engagement i samtidskunsten afvises af museets direktør Christian Gether.

"Jeg ved ikke, hvor Jens Erik Sørensen har sin opfattelse fra. Enhver kan gå ind på vores hjemmeside og se, hvad vi tidligere har lavet, og hvilke udstillinger, der er på vej," siger Gether og fremhæver Arkens kommende samtidsprojekt, Utopia, der vil bestå af tre udstillinger.

Den første udstilling åbner 6. februar og vil for første gang præsentere den kinesiske kunstner Qiu Anxiong i Danmark. Senere følger udstillinger med Olafur Eliasson og tyske Katharina Grosse.

"Man kan også se vores engagement i vores indkøbspolitik. Vi køber stort set aldrig værker, der er mere end et par måneder gamle," fortæller Gether.

Opgør med vaner

"Vi er det eneste museum i Norden, der har værker af Damien Hirst, verdens førende samtidskunstner, og vi købte værker af Leipzig-malerne, før de overhovedet blev berømte," siger Gether, som eksempler på Arkens egne indkøb.

Men ifølge Gether kommer fornyelsen på museet ikke kun fra de nyeste kunstnere.

"Det er lige så vigtigt at have et samtidigt blik på de klassiske værker. Vi åbner snart en udstilling med franske impressionister, og her vil vi forsøge at se malerierne i sammenhæng med den nye kunst. Det handler om at gøre op med den traditionelle kategoritænkning. Man skal ikke se den klassiske kunst og samtidskunsten som adskilte, men derimod i forlængelse af hinanden," siger Gether.

Han erkender dog samtidig, at udstillingerne med ældre malerier også er en nødvendighed for Arken.

"Med de klassiske udstillinger, som f.eks. impressionisterne, tjener vi nogle penge, som vi så kan bruge til at lave udstillinger med samtidskunst og til at indkøbe samtidskunst. Det er den økonomiske realitet for os," siger Gether.

I forlængelse af sin kritik af de københavnske museer, fortalte Jens Erik Sørensen i sidste uge, at der burde skabes et nyt museum for samtidskunst i København. Det forslag afviser Christian Gether også.

"Der er tilstrækkeligt med steder, som viser samtidskunst i København. Publikum kan i forvejen finde en stor rigdom på dette område," siger Gether. Han ser hellere, at man satser på at styrke de eksisterende institutioner.

"Der er store økonomiske udfordringer i forbindelse med udstilling af samtidskunst, og det er ikke et problem, man løser ved bare at bygge en ny bygning og skabe en ny administration, der så bare skal sidde og ærgre sig over økonomien," fortæller Gether.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her