Læsetid: 5 min.

Bonderøven fra Norddjurs

Når vi andre går i Netto, går Frank Erichsen i hønsehuset med en skarpsleben økse. Mere end 200.000 fjernsynsseere følger hver uge med i hans hverdag som bonderøv på landet
25-årige Frank Erichsen lever drømmen om det enkle liv ud på Kastaniegården på Norddjurs. Næsten en kvart million danskere følger med i hans hverdag blandt geder, heste, gæs og høns.

25-årige Frank Erichsen lever drømmen om det enkle liv ud på Kastaniegården på Norddjurs. Næsten en kvart million danskere følger med i hans hverdag blandt geder, heste, gæs og høns.

Rasmus Bo Sørensen

15. januar 2009

Gæssene skræpper, og gederne bræger, da vi triller ind på den brostenstoppede gårdsplads hos Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra DR2's succesfulde serie af samme navn.

Sidste år fulgte mere end 200.000 seere med i den blot 25-årige bonderøvs simple landliv på Kastaniegården på Norddjurs, hvor han har bosat sig sammen med sin kæreste Theresa og deres nyfødte barn.

"Velkommen," siger han og viser ind i stuen, forbi knagerækken i gangen, hvor hans karakteristiske sixpence hænger - hatten, der er blevet en uundværlig del af brandet som bonderøv.

En hængekøje er spændt ud mellem to træbjælker. Op ad skorstenen står en brændeovn, som holder hele huset opvarmet i de kolde vintermåneder, og ved vasken i det åbne køkken står tallerknerne stablet fra gårsdagens aftensmåltid: Hjemmeslagtet kylling med grøntsager fra køkkenhaven og hjemmelavet eddike af æbler fra egen avl.

Siden Frank som 11-årig begyndte at læse i John Seymours 'Håndbog i selvforsyning', har han været grebet af ideen om at være helt uafhængig.

"Den fascination er gået som en rød tråd igennem i mit liv," siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Inger Sundsvald

Når man har en svaghed for bonderøve og en (skjult og undertrykt ;-) faible for drengerøve, så er det rigtig hyggeligt og opløftende, at man kan se DR2 i stedet for ’Livvagterne’. Desværre står der ikke specielt noget om økologi i artiklen, men heldigvis kraftige antydninger om forbrugersamfundet.

"Total selvforsyning er nok lige så forfejlet som total kapitalisme. Man skal jo også have tid til andet, siger han.”

Glimrende artikel og tv-udsendelse. En glad ’knægt’ der lever sine drømme ud. Lige noget for mig ;-).

Ja, min kæreste og jeg fandt også den unge mand meget charmerende, og livsbekræftende på et eller andet niveau.

Men jeg ved ikke, om jeg ville kalde ham en typisk "drengerøv" -eftersom der er en del umodenhed tilknyttet det ord i min forståelse.

Inger Sundsvald

Sofie Rye

Det er nok lidt 'uretfærdigt' at kalde ham en drengerøv, men det er da lidt ’umodent’ at smadre Junosengen, fordi man ikke tænker sig om ;-)
---
Kan nogen hjælpe mig?
Mit trådløse netværk hopper hele tiden af. Hvad skal jeg klikke på for at opdatere til en tidligere dato hvor det hele fungerede perfekt? Jeg har gjort det tidligere, men kan ikke huske hvad jeg gjorde ;-(
Hvad kan der ellers være i vejen?

Peter (ny) Hansen

Hvad med en udsendelse om en tilsvarende pige? Een der kan selv uden bistand. Hvorfor er det altid hannerne der skal ud og svinge øksen? Medens kvinderne er nogen klæd-ud-dukker.

Inger Sundsvald

Sofie Rye
Ved nærmere eftertanke må jeg trække det dér med ’drengerøv’ tilbage. Faktisk er han et rigtigt ’mandfolk’, f.eks. i erkendelsen af fadæsen med ’Junosengen’ ;-). Der er da ikke mange af ’det stærke køn’ som indrømmer for åben skærm at de er en klovn.
Men først og fremmest har han humoristisk sans, begejstring og selverkendelse. Tænk hvor meget af den slags som kan sikre ham tilgivelse m.m. fra hans søde og kønne kæreste!

Peter Hansen
Der findes masser af piger der kan selv uden bistand. Og der bliver flere og flere af dem efterhånden. Er det mærkeligt?
Jeg har ikke indtryk af at Franks kæreste er nogen ’klæd-ud-dukke’. Hvorfor så negativ?

Birgitte Steenstrup

Jeg har i flere år også praktiseret "bonderøvsliv", dog i en noget mindre målestok, med flittig dyrkning
af jorden, og mange dyr. Er ganske ferm med en spade og diverse redskaber, og drømmer bare om mere plads.
Vil dog mene at det er individuelt hvordan vi ønsker
at dyrke have/jord, men der er sikkert en del piger som også finder det berigende at beskæftige sig
med selvforsyning, vi kan jo bare ikke alle have vores eget tv.show.
Efterlyser også herigennem en bevægelse imod græsplæner!

Inger Sundsvald

Birgitte Steenstrup

Mit ’landbrug’ er på ca. 20 m2, og jeg har netop spist de sidste aspargeskartofler. Jeg er vild med selvforsyning og at ’dyrke min have’ - økologisk naturligvis. Her er lidt af hvert: krydderurter, rødbeder, løg m.v. I altankasserne er der tomater i lange baner, til alle mulige retter i årets løb. Opskrifter gives gerne videre ;-).

Jeg kan næsten ikke vente til det bliver forår, men mon ikke snart jeg kan begynde at så tomater og chili? Min græsplæne er på ca. 60 m2, men det areal vil nok overstige min fysiske formåen. Jeg er helt med på en klub for bonderøvsinder ;-).

Har du prøvet at binde knude på dem? :)

Frank er supersej. Mit favoritcitat er der hvor han laver sig en leverpostejsmad med syltet agurk, og så bemærker at leverpostejen som det eneste ikke er hjemmelavet - "men det må vi se at gå gjort noget ved". Det er lige til at blive inspireret af.

Jeg er helt med på en klub for bonderøve og -inder.
Et sted, som ikke foregår på tv, men reality. Mange vil gerne men har man egentlig lyst. Jeg går selv lidt rundt som Frank efter en oplevelse der har givet den indsigt, at ikke alt kan købes for penge.

Hvis der er nogle der er med på ideen, kan vi skabe vores egen bonderøvskultur. Jeg har stedet som Frank og ved noget om grøntsager, æbletræer, har et par ponyer, en hund, en kat og børn

Hvis vi var nogle stykker - 2- 3 familier kunne vi holde bonderøvsweekender - ferie

Kom med på ideen

Og dette nationalromantiske epos om at være sig selv nok og bare arbejde og ikke bekymre sig skylder vi hvem?

Et andet spørgsmål: Hvor mange kan han forsørge med mindst 10k kJ menneskegnet næring om dagen 24/7/365 per hektar? Massive epidemier og naturkatastroffer ikke medregnet, så bliver vi rimeligt hurtigt rimelig mange på denne planet.

Inger Sundsvald

Ole Laursen
”Har du prøvet at binde knude på dem? :)”
Hvad? Hvidløgene?

Jeg er leveringsdygtig i opskrifter på leverpostej ;-). F.eks. med kyllingelever som blandes med den fra Stryhns el.a., hvis man er til den lette løsning.

Gitte Holm
Er der plads til en bedstemor med kat? ;-).
Det kommer jo lidt an på beliggenhed m.v.

Inger Sundsvald

Thomas Holm
Jeg tror jeg ved hvem du sigter til ;-). Men jeg tror ikke at det drejer sig om at være sig selv nok, men derimod en længsel efter lidt mindre industrialisering og bæredygtighed.

Anitta Hejlesen

Jeg søger andre at dele ideer og erfaringer med. Jeg er helt vild med programmet Bonderøven og vil selv så vidt det er muligt forsøge, at være selvforsynende i min have. Min have er en grund på ca 800 kvm. Jeg stræber efter det enkle liv, det simple, et liv hvor jeg så vidt muligt kan passe mig selv og ikke behøver at arbejde ude 37 timer pr. uge, men trætte børn i institutioner m.v. Dette var ganske kort lidt om mig selv. Går du med tanker alla mine så skriv endelig.