Læsetid: 2 min.

Her er bordene dækket

Fabelagtig mad, serveret med omtanke og ro. At spise på Testrup Højskole er en sublim oplevelse, der står mål med det åndelige input i foredragssalen
Eleverne på Testrup Højskole hjælper til i køkkenet.

Eleverne på Testrup Højskole hjælper til i køkkenet.

Karen Syberg

Kultur
15. januar 2009

Jeg er ved at bære min tallerken hen til opvaskevognen, da jeg opsnapper en gæsts bemærkning til køkkenchef Marianne Lodberg: "Det her er det mest velsmagende måltid, jeg nogen sinde har spist!"

Jeg roder lidt i hukommelsen, men heller ikke jeg kan på stående fod erindre noget, der har smagt bedre end den laks med gyldne græskar og kogt hvede, med radicchio- og vårsalat, tranebær og peanuts, der nu ligger i min mave og danner god bund for dagens dessert: delikate oste med hjemmebagte flûtes.

Lidt senere fortæller Marianne Lodberg om filosofien bag Testrup Højskoles fantastiske køkken. Hendes 'kæphest' er økologi og grøn, vegetarisk mad, men "det går jo ikke" på en højskole, så hun laver "et godt mix", altid med en masse grønt og med ingredienser som eksempelvis hveden, der også bruges i det økologiske køkken. Og gerne nye ting, så køkkenet også leverer inspiration til dem, der smager det.

Den varme mad serveres klokken 12 på god gammel landbovis. Et stort, varmt måltid om aftenen giver en masse energi, man ikke når at bruge, forklarer Marianne, men til middag derimod har eleverne, som er unge mennesker, brug for energi til resten af dagen, "ellers spiser de bare søde sager." Slik kan dog næppe klemmes ind her mellem middagsmaden og den eftermiddagskaffe med kage, der forsøder ventetiden indtil aften, hvor der serveres såkaldt 'kold mad' - hvis man lige ser bort fra tomatsuppen, linsesuppen og de lune rester fra middagen.

Ind i køkkenet

Når man kommer ind i spisesalen, er bordene dækket. Maden bliver stillet frem på bordene, og man begynder ikke at spise, før der er blevet ringet med den store skoleklokke, og retterne præsenteres. Det giver ro, forklarer Marianne, frem for det rend, der ville opstå, hvis tallerkenerne stod i en stabel, og folk selv stod i kø efter maden.

Køkken og højskole er integreret. Eleverne hjælper til i køkkenet med opgaver som opvask og rensning af grøntsager, og køkkenpersonalet deltager efter lyst og tid i foredrag, koncerter mv. Men dertil kommer, at der er så hyggeligt i køkkenet, at eleverne trækker derud bare for at være der.

"Man skal kunne rumme, at de kommer, selv om man ligger vandret," mener Marianne og fortæller, at køkkenet er "enormt populært."

"Her er varme, dufte og en kage i ovnen, her er rart at være," erklærer hun og forklarer, at arbejdsgangen er baseret på at give rum og undgå stress. Madplaner og vagtplaner lægges for en uge ad gangen, og man giver plads for hinanden, så den, der står for næste dags måltid, kan lave sine forberedelser i god tid.

"Det er en kanongod arbejdsplads med god stemning, en god tone og et mægtigt godt humør," slutter hun. Man kan smage, at hun har ret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mikkel Hansen

Det er jo næsten som at være der selv..