Læsetid: 2 min.

Dagens ret: Obamania

I dag rykker familien Obama ind i det Hvide Hus. Men ikke alt er forandret. Den nye præsident beholder familien Bush's kok - til skuffelse for visse amerikanske madguruer. Til gengæld rykker en ny designer ind direkte fra Hollywood
Familien Obama fortsætter til stor skuffelse i kokkeverdenen med Bush-s chefkok i det Hvide Hus, Cristeta Comerford.

Familien Obama fortsætter til stor skuffelse i kokkeverdenen med Bush-s chefkok i det Hvide Hus, Cristeta Comerford.

Kultur
20. januar 2009

WASHINGTON DC - Celebrity Chefs kalder de dem her til lands, og de er en kende skuffede, selvom de gør deres bedste for at skjule det. Det er trods alt en uge, der står totalt i Obamaniens tegn. Fra Lincoln Memorial koncerten søndag, som demonstrerede et multietnisk, multikulturelt og multireligiøst Amerika i skøn forening, til baller, middage, gudstjenester og cocktailparties er billedet det samme: Nationen fejrer sin 44. præsident med maner.

Men som sagt: I Washingtons gastronomiske kulisser skumles der lidt. Hvorfor?

Fordi familien Obama er afveget fra sloganet om forandring og har beholdt familien Bush's gamle chefkok i det Hvide Hus. I stedet for at få en "højprofileret ambassadør" for det amerikanske køkken - som Washington Post i sidste uge citerede gastro-kendissen Alice Waters fra den celebre restaurant Chez Panisse for - har Michelle Obama holdt sig til den 46-årige Cristeta Comerford, som Laura Bush valgte til stillingen som chefkok for Det Hvide Hus i 2005.

"Cristata Comerford har et utroligt talent og blev varmt anbefalet af familien Bush," hedder det i en pressemeddelelse fra Michelle Obama som også siger, at Comerford som mor til en yngre pige deler den kommende førstedames syn på sund mad til børn, hvilket Michelle Obama "sætter stor pris på". Tag den gastrosnobs!

Marshmallows

Men hvorfor havde de indspiste indercirkler i DC's restaurant- og kokkemiljø så høje forventninger til familien Obama? Her skal man lede efter forklaringen i de forhenværende og kommende præsidentielle spisevaner. Hvor Bush er til cheeseburgers og saltkringler er Obama til rucola og økologisk ingefærthe. Forskellen kaldte på en ny kok, var tankegangen. Comerford transformerede nok visse af George W. Bush's mindre avancerede livretter såsom søde kartofler med marshmallows (retten blev af Comerford forvandlet til sweet potato soufflés i stedet - det lød bedre når fremmede statsoverhoveder kom på besøg omkring højtiderne), men det stod mindre klart, om Michelle Obama - hvorunder den slags huslige beslutninger sorterer - også havde tiltro til at Comerford kunne imødekomme familien Obamas særlige ønsker og smag. Men det får hun altså chancen for nu.

Berømtheder på stribe

Men som et plaster på såret til dem, som savner berømtheder med indflydelse på familien Obamas private husholdning, kom den officielle meddelelse tirsdag om, at førstedamen havde besluttet sig for at udnævne Michael S. Smith som ny chefdesigner for Det Hvide Hus. Hvem er så Smith? Han er indretningsdarling i Hollywood og omegn og kommer direkte fra Santa Monica i Californien. Udover at have vundet adskillige priser og at være berømt for sin "evne til at mikse det bedste fra europæisk design og antikviteter i moderne omgivelser" har Smith en alenlang entusiastisk kundeliste af berømtheder at prale af; fra Cindy Crawford, Dustin Hoffman, Michelle Pfeiffer over til Steven Spielberg og Rupert Murdoch. Smith vil, siger rygterne ved middagsbordene i DC's nordvestlige kvarter, hvor hovedstadens indflydelsesrige elite traditionelt har til huse, starte med at designe børneværelserne til Sasha og Malia, før han går i gang med resten af præsidentboligen i næste uge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her